Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Συμπεράσματα του 5ου Προσυνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας στη Λάρισα

Από τη Σοφία Τόλια, Δικηγόρο, Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας

Με τη θεσμοθέτηση των προσυνεδρίων η Νέα Δημοκρατία απέδειξε ότι είναι κόμμα ανοιχτό και μαζικό, που χαράζει την πολιτική της μαζικά και όχι κεκλεισμένων των θυρών, που δίνει τη δυνατότητα σε όλους, νέους, ανθρώπους της αγοράς, αγρότες, να αναδείξουν τα προβλήματά τους και να προτείνουν ή να συνδιαμορφώσουν λύσεις. Αυτό είναι το στοίχημα του Κυριάκου του Μητσοτάκη, να επικοινωνήσει τις πολιτικές του σε κάθε περιοχή, σε κάθε κοινωνική ομάδα, χωρίς να περιορίζεται στους γνωστούς παρατρεχάμενους και να αφουγκραστεί τις φωνές εκείνων που βιώνουν τα προβλήματα και αναζητούν διέξοδο από αυτά. Στη Λάρισα το προσυνέδριο επικεντρώθηκε στους αγρότες και στην Ανάπτυξη στην Περιφέρεια, στις υποδομές και στην αυτοδιοίκηση. Στο πλαίσιο αυτό εξήχθησαν τα κάτωθι συμπεράσματα:

  ΑΓΡΟΤΕΣ

  1. Θα επανεξεταστεί ο συνεταιριστικός νόμος του ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελεί μνημείο κρατισμού, στηρίζοντας τις σύγχρονες ομάδες παραγωγών, μακριά από το αποτυχημένο μοντέλο των κρατικοδίαιτων αγροτικών συνεταιρισμών.
  2. Ενισχύονται οι παραγωγοί που τολμούν να επενδύσουν σε καινοτόμα προϊόντα με υψηλότερη κερδοφορία και λιγότερη εξάρτηση από το κράτος. Για το λόγο αυτό θα αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για επαρκή χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα, όπως τα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, που αφορούν επενδύσεις ιδιωτών αγροτών και συμβάλλουν στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των παραγόμενων προϊόντων μέσω της αγροτικής εκπαίδευσης και καινοτομίας.
  3. Ολοκληρώνεται ο χωροταξικός σχεδιασμός και η διαδικασία καθορισμού χρήσεων γης ανά περιοχή. Περιορίζεται το ενεργειακό κόστος με τη μεγαλύτερη αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, όπως η γεωθερμία. Αξιοποιούνται τα καινοτόμα προγράμματα που αφορούν την εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών. Ο εισαγωγικός συντελεστής του φόρου εισοδήματος θα μειωθεί δραστικά από το 22% στο 9%. Οι περιφέρειες θα ενισχυθούν, αφού γνωρίζουν καλύτερα τα προβλήματα των αγροτών

ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

  1. Σχεδιάζεται και εφαρμόζεται ένα Εθνικό Σχέδιο Υποδομών, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο κάθε υπουργός να σχεδιάζει αποσπασματικά και να υλοποιούνται έργα χωρίς συνοχή.
  2. Προωθείται η ανάπτυξη και εφαρμογή νέων εργαλείων χρηματοδότησης, προκήρυξης και ανάθεσης έργων υποδομών. Τέτοια εργαλεία είναι οι συμβάσεις παραχώρησης, οι ΣΔΙΤ, η γενίκευση των συμβάσεων επιπέδου υπηρεσιών (service level agreements) στους τομείς συντήρησης και η καθιέρωση της οικονομικής μελέτης σκοπιμότητας από τρίτους φορείς και όχι από τον κύριο του έργου.
  3. Προωθούνται πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση των δικτύων μεταφορών, όπως η αναδιάταξη και βιώσιμη χρηματοδότηση των αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών, η εφαρμογή του νόμου 4302/2014 για τα logistics, που είχε γίνει δεκτός με θέρμη από την αγορά.

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στόχος της ΝΔ μια πραγματικά αποκεντρωμένη αυτοδιοίκηση, που θα προσφέρει ποιοτικές καθημερινές υπηρεσίες στους πολίτες και σε χαμηλό κόστος. Ειδικότερα οι περιφέρειες μπορούν να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στο ζήτημα της «έξυπνης εξειδίκευσης» και για το λόγο αυτό:

Ενισχύονται οι αρμοδιότητες των ΟΤΑ, π.χ. παραχωρείται σταδιακά στην τοπική αυτοδιοίκηση η διαχείριση των κέντρων υγείας και τα πρώην πολυϊατρεία του ΙΚΑ.

Ορισμένοι φόροι θα παρακρατούνται και θα δεσμεύονται υπέρ των δήμων και περιφερειών.

Τα ΚΕΠ θα αυξήσουν τις συναλλαγές τους, ώστε να εξυπηρετείται ο πολίτης στη γειτονιά του.

Συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα στην διαχείριση των απορριμμάτων, στον οδοφωτισμό, στην ακίνητη περιουσία των δημοτικών εγκαταστάσεων.

Ευελιξία και διαφάνεια στη λειτουργία της αυτοδιοίκησης με κατάργηση περιττών οργάνων και συμβουλίων.

Πληρέστερη ενημέρωση των δημοτών με δείκτες αποτελεσματικότητας, ώστε να κρίνουν οι δημότες τις τοπικές τους αρχές.

Η κεντρική κυβέρνηση θα συνεχίσει να ασκεί τον εποπτικό της ρόλο στα διοικητικά και οικονομικά των ΟΤΑ, με έλεγχο όμως από έναν φορέα, αντί του σημερινού δαιδαλώδους συστήματος, που στην πράξη προσφέρει γραφειοκρατία, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα στον περιορισμό της κακοδιαχείρισης.




Total
0
Shares
Previous Article

O Πρόεδρος της Πολωνίας κ. Αντζρέι Ντούντα στην Ελλάδα

Next Article

Ανησυχία στα μέλη της Ένωσης Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών

Related Posts