Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Σπ. Λάππας: Πού είναι η «ασφάλεια» στις φυλακές;

spyroslappas

 

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΥΛΩΝΑΣ

Η ένδεια πολιτικής, οι ερασιτεχνισμοί και η υποκρισία της κυβέρνησης αναδείχτηκαν σήμερα και στον ευαίσθητο τομέα των φυλακών, με τον πιο τραγικό τρόπο. Στη φυλακή Αυλώνα δέκα περίπου κρατούμενοι, δέκα νέα παιδιά τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων δύο σοβαρά, μετά από άγρια συμπλοκή.

Μέχρι το καλοκαίρι και τη διεξαγωγή των Βουλευτικών εκλογών, για κάθε συμβάν, η Νέα Δημοκρατία και τα φιλικά της ΜΜΕ δεν έπαυαν να κατηγορούν την πολιτική δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα; Πού είναι η ασφάλεια που αποτέλεσε τον μοναδικό στόχο της κυβερνητικής πολιτικής για τις φυλακές, αλλά και τον αποχρώντα λόγο για τη μεταφορά της Σωφρονιστικής πολιτικής στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κάτι που πλέον ισχύει μόνο για την Ελλάδα μεταξύ των 47 χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης; Πώς δικαιολογούνται οι δολοφονίες και οι συμπλοκές κρατουμένων;

Τελικά φάνηκε πόσο κούφιο ήταν το δόγμα «νόμος και τάξη». Η επικοινωνιακή διαχείριση και του σωφρονιστικού συστήματος δεν μπορεί να κρύψει την απουσία συγκροτημένης πολιτικής. Δυστυχώς για όσο χρόνο την ευθύνη της σωφρονιστικής πολιτικής θα την έχει το υπουργείο προστασίας του πολίτη, θα αποτελεί δηλαδή αποκλειστικά ζήτημα «ασφάλειας» και όχι «δικαιοσύνης», οι συνθήκες κράτησης και τα φαινόμενα σαν αυτά που συμβαίνουν σήμερα στις φυλακές Αυλώνας θα είναι φαινόμενα συχνά και ρουτίνας.

Αυτή η τακτική γίνεται, δυστυχώς, κάθε μέρα πιο αδιέξοδη και πιο επικίνδυνη. Και θυμίζουμε ότι σε μία σύγχρονη, δημοκρατική χώρα, όπως θέλουμε να είναι η Ελλάδα, ο κρατούμενος πρέπει να είναι κεντρικό πρόσωπο για την Πολιτεία, να τον θέτει υπό την αιγίδα της, να τον φροντίζει και όχι να τον ταπεινώνει. Ασφαλώς η μεγαλύτερη ταπείνωση είναι να εκτίει την ποινή του σε συνθήκες, που κάθε άλλο παρά ένα δικαιοκρατούμενο κράτος αποδεικνύει ότι είναι η χώρα στο ζήτημα των συνθηκών κράτησης των καταδικασμένων, αλλά και των προφυλακισμένων.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ Ε. ΛΑΠΠΑΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΥΡΙΖΑ
Total
0
Shares
Προηγούμενο άρθρο
Συνάντηση εκπροσώπων της ΣΜΥ Τρικάλων με το Δήμαρχο Πύλης

Συνάντηση εκπροσώπων της ΣΜΥ Τρικάλων με το Δήμαρχο Πύλης

Επόμενο άρθρο
kopi pitas

Κοπή πίτας – εκδήλωση τιμής για δημότες του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα