Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Τοποθέτηση Τάσου Τσιαπλέ στο Δ.Σ της ΕΝΠΕ για τις καταστροφικές πλημμύρες

Τοποθετήσεις Τάσου Τσιαπλέ για τις πλημμύρες, σε Καρδίτσα, Φάρσαλα, Τρίκαλα και Αλμυρό

Η τοποθέτηση του Τάσου Τσιαπλέ, εκ’ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, στο Δ.Σ της ΕΝΠΕ (2/10/2020), για τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές 

Με πρωτοβουλία του εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης, Τάσου Τσιαπλέ, τέθηκε και συζητήθηκε στο Δ.Σ της ΕΝΠΕ (2/10/20), προ ημερήσιας διάταξης το ζήτημα των καταστροφικών πλημυρών στην Θεσσαλία και άλλες περιοχές.

Στην τοποθέτησή του ο Τάσος Τσιαπλές, ανέφερε τα εξής:

Θεωρούμε ότι είναι ανάγκη να συζητήσει σήμερα το Δ.Σ την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από την καταστροφική πλημμύρα και να αναλάβει πρωτοβουλίες διεκδίκησης μιας σειράς μέτρων για τους κατοίκους και τις περιοχές που έχουν πληγεί, όχι μόνο στη Θεσσαλία, αλλά και γενικότερα.

Η πρωτοφανής πλημμύρα στις 18/9/2020, που έπληξε την πόλη της Καρδίτσας και πολλά χωριά του Νομού Καρδίτσας, την πόλη των Φαρσάλων και γύρω χωριά, περιοχές του Νομού Τρικάλων και την περιοχή του Αλμυρού Μαγνησίας, προκάλεσε τον θάνατο 4 συνανθρώπων μας, την κατάρρευση πάνω από 15 κατοικιών, τεράστιες καταστροφές σε χιλιάδες σπίτια και την οικοσκευή τους, καταστήματα, αυτοκίνητα, σε πάνω από 400.000 στρέμματα χωραφιών με διάφορες καλλιέργειες και γεωργικό εξοπλισμό, σε ζωικό κεφάλαιο και κτηνοτροφικές μονάδες, σε κυψέλες μελισσών, που κατακλύστηκαν από τα νερά και τη λάσπη, οδηγώντας σε τραγική κατάσταση πολλές χιλιάδες λαϊκές οικογένειες των παραπάνω περιοχών.

Τεράστιες επίσης είναι οι καταστροφές, στο επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο, σε γέφυρες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακόμα αποκομμένα αρκετά χωριά. Στα δίκτυα ύδρευσης, ηλεκτρισμού, τηλεφωνίας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν επί ημέρες αρκετά χωριά και τμήματα της πόλης της Καρδίτσας, χωρίς νερό και ρεύμα. Στον βιολογικό καθαρισμό του Δήμου Καρδίτσας που δεν λειτουργεί, στο Κέντρο Υγείας Μουζακίου που κατέρρευσε ένα τμήμα του, στο Νοσοκομείο Καρδίτσας που 3 από τις 5 αίθουσες χειρουργείων πλημμύρισαν, σε σχολικές μονάδες, σε υποδομές αθλητισμού, πολιτισμού (Δημοτική Πινακοθήκη, όπου χιλιάδες πίνακες καλύφθηκαν από νερό και λάσπη, το ίδιο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας), κ.α.

Οι υπηρεσίες της περιφέρειας Θεσσαλίας και των δήμων, της πυροσβεστικής και γενικότερα της πολιτικής προστασίας, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό, οχήματα και εξοπλισμό, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις πολύ μεγάλες ανάγκες καθαρισμού των πόλεων, των χωριών και των υποδομών καθώς και στην καταγραφή των ζημιών και την αποκατάστασή τους.

Δεκατρείς ημέρες μετά την πλημμύρα, εξακολουθούν να παραμένουν δίπλα σε σπίτια, καταστήματα, σε χωράφια και στα δίκτυα αποχέτευσης, τόνοι λάσπης, μπάζα, βοθρολύματα, νεκρά ζώα, δημιουργώντας εστίες μόλυνσης, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των πληγέντων άντλησαν τα νερά και προσπαθούν να μαζέψουν την απίστευτη λάσπη που έχει συσσωρευτεί παντού, με δικά τους μέσα χωρίς καμιά βοήθεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Είναι πρόκληση να επαναλαμβάνεται από τις κυβερνήσεις, τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές, κάθε φορά που έχουμε πλημμύρες και καταστροφές, ότι φταίνε τα «ακραία» καιρικά φαινόμενα.

Σήμερα η πρόοδος της τεχνολογίας και της επιστήμης είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των καιρικών συνθηκών με ανάλογη πολιτική πρόληψης και τα σύγχρονα αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά και αντιπυρικά έργα που πρέπει να γίνουν, όχι μόνο στους Θεσσαλικούς νομούς, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα, μιας και οι περισσότερες περιφέρειες της χώρας, είναι ανοχύρωτες από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς. Όμως για την πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ,  αυτά τα έργα “κοστίζουν” και δεν αφήνουν επιχειρηματικό κέρδος κι άρα δεν επιλέγονται!

Οι περιοχές του Νομού Καρδίτσας, των Φαρσάλων, των Τρικάλων, του Αλμυρού, που επλήγησαν από την τεράστια πλημμύρα της 18/9/2020, όπως και η υπόλοιπη Θεσσαλία, δεν είναι η πρώτη φορά που βιώνουν τα τραγικά αποτελέσματα πλημμυρών, με ανθρώπινα θύματα και μεγάλες καταστροφές, όπως και άλλες περιοχές της χώρας μας, γεγονός που σημαίνει ότι με ευθύνη διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων της Ν.Δ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των Περιφερειακών και Δημοτικών αρχών, δεν έχει γίνει ποτέ ένας συνολικός σχεδιασμός και κατασκευή ολοκληρωμένων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, με βάση και τα μεταβαλλόμενα κλιματολογικά δεδομένα, αφήνοντας τις παραπάνω περιοχές, όπως και άλλες περιοχές στη χώρα μας, αθωράκιστες απέναντι στα καιρικά φαινόμενα, αλλά και χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό πολιτικής προστασίας του πληθυσμού, αφού τόσο τις πρώτες ημέρες, όσο και στη συνέχεια ο κρατικός μηχανισμός και ο μηχανισμός περιφέρειας και δήμων, ήταν ανύπαρκτος και προβληματικός.

Οι καταστροφές που προκλήθηκαν, με επίκεντρο το Νομό Καρδίτσας και σε όλες τις άλλες περιοχές της Θεσσαλίας, είναι τεράστιες και η άμεση αποκατάσταση αποτελεί κατεπείγον ζήτημα, όπως επίσης τα μέτρα ουσιαστικής στήριξης των δεκάδων χιλιάδων πληγέντων, καθώς και ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός και η υλοποίηση αντιπλημμυρικών, αντιδιαβρωτικών και αντιπυρικών έργων.

Η πραγματικότητα που βιώνουν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, μικροί επαγγελματίες και αγρότες της Καρδίτσας, των Φαρσάλων, χωριών των Τρικάλων και του Αλμυρού, είναι τραγική, όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση, με τη βοήθεια της περιφέρειας και δημοτικών αρχών, να την ωραιοποιήσει για να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από την Καρδίτσα, αποτελούν πρόκληση, τόσο για τις πενιχρές αποζημιώσεις στους πληγέντες όσο και για τις υπερφίαλες εκτιμήσεις ότι δήθεν το κράτος λειτούργησε ικανοποιητικά.

Τα μέτρα που εξήγγειλε, όπως της έκτακτης ενίσχυσης με 600 ευρώ, είναι «ψίχουλα» μπροστά στην απώλεια εισοδήματος μισθωτών, επαγγελματιών και αγροτών, η αναστολή πληρωμών βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών για 6 μήνες σημαίνει ότι μετά από 6 μήνες θα απαιτηθεί από ανθρώπους που καταστράφηκαν να πληρώνουν κανονικά υποχρεώσεις, στις οποίες δε θα μπορούν να ανταπεξέλθουν, τα 5.000 ευρώ για επισκευές στα σπίτια και 8.000 σε καταστήματα, δεν ανταποκρίνονται στο μέγεθος των ζημιών, ούτε στο αίτημα των κατοίκων για 100% αποζημίωση χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ενώ είναι γνωστό πως και η καταγραφή τέτοιων καταστροφών αποτελεί κυριολεκτικά Γολγοθά για τους πληγέντες. Η καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, που πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα, δεν αρκεί, καθώς ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς και καθόλου τον μηχανολογικό εξοπλισμό και εργαλεία που καταστράφηκαν, για τον καθαρισμό των εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης που μπαζώθηκαν από λάσπη, άμμο και φερτά υλικά ή υπέστησαν διάβρωση και αποχωμάτωση, κ.ά.

Όσο δε, για τα αναγκαία αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά, αντιπυρικά έργα, σύγχρονων τεχνικών έργων και υποδομών για την διαχείριση των υδάτινων πόρων, δεν υπήρξε καμία συγκεκριμένη δέσμευση.

Κατά την άποψη της Λαϊκής Συσπείρωσης, πρέπει να παρθούν τα παρακάτω μέτρα:

  • Να μεταφερθούν σε ασφαλή μέρη διαμονής (ξενοδοχεία) όσοι κάτοικοι, έχουν πληγεί τα σπίτια τους και δεν έχουν που να μείνουν με ευθύνη του κράτους, να εξασφαλισθεί η διατροφή τους, η υγειονομική περίθαλψη, τα μέσα προστασίας από την πανδημία, να τους δοθούν κλινοσκεπάσματα και ότι άλλο χρειάζονται, μέχρι να καθαριστούν τα σπίτια τους και να μπορούν να κατοικήσουν σε αυτά. Αυτό να αφορά και τους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην περιοχή, όπου πολλοί έμειναν λόγω της πλημμύρας χωρίς τα υπάρχοντα τους, χωρίς μεροκάματο και χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα που πρέπει άμεσα να τους χορηγηθούν και να μην εξαιρεθούν από κανένα μέτρο στήριξης.
  • Να καθαριστούν κατοικίες, καταστήματα, καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες από την λάσπη, να αποκατασταθεί άμεσα η ηλεκτροδότηση, η ύδρευση, το οδικό δίκτυο (επαρχιακό και αγροτικό).
  • Να κινητοποιηθούν άμεσα όλα τα διαθέσιμα μέσα και το προσωπικό της κεντρικής κυβέρνησης, περιφέρειας και δήμων, με επίταξη και ιδιωτικών μέσων καθώς και για να γίνουν έκτακτες προσλήψεις, για να απομακρυνθούν οι μεγάλες ποσότητες λάσπης που έχουν συσσωρευτεί, οι οποίες αναμεμειγμένες με διάφορα επικίνδυνα λύματα έχουν μετατρέψει τους πληγέντες οικισμούς σε υγειονομικές βόμβες. Να προχωρήσουν οι απαραίτητες απολυμάνσεις, οι ψεκασμοί και οι αναγκαίες ενέργειες για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.
  • Να εξασφαλιστεί η ύδρευση όλων των κατοίκων του Νομού Καρδίτσας και της περιοχής των Φαρσάλων, με νερό που θα ελέγχεται καθημερινά η ποιότητά του για να προληφθεί οποιαδήποτε μόλυνση.
  • Να αποκατασταθούν οι ζημιές στο Κ.Υ Μουζακίου, στο Νοσοκομείο Καρδίτσας και να στελεχωθούν επειγόντως με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και να εξοπλισθούν με τον αναγκαίο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.
  • Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην περιφέρεια και στους δήμους για την κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων και γενναία χρηματοδότηση για μηχανικό εξοπλισμό.
  • Να στηριχθούν άμεσα οικονομικά από το κράτος όλοι οι πληγέντες με την χορήγηση μηνιαίου έκτακτου βοηθήματος στο ύψος του χαμένου εισοδήματος τους κάθε μήνα για όσο διάστημα χρειαστεί να «σταθούν στα πόδια του». Να αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι που έχασαν μεροκάματα επειδή πασχίζουν να καθαρίσουν τα σπίτια τους ή αδυνατούσαν να φτάσουν στη δουλειά τους ή έπαθε ζημιά η επιχείρηση που δουλεύουν.
  • Κανείς εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του. Κανείς που έχει πληγεί ή αδυνατεί να φτάσει με ασφάλεια στο χώρο δουλειάς του να μη θεωρηθεί αδικαιολογήτως απών, να μη χάσει μεροκάματα και ένσημα, καθώς και ημέρες από την κανονική του άδεια.
  • Να καταβληθεί επίδομα σε όλους τους ανέργους για όσο διάστημα παραμένει κάποιος στην ανεργία, χωρίς άλλες προϋποθέσεις.
  • Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, το φόρο εισοδήματος και αλληλεγγύης για τους μικροεπαγγελματίες, τους αγρότες και τους εργαζόμενους, που έχουν πληγεί. Να παγώσουν τα χρέη όλων των πληγέντων (εργαζόμενοι, επαγγελματίες, αγρότες, κτηνοτρόφοι), σε Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, Δήμο, τράπεζες, ΔΕΗ, τηλεφωνία, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους, για όσο διάστημα αδυνατούν να τα πληρώσουν και όχι για 6 μήνες που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
  • Να γίνει διαγραφή τόκων, ληξιπρόθεσμων οφειλών και πάγωμα των χρεών μέχρι την αποκατάσταση του εισοδήματος των αγροτών και των υπόλοιπων πληγέντων της περιοχής σε εφορία, δήμο, ΔΕΗ, ΟΤΕ, κλπ. Απαλλαγή από ΕΦΚΑ-ΟΓΑ – ΟΑΕΕ – ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, αλληλεγγύης, ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ και δημοτικά τέλη για αγρότες και μικροεπιχειρήσεις.
  • Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια, αναστολή πλειστηριασμών, κατασχέσεων και κάθε είδους μέτρου αναγκαστικής είσπραξης στους πληγέντες.
  • Να ενισχυθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες με προσωπικό για να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή των ζημιών σε σπίτια, καταστήματα, αυτοκίνητα, χωράφια και μηχανήματα, ζωικό κεφάλαιο και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να γίνουν δεκτές οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη, δεδομένου ότι αυτά παρασύρθηκαν χιλιόμετρα μακριά ή και θάφτηκαν στη λάσπη.
  • Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Να καταγραφούν και να απομακρυνθούν άμεσα από την ύπαιθρο τα νεκρά ζώα για προστασία της δημόσιας υγείας.
  • Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς προϋποθέσεις ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ.
  • Να υπάρξει κρατικός σχεδιασμός σε επίπεδο Θεσσαλίας, κάθε νομού και πανελλαδικά, για την διαχείριση των υδάτων και την αντιπλημμυρική προστασία με γενναία κρατική χρηματοδότηση. Να ξεκινήσουν άμεσα οι μελέτες και η κατασκευή των προβλεπόμενων από αυτές έργων, να επιταχυνθούν όσα αντιπλημμυρικά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλους τους Δήμους της Θεσσαλίας, στον Πηνειό, στους παραποτάμους, χειμάρρους και ρέματα, να γίνει άμεσα η διευθέτηση και ο καθαρισμός τους μέσα και έξω από κατοικημένες περιοχές. Να προχωρήσει η κατασκευή μιας σειράς φραγμάτων σε ποτάμια και ρέματα, ώστε να συγκρατούν μεγάλες ποσότητες νερού που πνίγουν τον κάμπο, και θα ήταν χρήσιμα τόσο για την ύδρευση, όσο και την άρδευση πολλών περιοχών. Να γίνουν άμεσα δασοτεχνικά, αντιδιαβρωτικά, αντιπλημμυρικά έργα διευθέτησης όλων των χειμάρρων με προτεραιότητα σε δάση και δασικές εκτάσεις που κάηκαν όπως στους ορεινούς όγκους της δυτικής και ανατολικής Θεσσαλίας.



Total
0
Shares
Previous Article
Προσφορά της MEDIA STROM στους πληγέντες της Καρδίτσας

Προσφορά της MEDIA STROM στους πληγέντες της Καρδίτσας

Next Article
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΠΥΛΗΣ

Δήμος Πύλης: Δικαιολογητικά για την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων από τις πλημμύρες

Related Posts