Του Μαξίμου εκ Λαρίσης οι ιδέες περί Δημοκρατίας και ισότητας όπλων των κομμάτων ,οδηγούν στο …τριφασικό εκλογικό σύστημα του 1956!!!

Δημήτρης Παπακώστας - Άρχισε να ακούγεται η «μυστική βοή των πλησιαζόντων γεγονότων»

Του Μαξίμου εκ Λαρίσης οι ιδέες περί Δημοκρατίας και ισότητας όπλων των κομμάτων ,οδηγούν στο …τριφασικό εκλογικό σύστημα του 1956!!!

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας

Νομικός – Αιρετός ΤΑ Αχελώου Αργιθέας Θεσσαλίας 25 έτη


Ο κ Μάξιμος Χαρακόπουλος ,κοινοβουλευτικός επι πολλές τετραετίες του νομού Λάρισας , προέβη σε δηλώσεις με τις οποίες γυρίζει την κοινοβουλευτική δημοκρατία , τον ανταγωνισμό κομμάτων – εναλλαγή στην εξουσία , την ισότητα ψήφων ,τα θεσμικά αντίβαρα που έχει ανάγκη η πλουραλιστική φιλελεύθερη κοινοβουλευτική Δημοκρατία, 66 χρόνια πίσω , στο 1956 όποτε εφαρμόστηκε με «εκλογικό νόμο» αυταρχικής εμπνεύσεως το τριφασικό εκλογικό σύστημα : απλή αναλογική σε μεγάλες πόλεις – ενισχυμένη σε επαρχίες – πλειοψηφικό εκεί όπου η τότε ΕΡΕ είχε εκλογική δύναμη με διαφορά ….

Με τον κοπτοραπτικό εκείνο εκλογικό νόμο ,η ΕΡΕ παρότι ήταν δεύτερο κόμμα σε ψήφους , έλαβε περισσότερες έδρες και πήρε την …εξουσία ( ως το 1958 επόμενες εκλογές).

° Προχθές ο εκ Λαρίσης πολιτικός – που έχει επισκεφθεί τα Θεσσαλικά Βραγκιανά τον Μάρτιο 2019- με δηλώσεις ,που δεν συνάδουν στο σύγχρονο κόμμα – την ευρωπαϊκή παράταξη της ΝΔ ,ζητά την εκ νέου αλλαγή του εκλογικού νόμου – δεύτερη φορά στην ίδια κοινοβουλευτική περίοδο …!- με το πρόσχημα της ‘αυτοδύναμης’ κυβέρνησης , της τουρκικής απειλής ,της δήθεν αστάθειας που προκαλούν οι κυβερνήσεις προγραμματικής συνεργασίας ,που όμως οι μοντέρνες ευρωπαϊκές χώρες έχουν συμπήξει και κυβερνώνται εδώ και χρόνια ( Γερμανία – Ολλανδία – Ισπανία – Πορτογαλία – Ιταλία κα).

° Ζητά το όριο – κατώφλι εισόδου στη Βουλή να ανεβεί στο …5% ( αντί 3%).

^ Μια αυταρχική ιδέα – πρόταση που θα αποκλείσει δυνάμεις κ πολιτικές κινήσεις από την εκλογική μάχη , θα ωθήσει στο περιθώριο τμήματα του λαού , της νεολαίας – στερώντας το οξυγόνο της ανανέωσης, της συμμετοχικότητας , της δυναμικής που έχει ανάγκη η σύγχρονη παραπαίουσα δημοκρατία ( μεγάλη αποχή από εκλογές, κόμματα – καρτέλ, αρχηγοκεντρικά , «εταιρίες νομής εξουσίας κ διανομής κρατικών – ευρωπαϊκών πόρων».  α ν τ ί   για ενεργά κομματικά όργανα από κάτω προς τα επάνω ( Τοπικές – Νομαρχιακές οργανώσεις κλπ).

^ Ζητά επιτακτικά ,πριν ο ελληνικός λαός μιλήσει με την ελεύθερη ψήφο του να προεξοφλήσουν όλα τα κόμματα , όλοι οι αρχηγοί ότι : πρωθυπουργός μετά τις κάλπες υποχρεωτικά θα είναι ο αρχηγός του …πρωτεύσαντος κόμματος , ανεξαρτήτως ποσοστού , ψήφων, εδρών …!

