Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Συνέντευξη Καθηγητή Χειρουργικής Παν/μίου Θεσσαλίας, Δημήτρη Ζαχαρούλη

zaaxaroulis giatros

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΧΑΡΟΥΛΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 Η Δημοσιογράφος Υγείας, Ιωάννα Λάκα, επισκέφθηκε τον Καθηγητή Χειρουργικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρη Ζαχαρούλη, και είχαν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τον ορθοκολικό καρκίνο και την μετάστασή του στο ήπαρ. 

Κύριε Ζαχαρούλη, τι ονομάζεται ορθοκολικός καρκίνος;

 Ο ορθοκολικός καρκίνος συνήθως ονομάζεται καρκίνος του παχέος εντέρου. Ξεκινά συνήθως στο παχύ έντερο και, ανάλογα με το σημείο έναρξής του, ο καρκίνος του παχέος εντέρου ονομάζεται μερικές φορές καρκίνος του κόλου ή καρκίνος του ορθού.

 Ο καρκίνος μπορεί να ξεκινά ως ένας ή περισσότεροι πολύποδες που τελικά αρχίζουν να αναπτύσσονται στο τοίχωμα του παχέος εντέρου ή του ορθού. Αυτό έπειτα, εξαπλώνεται στα τοιχώματα και, μέσω των αιμοφόρων αγγείων ή των λεμφικών αγγείων, στους κοντινούς λεμφαδένες και στη συνέχεια σε απομακρυσμένα μέρη του σώματος, όπως το συκώτι. Η διάδοση του σε απομακρυσμένα μέρη του σώματος ονομάζεται μετάσταση. 

Γιατρέ, μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για την ορθοκολική μετάσταση ήπατος;

 Το ήπαρ είναι το πρώτο μείζον όργανο του σώματος, που μέσω της πυλαίας φλέβας δέχεται μεγάλη ποσότητα φλεβικού αίματος ανά λεπτό, και ίσως αυτός είναι ο λόγος που αποτελεί την πιο συχνή εστία ανεύρεσης ηπατικών μεταστάσεων από κάθε όργανο της κοιλίας και ειδικά από ορθοκολικό καρκίνο. Από όλα τα μεταστατικά καρκινώματα του ήπατος, εκείνο που ενδιαφέρει περισσότερο είναι αυτό εκ του παχέος εντέρου για πολλούς λόγους, ειδικά λόγω της πιθανότητας θεραπείας και ακόμα και ίασης μετά από ηπατεκτομή.

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση για τη μεταστατική νόσο του ήπατος;

 Συνήθως, το απλό υπερηχογράφημα ήπατος είναι η πρώτη εξέταση που γίνεται στην υποψία της νόσου, αλλά περισσότερο σημαντικό για τη διάγνωση και τον καθορισμό της θεραπείας των ασθενών με Μεταστατική Νόσο Ήπατος από κολοορθικό καρκίνο είναι το υπερηχογράφημα ήπατος με ενισχυτικά της ηχογένειας και το διεγχειρητικό US (IOUS).

 Μια άλλη διαγνωστική επιλογή είναι η λαπαροσκόπηση. Δε χρειάζεται να γίνει βιοψία στις μεταστάσεις του ήπατος για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση, μιας και οι εξετάσεις που διατίθενται είναι αρκετά ειδικές, και μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις αυτή απαιτείται.

Μπορείτε να μας μιλήσετε για την αντιμετώπιση;

 Η χειρουργική θεραπεία είναι η ενδεδειγμένη μέθοδος για την αντιμετώπιση ορθοκολικών μεταστάσεων ήπατος. Οι θεραπευτικές επιλογές που έχουμε για ασθενείς με Μεταστατική Νόσο Ήπατος από ορθοκολικό καρκίνο είναι αρκετές, εκ των οποίων η μόνη δυνητικά θεραπευτική είναι η ηπατεκτομή. Εκτελείται συνήθως κατά τον παραδοσιακό τρόπο (ανοικτή χειρουργική επέμβαση) με αρκετά μεγάλες τομές. Όλο όμως και περισσότερες αναφορές υπεισέρχονται στη βιβλιογραφία για μείζονες και ελάσσονες λαπαροσκοπικές ηπατεκτομές με καλά αποτελέσματα.

Είναι όλοι κατάλληλοι να υποβληθούν σε ηπατεκτομή;

 Χωρίς θεραπεία, η επιβίωση των ασθενών με Μεταστατική Νόσο Ήπατος από ορθοκολικό καρκίνο υπολογίζεται στους 6-9 μήνες, εξαρτώμενη κυρίως από την έκταση της νόσου κατά τη διάγνωση. Η ηπατεκτομή προσφέρει 5ετή επιβίωση, με πρόσφατες αναφορές να παρουσιάζουν και υψηλότερα ποσοστά, ενώ επίσης σπάνια μεν, όμως πιθανή, είναι και η περιεγχειρητική θνητότητα.  Δυστυχώς, μόνο το 15-20% των ασθενών με Μεταστατική Νόσο Ήπατος από ορθοκολικό καρκίνο είναι κατάλληλοι για ηπατεκτομή, αν και με τις σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους αναμένεται να αυξηθεί το ποσοστό αυτό!

Πώς θα χαρακτηρίζατε σήμερα την επιβίωση των ασθενών με Μεταστατική Νόσο Ήπατος από ορθοκολικό καρκίνο;

Σε γενικές γραμμές, η επιβίωση ασθενών με Μεταστατική Νόσο Ήπατος από ορθοκολικό καρκίνο σήμερα έχει βελτιωθεί.  Οι ασθενείς με Μεταστατική Νόσο Ήπατος, εκ του παχέος εντέρου, θα πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά από χειρουργό ήπατος, που είναι ο μόνος ικανός να αξιολογήσει την πιθανότητα χειρουργικής θεραπείας της νόσου και έτσι να επιτευχθεί το καλύτερο προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Η Μεταστατική Νόσος Ήπατος από ορθοκολικό καρκίνο και η αντιμετώπισή της είναι ο δρόμος για την κατανόηση και αντιμετώπιση της Μεταστατικής Νόσου Ήπατος από όλες τις εστίες στο μέλλον!




Total
0
Shares
Previous Article
protomagia 1

Πρωτομαγιά: Στις 4 Μαΐου μεταφέρεται ο εορτασμός της

Next Article
Συνάντηση Δημάρχου Μουζακίου με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας για τον αναδασμό στο Αγναντερό

Συνάντηση Δημάρχου Μουζακίου με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας για τον αναδασμό στο Αγναντερό

Related Posts

Adonis Mitsotakis Agapidaki Papastegiou
Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»

Παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας Παρουσία του…
Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη τύπου στην Καρδίτσα για το «Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας»

Συνέντευξη τύπου δόθηκε σήμερα στην Καρδίτσα για το «Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας»