Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Σε συγκινησιακό κλίμα η επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες στην Οξυά

Με διοργανωτή το Λαογραφικό, Αρχαιολογικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Οξυάς και υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας.

       Κυριακή, 16 – 10 – 2016 και ο Λαογραφικός, Αρχαιολογικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Οξυάς, πιστός στο ραντεβού του για απονομή του ελάχιστου φόρου τιμής σ’  αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα, οργάνωσε και φέτος, υπό την αιγίδα και της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, την καθιερωμένη, πλέον, υπέρ πεσόντων εκδήλωση – επιμνημόσυνη δέηση  στον οικισμό «Πλατάνια» της Οξυάς, γενέτειρα του Απόστολου Καραβίδα, πρώτου από το νομό Καρδίτσας πεσόντα στον πόλεμο του 1940.

       Το συγκεκριμένο γεγονός, που αποτελεί σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του χωριού της Οξυάς, επισήμανε για ακόμα μία φορά στο σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του διοργανωτή Συλλόγου κος Γιώργος Δ. Καραβίδας, ο οποίος, αφού καλωσόρισε όλους τους παραβρισκόμενους, αναφέρθηκε, με βάση στοιχεία και μαρτυρίες, που ο Σύλλογος κατάφερε μέχρι σήμερα να συγκεντρώσει, και στις πρώτες φρικτές στιγμές της ιταλικής επίθεσης της 28ης Οκτωβρίου 1940, όπως τις βίωσαν οι στρατιώτες των προωθημένων ελληνικών φυλακίων, που πρώτοι αντιμετώπισαν με ηρωισμό και αυτοθυσία την ορμή των επιτιθέμενων ιταλικών στρατευμάτων και πρώτοι έδωσαν τη ζωή τους στον υπέρ πατρίδας αγώνα.

       Για τον Απόστολο Καραβίδα του Κωνσταντίνου και της Αγορής ο πρόεδρος του Συλλόγου επισήμανε πως είναι πλέον γνωστό ότι, με βάση επίσημα στοιχεία, αποτελεί τον πρώτο από το νομό Καρδίτσας πεσόντα στον πόλεμο του 1940, ενώ συγκαταλέγεται και μεταξύ των πρώτων έντεκα (11) πανελλαδικά πεσόντων του ίδιου πολέμου. Υπηρετούσε στην πρώτη γραμμή και συγκεκριμένα στο φυλάκιο «Ταμπούρι», ο επικεφαλής, μάλιστα, του οποίου, ο Λοχίας Μέντζιος, ήταν αυτός που έδωσε με δύο τουφεκιές και το «σινιάλο» στα μετόπισθεν, ότι ο πόλεμος άρχισε.

       Οι υπερασπιστές του συγκεκριμένου φυλακίου, του πρώτου σημείου στο οποίο εκδηλώθηκε η επίθεση των Ιταλών και των Αλβανών, τότε, συμμάχων τους, αντιστάθηκαν με ηρωϊσμό στην επίθεση που δέχθηκαν, ζώντας με τον πιο έντονο τρόπο τις πρώτες εφιαλτικές στιγμές του πολέμου. Κάποιοι, ωστόσο, άφησαν εκεί  την τελευταία τους πνοή και σ’  αυτούς περιλαμβάνεται και ο καταγόμενος από το χωριό της Οξυάς Απόστολος Καραβίδας, 1ος πεσών από το νομό Καρδίτσας, που μαζί με άλλους πέντε συγχωριανούς του, τους Λαμπρακάκη Αθανάσιο του Λάμπρου, Πάτα Πέτρο του Σωτηρίου, Κουκουράβα Κων/νο του Στεφάνου, Μαυρομάτη Πέτρο του Λάμπρου και Βούζα Γρηγόριο του Αλέξανδρου, εκπροσωπούν το χωριό της Οξυάς στο πάνθεον των ηρώων του έπους του ’40.

      Προσκεκλημένος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν για φέτος ο κος Απόστολος Μπρέντας, άνθρωπος που με ταπείνωση αλλά και με ιδιαίτερο πάθος ερευνά εδώ και χρόνια πολλές πτυχές του έπους του ’40, έχοντας επισκεφθεί πολλά από τα πεδία των μαχών και καταφέρνοντας να συγκεντρώσει επίσης πολλά χρήσιμα στοιχεία και μαρτυρίες από επιζήσαντες σχετικά με τη διεξαγωγή του συγκεκριμένου πολέμου αλλά και γι’  αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους σ’  αυτόν.

       Ο κος Μπρέντας περιέγραψε με απλό, παραστατικό και συγκινητικό τρόπο στιγμές και συναισθήματα που βίωσε κατά τη συγκεκριμένη έρευνά του και τη συναναστροφή του με επιζήσαντες του ελληνοϊταλικού πολέμου, μεταφέροντας τη συγκίνηση αυτή και στους παραβρισκόμενους. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο θαύμα της εμφάνισης της Παναγίας μας σε αξιωματικό του Ελληνικού Στρατού στην πρώτη γραμμή του πολέμου, στον οποίο εξήγησε τους λόγους για τους οποίους γινόταν ο συγκεκριμένος πόλεμος και προδίκαζε το νικηφόρο υπό την προστασία Της αποτέλεσμά του για τον Ελληνικό Στρατό.

      Στη συνέχεια ο ομιλητής περιέγραψε πως, σε ανάμνηση του θαύματος της εμφάνισης της Παναγίας μας στον Έλληνα αξιωματικό, διατάχθηκε να ανεγερθεί στο συγκεκριμένο σημείο, στην πρώτη, επαναλαμβάνουμε, γραμμή του πολέμου και κάτω από τα πυρά και τους βομβαρδισμούς του επιτιθέμενου εχθρού, με δαπάνες των Ελλήνων αξιωματικών και στρατιωτών, εκκλησία, ενώ αγιογραφήθηκε και αντίστοιχη εικόνα από το γνωστό σήμερα αλλά νεαρό και εκκολαπτόμενο τότε  ζωγράφο Γιάννη Τσαρούχη, που και αυτός υπηρετούσε ως στρατιώτης στο μέτωπο. Αντίγραφο της εικόνας αυτής, που ο αγιογράφος της την ονόμασε «Παναγία της Νίκης», εκτέθηκε για πρώτη φορά σε προσκύνημα στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής Οξυάς, όπου και η διοργάνωση της εκδήλωσης.

       Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και της επιμνημόσυνης δέησης παρατέθηκε από το διοργανωτή Σύλλογο καφές στο χώρο όπου μέχρι και λίγα χρόνια πριν λειτουργούσε το γνωστό ταβερνάκι «τα 5 ΦΦΦΦΦ». Εκεί και για πρώτη φορά, επίσης,  προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό (βίντεο), το οποίο είχε ετοιμαστεί από τον προσκεκλημένο ομιλητή κο Απόστολο Μπρέντα και στο οποίο προβάλλονταν μη γνωστά στο ευρύ κοινό στοιχεία και λοιπό υλικό, όπως συνεντεύξεις με ηλικιωμένους επιζήσαντες του ελληνοϊταλικού πολέμου, κ.λ.π., που επιβεβαίωναν πλήρως όσα ο ομιλητής λίγο νωρίτερα είχε αφηγηθεί, γεγονός που προκάλεσε σε όλους δέος και ιδιαίτερη συγκίνηση.

       Το ΔΣ του διοργανωτή Συλλόγου ευχαριστεί θερμά όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση αλλά και όσους Οξυώτες συνέβαλαν στην οργάνωση και επιτυχία της.

pesontes-1

pesontes-2

pesontes-3




Total
0
Shares
Previous Article

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα

Next Article

Τοποθέτηση του Προέδρου της ΠΕΔ Θεσσαλίας κου Κωτσού στη 2η διεθνή συνδιάσκεψη

Related Posts

aftismos dialeksi astynomiko megaro magnisias 2
Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα με τίτλο «Μαθαίνοντας για τον αυτισμό» πραγματοποιήθηκε στο Αστυνομικό Μέγαρο Μαγνησίας

Ημερίδα με τίτλο «Μαθαίνοντας για τον αυτισμό» πραγματοποιήθηκε στο Αστυνομικό Μέγαρο Μαγνησίας Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από την Διεύθυνση…