ΘΑΝΑΣΗΣ ΘΑΝΟΣ: «Περί σκανδάλων»

 Στις 16-12-18 στην ομιλία του στο 12ο συνέδριο, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι τώρα αρχίζει να εξυφαίνεται ο χορός των σκανδάλων του ΣΥΡΙΖΑ.

 Ο Πρωθυπουργός τον τελευταίο καιρό έχει επιδοθεί στην εξιχνίαση σκανδάλων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.

 Το συμπέρασμα είναι ότι το κυρίαρχο κάθε φορά θέμα στη Βουλή θα είναι τα σκάνδαλα και όχι το παραγόμενο έργο. Βέβαια στις συζητήσεις αυτές υποκρύπτεται και ο αδυσώπητος αγώνας των ψήφων. Η έλλειψη θεσμικών δομών και γενικότερα οι αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης(η οποία σημειωτέον τελεί διαρκώς κάτω από την αφόρητη πίεση της εκάστοτε κυβέρνησης να κινείται στην εξαίρεση και όχι στον κανόνα), έχουν ως συνέπεια την ευκολία να χαρακτηρίζονται σκάνδαλα πολλά πράγματα. Βέβαια όπου υπάρχουν: ατέλειωτη φυλακή.

Πρόσφατα ο πρώην Υπουργός κος Κοτζιάς είπε ότι όλα τα απόρρητα κονδύλια θα πρέπει να ελέγχονται από τη Βουλή. Πέραν αυτής της θέσης, λόγω των αδυναμιών που προαναφέρθηκαν, θα πρέπει, σε όλα τα θέματα που ελλοχεύει ο κίνδυνος σκανδάλων, να συμμετέχει στις επιτροπές εκπρόσωπος της Δικαιοσύνης (ιδίως και μετά την συνταγματικά αναμενόμενη απεξάρτηση).

Ήδη στο χώρο των έργων η συμμετοχή του Ελεγκτικού Συνεδρίου έλυσε προβλήματα διαφάνειας. Θα μπορούσε η συμμετοχή δικαστικών σε επιτροπές του πολύπαθου και εν πολλαίς αμαρτίαις.. χώρου της υγείας να λύσει προβλήματα διαφάνειας καθώς και αλλού. Επίσης στις επιτροπές θα πρέπει να ελαχιστοποιηθεί(το ιδανικό να μηδενιστεί) η συμμετοχή προσώπων που είναι κομματικές «τσόντες» και να γίνει αξιοποίηση ικανών προσώπων της δημόσιας διοίκησης(μεγάλη δεξαμενή, σκοπίμως αναξιοποίητη από όλα τα κόμματα).

Τελικά είναι προτιμότερη η όποια καθυστέρηση (και για την ανάπτυξη) λόγω αυτής της σύνθετης μορφής επιτροπών. Είναι πολύ μειωτική για τον Έλληνα πολίτη η σκανδαλοσυζήτηση στη Βουλή.

Τέλος ο Αριστοτέλης είχε πει πριν από πολλά πολλά χρόνια ότι ο πολιτικός θα πρέπει να βγαίνει φτωχότερος μετά την πολιτική θητεία. Θα είχε φοβερό ενδιαφέρον  αν ήταν δυνατός διαχρονικά ο έλεγχος αυτός για την περιουσιακή κατάσταση όλων των Ελλήνων πολιτικών, πριν και μετά.

Μετά τα ανωτέρω η ευχή θα ήταν στη Βουλή να συζητούνται κυρίως τα σοβαρά θέματα.

ΘΑΝΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.
Total
0
Shares