Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Τάσος Τσιαπλές: Κατώτερες εγγυημένες τιμές στις ελιές και στα άλλα αγροτικά προϊόντα

Τάσος Τσιαπλές: Να αποσυρθεί η άθλια ρύθμιση της κυβέρνησης για εργασία έως τα 74 έτη Τάσος Τσιαπλές: Να αποσυρθεί η αντισυνδικαλιστική ρύθμιση της κυβέρνησης για τις απεργίες σε Περιφέρειες και Δήμους - Η αντισεισμική θωράκιση επιτακτική ανάγκη - Τάσος Τσιαπλές: Άμεσες λύσεις στα προβλήματα της δημόσιας παιδιατρικής περίθαλψης στη Θεσσαλία - Το νέο ΕΣΠΑ και το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης» είναι κλεμμένα χρήματα του εργαζόμενου λαού που προορίζονται για τους καπιταλιστές - Δήλωση του Τάσου Τσιαπλέ - Ενεργειακές κοινότητες, όχημα ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της ενέργειας

Τάσος Τσιαπλές: Κατώτερες εγγυημένες τιμές στις ελιές και στα άλλα αγροτικά προϊόντα

Κατώτερες εγγυημένες τιμές στις ελιές και στα άλλα αγροτικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν ικανοποιητικό εισόδημα στους βιοπαλαιστές αγρότες

Μιλώντας στην συνεδρίαση του Π.Σ Θεσσαλίας, την Τετάρτη 28/9/22, ο Τάσος Τσιαπλές, επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης, έθεσε το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί στη Θεσσαλίας, ζητώντας να στηριχθούν και από το περιφερειακό συμβούλιο τα δίκαια αιτήματα τους. Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής:

«Ανάστατοι είναι χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί βρώσιμης ελιάς και όχι μόνο, στις περιοχές των Δήμων Τεμπών, Αλμυρού, Βόλου, Νοτίου Πηλίου, οι οποίοι λόγω της διαχρονικής άρνησης όλων των αστικών κυβερνήσεων (Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) και της Ε.Ε, να θεσπίσουν κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα των αγροτών, εξαναγκάζονται από βιομήχανους και μεγαλέμπορους, να πουλήσουν τις πράσινες ελιές και γενικότερα τις επιτραπέζιες με ανοιχτή τιμή, που όταν ανακοινωθεί, με βάση όσα διαρρέονται, θα είναι χαμηλότερες από πέρσι και άλλες χρονιές και δεν θα καλύπτει ούτε το κόστος παραγωγής, που έχει αυξηθεί υπέρογκα (καύσιμα, λιπάσματα, φάρμακα, καλλιεργητικές εργασίες).

Ευθύνη για την άσχημη κατάσταση των βιοπαλαιστών ελαιοκαλλιεργητών και άλλων αγροτοπαραγωγών, έχουν και οι βουλευτές των Ν. Λάρισας, Μαγνησίας (Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) και η περιφερειακή αρχή και οι δημοτικές αρχές, που αντι να στηρίξετε τα δίκαια αιτήματα για την επιβίωση των βιοπαλαιστών αγροτών (κατώτερες εγγυημένες τιμές, ουσιαστικά μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής), συνωστίζεστε στις γιορτές αγροτικών προϊόντων, λέγοντας μεγάλες κουβέντες στους αγρότες, ενώ στην πράξη στηρίζετε τις καταστροφικές για τους βιοπαλαιστές αγρότες, πολιτικές της Ε.Ε και των κυβερνήσεων.

Η σημερινή άσχημη κατάσταση που έχουν περιέλθει οι ελαιοπαραγωγοί, επιβάλει να στηριχθούν τα δίκαια αιτήματα των Ομοσπονδιών και των Αγροτικών Συλλόγων, για:

  • Θέσπιση κατώτερων εγγυημένων τιμών που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν ικανοποιητικό εισόδημα επιβίωσης. Για την πράσινη ελιά 1,5 ευρώ στα 200 τεμάχια.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των αγροεφοδίων, κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
  • Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, (αρδευτικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά κ.α.), καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει έγκαιρα για την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%.

Η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας, στηρίζει ξεκάθαρα τα δίκαια αιτήματα των βιοπαλαιστών ελαιοπαραγωγών και άλλων αγροτών, αλλά τους καλεί να οργανωθούν σε αγροτικούς συλλόγους για να τα διεκδικήσουν μαζικά και αγωνιστικά».

Η μη τοποθέτηση της περιφερειακής αρχής, αλλά και των άλλων παρατάξεων πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, υποδηλώνει την συνενοχή τους ή την απαξίωση τους να τοποθετηθούν γι’ αυτό. Σε κάθε περίπτωση οι ελαιοπαραγωγοί, πρέπει να γνωρίζουν την στάση της κάθε παράταξης και του κάθε περιφερειακού συμβούλου.
Total
0
Shares
Προηγούμενο άρθρο
Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας από Μητρόπολη έως Μεσενικόλα στα πλαίσια τέλεσης διασυλλογικού ποδηλατικού αγώνα δρόμου

Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας από Μητρόπολη έως Μεσενικόλα στα πλαίσια τέλεσης διασυλλογικού ποδηλατικού αγώνα δρόμου

Επόμενο άρθρο
kolindrini antiperifereiarxis magnisias

Δ. Κολυνδρίνη στο ΠΣ για το σταθμό LNG στο Βόλο: «Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε αντίθετοι»