^ Με τέτοιες ,,,αναχρονιστικές αντιδημοκρατικές προτάσεις – σεβαστές μεν ,αλλά αποκρουστικές – η μεγάλη συντηρητική παράταξη που ίδρυσε ο Εθνάρχης Ευρωπαϊστής Κων/νος Καραμανλής χάνει κάθε επαφή με σύγχρονη πραγματικότητα , τις δυσκολίες του δυστοπικού ΤΩΡΑ και οδηγείται σε απομόνωση και έξοδο από την εξουσία .

* Δυστυχώς επι τρία χρόνια : Δεν λειτουργούν , Δεν παράγουν πολιτική , Δεν κινητοποιούν τα απλά ενεργά μέλη της ΝΔ , οι οργανώσεις ανά την Ελλάδα .

* Μια αλληλοεξάρτηση τοπικών συμφερόντων – περιφερειακών κέντρων εξουσιας, κρατά «δεμένη» την δημιουργικότητα , πρωτοβουλία ,εργατικότητα του απλού μέλους ΝΔ και το σύστημα μένει αργοκίνητο αλυσοδεμένο μεταξύ Βουλευτών – Δημάρχων -Περιφερειαρχών και συμβούλων ,με μόνο στόχο τη διαιώνιση της εξουσίας εκάστου (επι πολλές θητείες) χωρίς ενσυναισθηση και ενδιαφέρον υπέρ των πολιτών , των αδύναμων , των ξεχασμένων αδικημένων περιοχών …

° Με το ν 4804/21 εκλογικό νόμο για ανάδειξη δημοτικών – κοινοτικών και περιφερειακών αρχών , τα ίδια και χειρότερα λάθη .

Η Νέα Δημοκρατία συνέχισε την αντιαυτοδιοικητική κακή παράδοση της : όχι στην αιρετή ΝΑ – όχι στον Καποδίστρια – Όχι στην αποκέντρωση με πόρους κα)

Ενώ ψήφισε – σωστά , ενάντια στον ισοπεδωτικό Καλλικράτη (2010) τώρα στηρίζει τον περαιτέρω συγκεντρωτισμό και αντικοινοτισμό …την απαξίωση παρατάξεων και συλλογικών οργάνων : ΔΣ κ ΠΣ .

^ Υπερσυγκέντρωση – αντικοινιτισμός- μονοκρατορία σε αρχηγούς παρατάξεων – εμπόδια σε κινήσεις ενεργών δημοτών για συγκρότηση συνδυασμών ,υπέρμετρη αύξηση εκλογικού κόστους , πάταξη κάθε αντιλόγου και ελεύθερης φωνής .

@ Μαύρη η πρόβλεψη μας – από την 25χρονη  αυτοδιοικητική πορεία μας / Δήμαρχος- Πρόεδρος ΔΣ -σύμβουλος/  ότι με τον παρόντα εκλογικό νόμο για τοπικές εκλογές η αποχή των δημοτών θα φθάσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα , η συμμετοχή απλών πολιτών θα μειωθεί, οι μη έχοντες χρήματα θα εξοβελιστούν από το σύστημα , οι γυναίκες εικονική ένταξη σε ψηφοδέλτια λόγω ποσόστωσης , σχήματα χωρίς αντίπαλο σε πολλές περιπτώσεις ΟΤΑ ( Δήμων – Περιφερειών ).

@ Αντί να νοιαστεί ο κ Χαρακόπουλος για την ποιότητα , ενίσχυση της κεντρικής κ τοπικής Δημοκρατίας και να προτείνει ρεαλιστικές εκσυγχρονιστικές προτάσεις – ως οφείλει λόγω πολιτείας στο κοινοβούλιο – μας γυρίζει 66 χρόνια στο αναχρονιστικό ‘αφασικό’  αντιδημοκρατικό αντιφιλελεύθερο σύστημα,τύπου   …1956 .

Αλλά ,όπως δίδασκε ο αείμνηστος καθηγητής μου στη Νομική Αθηνών – Δημ Τσάτσος:

«Η Δημοκρατία κτίζεται από κάτω προς τα επάνω» …!


Δημήτρης Παπακώστας  9-9-22

Νομικός – Αιρετός ΤΑ Αχελώου Αργιθέας Θεσσαλίας 25 έτη
Total
0
Shares