Παναγιώτα Βράντζα: Προτεραιότητα το νοικοκύρεμα της Κοινωνικής Πρόνοιας στη Χώρα μας

<

Πέρα από την αναγκαία στήριξη και ενίσχυση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων -όπως πρόσφατα πράξαμε με το έκτακτο επίδομα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους- μία από τις πλέον επιτακτικές προτεραιότητες για την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι ο εκσυγχρονισμός και η θωράκιση του μηχανισμού κατανομής των κοινωνικών επιδομάτων προς τους δικαιούχους.

Το στοίχημα για τη Χώρα μας, εν προκειμένω, είναι να αντιπαλέψει χρόνιες αδυναμίες μιας προβληματικής κατάστασης, η οποία στοιχίζει ακριβά στο Κράτος και είναι ταυτόχρονα αναποτελεσματική και επιβαρυντική για τους πολίτες, δίχως ενιαία και συστηματική εποπτεία. Και αυτή, ακριβώς, η κατάσταση πολυνομίας είναι που ευνοεί, εν τέλει, και τις πελατειακές σχέσεις και τη διαφθορά.

Με την πρόσφατη ψήφιση του νόμου για τον “Εθνικό Μηχανισμό Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής”, είναι η πρώτη φορά, εδώ και δεκαετίες, που διαμορφώνεται ένα ενιαίο πλαίσιο με ισότιμους κανόνες και απλές, διαφανείς διαδικασίες για όλους τους πολίτες.

Προκειμένου να λειτουργήσει αποτελεσματικά και προς όφελος των πολιτών ο συγκεκριμένος Μηχανισμός, είναι εξαιρετικά κρίσιμο να λειτουργήσουν στην πράξη τόσο τα Περιφερειακά Παρατηρητήρια Κοινωνικής Ένταξης και οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Μέριμνας των δεκατριών Περιφερειών, όσο και οι δημοτικές Κοινωνικές Υπηρεσίες και τα Κέντρα Κοινότητας. Ειδικά, δε, τα Κέντρα Κοινότητας, δεδομένου ότι θα αποτελούν και τα πρώτα σημεία υποδοχής των αιτημάτων των πολιτών, θα πρέπει να στελεχωθούν άμεσα και να μην “κολλήσουν” σε ατέρμονες και αδιέξοδες διαδικασίες επιλογής προσωπικού.

Από την άλλη πλευρά, είναι πολύ σημαντικό η προνοιακή πολιτική να συνοδεύεται και από δράσεις κοινωνικής ένταξης και κοινωνικής συνοχής. Για αυτό και η θεσμική καθιέρωση του Εθνικού Μηχανισμού θα πρέπει να συμβάλλει καθοριστικά, όχι μόνον στην ανάπτυξη και συστηματική παρακολούθηση των δράσεων εκσυγχρονισμού της κοινωνικής προστασίας, αλλά και στην ενθάρρυνση της κοινωνικής ενσωμάτωσης. Προς τον σκοπό αυτό, θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό ότι με τον πρόσφατο νόμο που ψηφίσαμε, στις αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Φτώχειας περιλαμβάνονται διατάξεις όπως η συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ για τον σχεδιασμό στοχευμένων προγραμμάτων και την προώθηση του 10% των ωφελούμενων σε δράσεις ένταξης ή επανένταξης στην αγορά εργασίας, μέσα από προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και επαγγελματικής κατάρτισης.

Όταν το 45% των συνταξιούχων λαμβάνει σύνταξη κάτω από 665 ευρώ (δηλαδή κάτω από τα όρια της φτώχειας), ενώ πάνω από 4 εκατ. Έλληνες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι, καταρχήν, νοικοκυρεύουμε τον μηχανισμό κατανομής της κοινωνικής πρόνοιας στη Χώρα μας, αναπτύσσοντας, ταύτοχρονα, δράσεις κοινωνικής ένταξης και συνοχής.

Συνεχίζουμε προς την ίδια κατεύθυνση, έχοντας απόλυτη συναίσθηση των πραγματικών αναγκών, των βιοτικών συνθηκών αλλά και της αξιοπρέπειας όλων εκείνων των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, και των συμπολιτών μας που απαιτούν την ουσιαστική ενίσχυση, την έμπρακτη στήριξη, αρωγή και αλληλεγγύη μας.

Παναγιώτα Βράντζα
Βουλευτής Ν. Καρδίτσας
Κτηνίατρος


Total
0
Shares
Previous Article

Ο Στέλιος Αναστασόπουλος για το δρόμο Πετροχώρι-Κουμπουριανά-Καρυά

Next Article

Ανακοίνωση ανανέωσης υφιστάμενων τεχνικών αδειών


Total
0
Share