Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Παρασκευή Ντούρβα: Επέτειος «Ιανού» – Ένας χρόνος από την ημέρα που η οργή της φύσης σημάδεψε το νομό Καρδίτσας

ntourva paraskevi
Παρασκευή Ντούρβα

Παρασκευή Ντούρβα: Επέτειος «Ιανού» – Ένας χρόνος από την ημέρα που η οργή της φύσης σημάδεψε το νομό Καρδίτσας

Πέρασε ένας χρόνος από την ημέρα που η οργή της φύσης σημάδεψε το νομό Καρδίτσας. Το πέρασμα του ΙΑΝΟΥ έγινε συνώνυμο της απερίγραπτης καταστροφής και καταγράφηκε με μελανά γράμματα στην ιστορία του τόπου μας, με επικεφαλίδα την απώλεια ακόμα και ανθρώπινων ζωών.

Την ίδια ώρα ανέδειξε ελλείψεις σε βασικούς τομείς όπως η πρόληψη και ο σοβαρός σχεδιασμός αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων. Ήταν ένα πολύ σκληρό μάθημα ζωής που οφείλουμε να το λάβουμε σοβαρά υπόψιν.

Παράλληλα όμως ήταν και ένα ηχηρό μήνυμα ανασυγκρότησης. Ένα κάλεσμα για να υπάρξει αναγέννηση μέσα από τα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο Μεσογειακός κυκλώνας. Μόνο που, δυστυχώς, η δημοτική αρχή Μουζακίου είχε κλειστά τα αυτιά της και δεν το άκουσε. Ή δεν είχε την δυνατότητα και την ικανότητα να το ακούσει. Γι αυτό και σήμερα, ένα χρόνο μετά, οι πληγές παραμένουν ανοιχτές και ο Δήμος βρίσκεται, μεταφορικά και κυριολεκτικά, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Όταν “τα φώτα χαμήλωσαν”, σταμάτησαν να πηγαινοέρχονται τα ελικόπτερα και έσβησαν οι τηλεοπτικές κάμερες, που μετέφεραν το σκηνικό της απόλυτης καταστροφής, με προμετωπίδα το κατεστραμμένο Κέντρο Υγείας, το μόνο που μας έμεινε ήταν η αδυναμία αντίδρασης της δημοτικής αρχής και η έλλειψη στιβαρής διεκδίκησης.

ianos

Γι αυτό και σήμερα πορευόμαστε μέσω πρόχειρων αποκαταστάσεων βασικών υποδομών, με σωρεία προβλημάτων να παρουσιάζονται σε καθημερινή βάση και κινδύνους να ελλοχεύουν για τους κατοίκους του Δήμου.

Αρκεί να θυμηθούμε:

-ότι η γέφυρα Καραϊσκάκη που δίνει πρόσβαση προς Κρυοπηγή-Ανθοχώρι και Λίμνη Πλαστήρα λειτουργεί με πρόχειρη λυόμενη κατασκευή από το στρατό, ενώ δεν έχουν επιλυθεί ακόμα τα προβλήματα στον κεντρικό οδικό άξονα.

-ότι την γέφυρα Μπαλάνου την αντικαθιστά προσωρινά(;) η πρόχειρη θερινή διάβαση και μέσω αυτής επιτυγχάνεται η προσβασιμότητα προς Πευκόφυτο και Ανατολική Αργιθέα. Ενώ -και εδώ- ο κεντρικός οδικός άξονας είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένος, όπως διαπίστωσαν οι εκατοντάδες επισκέπτες που κινήθηκαν προς το μοναστήρι της Παναγιάς Σπηλιώτισσας την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου.

-ότι παραμένει εκτός δυνατότητας χρήσης ο περιφερειακός δρόμος-κόμβος στο Μουζάκι, που ενώνει την Καρδίτσα με την Άρτα. Εξαιτίας αυτού η έδρα του Δήμου δέχεται τεράστια κυκλοφοριακή επιβάρυνση. Όλα τα βαρέα οχήματα, ακόμα και αυτά που μεταφέρουν ανεμογεννήτριες, περνάνε μέσα από την πόλη, θέτοντας σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των κατοίκων και σε μεγάλη δοκιμασία την αντοχή των υποδομών.

-Ότι ο ποταμός Πάμισος στην ουσία παραμένει ακαθάριστος, και πως τα όποια αντιπλημμυρικά έργα έγιναν αποσπασματικά, σε ορισμένα μόνο σημεία και όχι κατόπιν ολοκληρωμένου σχεδιασμού. Ουσιαστικά, ακόμα και σήμερα, κινδυνεύουμε από πλημμύρες, με την περιφέρεια, να μην βάζει τα έργα στον Πάμισο σε πρώτη προτεραιότητα, σε αντίθεση με τα ανάλογα στον Πηνειό και στους παραποτάμους στο γειτονικό νομό Τρικάλων.

Και μέσα σε όλα αυτά ο Δήμος δαπανά μεγάλα χρηματικά ποσά για να αγοράσει θραυστά υλικά, όταν η κοίτη του ποταμού είναι γεμάτη αμμοχάλικο.

-ότι, ακόμα και σήμερα, υπάρχουν αγροτικοί δρόμοι που δεν έχουν αποκατασταθεί, όπως ο Μουζάκι-Επισκοπή από τα σφαγεία.

Η ευθύνη της Δημοτικής Αρχής γι αυτή την εικόνα είναι μεγάλη. Όφειλε να είναι δυναμικά παρούσα και να πιέζει προς κάθε κατεύθυνση. Να απαιτεί, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και να θυμίζει με λόγια και έργα τις μεγάλες ανάγκες του Δήμου και την υποχρέωση της πολιτείας να τις ικανοποιήσει.

Αντί αυτών είδαμε ένα δήμαρχο άνευρο και  άτολμο, που απλά περιμένει αν και πότε θα ευαρεστηθούν περιφέρεια και  κράτος να ενεργήσουν. Ένα δήμαρχο που δεν προσπαθεί να δημιουργήσει εξελίξεις αλλά είναι ουραγός αυτών, καταδικάζοντας τον Δήμο Μουζακίου σε μακροχρόνια παραμονή στις επιπτώσεις του ΙΑΝΟΥ. Ένα δήμαρχο που δεν εκμεταλλεύτηκε καν , με την καλή έννοια, την ξεκάθαρη δέσμευση του πρωθυπουργού για το φράγμα Μουζακίου και δεν έκανε το παραμικρό για να γίνει η δέσμευση πράξη.

Ακόμα και με το Κέντρο Υγείας Μουζακίου, που η εικόνα του έγινε συνώνυμο της καταστροφής, οι κινήσεις ήταν σπασμωδικές και όχι οι ενδεδειγμένες. Αγοράστηκε οικόπεδο με δαπάνη 180.000 ευρώ, χωρίς τον παραμικρό έλεγχο από την τεχνική υπηρεσία, την 5η ΥΠΕ ή τις Κτιριακές Υποδομές (ΚΤΥΠ), για βασικά πράγματα, όπως το αν μπορεί να βγει οικοδομική άδεια ή αν απαιτείται τροποποίηση σχεδίου πόλεως. Τώρα θα ελεγχθούν, όλα αυτά, από την ΤΕΡΝΑ και ουδείς γνωρίζει τι χρόνος θα απαιτηθεί για να ολοκληρωθούν οι συγκεκριμένες διαδικασίες και να ξεκινήσει το έργο.

Ένα χρόνο μετά το μόνο που έγινε ήταν να γκρεμιστεί ολοκληρωτικά το κτίριο που φιλοξενούσε το Κ.Υ. κι αυτό δεν το λες επίτευγμα.

Όπως δεν μπορεί να είναι κανείς περήφανος που, επίσης ένα χρόνο μετά, παραμένουν απλήρωτοι οι εργολάβοι που έκαναν τις πρόχειρες αποκαταστάσεις.

Τελικά, ένα χρόνο μετά, σε άλλους Δήμους ο ΙΑΝΟΣ είναι μία πικρή ανάμνηση που προσπαθούν να ξεχάσουν. Στο Δήμο Μουζακίου φρόντισε η δημοτική αρχή να συνεχίσουμε να την θυμόμαστε ζώντας τις επιπτώσεις της.

Παρασκευή Ντούρβα

Επικεφαλής αντιπολίτευσης Δήμου Μουζακίου




Total
0
Shares
Previous Article
Καρδίτσα: Συναυλία με ΡΟΚ μουσική στην πλατεία Παυσιλύπου το βράδυ του Σαββάτου

Καρδίτσα: Συναυλία με ΡΟΚ μουσική στην πλατεία Παυσιλύπου το βράδυ του Σαββάτου

Next Article
Καρδίτσα: Συλλυπητήριο μήνυμα του ΔΟΠΑΚ για τον πρόωρο θάνατο του Χρήστου Τσιόλα

Καρδίτσα: Συλλυπητήριο μήνυμα του ΔΟΠΑΚ για τον πρόωρο θάνατο του Χρήστου Τσιόλα

Related Posts

xorodia koimisis theotokou mouzakiou
Διαβάστε περισσότερα

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Μουσική εκδήλωση “Πορεία προς το πάθος” την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Μουσική εκδήλωση “Πορεία προς το πάθος” την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 Η εκδήλωση…
dei podilatikos giros ellados 2024
Διαβάστε περισσότερα

Για τρίτη διαδοχική χρονιά η ΔΕΗ μεγάλος χορηγός και ονοματοδότης του εθνικού ποδηλατικού Γύρου που αναβαθμίζεται διαρκώς

Θεσσαλονίκη – Αθήνα και Καρδίτσα οι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι της ΔΕΗ για ενημέρωση του κοινού σχετικά με την ηλεκτρονική υποβοήθηση, με κληρώσεις και δώρο ένα e-bike