Όλη η ζωή μας σαν τη γιορτή του Πάσχα


 

Μεγάλη Δευτέρα – Μεγάλη Τρίτη – Μεγάλη Τετάρτη

Η ζωή μας είναι μια γιορτή, άλλοτε πετυχημένη, άλλοτε με προβλήματα οργάνωσης και λάθος καλεσμένους, άλλοτε πλουσιοπάροχη και άλλοτε με μικρό προϋπολογισμό αλλά σίγουρα είναι η δική μας μοναδική γιορτή. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι κάποιο Πάσχα που ζήσαμε παιδιά. Ένα χωριό  που μας περιμένει μαζί με συγγενείς ή φίλους, όπου μαζευόμαστε για να περάσουμε τις μοναδικές αυτές στιγμές, στο ασφαλές ζεστό οικογενειακό περιβάλλον σε μια θρησκευτική ατμόσφαιρα με  χρώματα παράδοσης. Όσο είμαστε παιδιά αυτές οι εικόνες αγγίζουν την ψυχή μας και χαράζονται μέσα μας οι μυρωδιές, τα χρώματα και οι ήχοι από τα γέλια τις μουσικές και τις ψαλμωδίες. Και μετά μεγαλώνουμε και το μεγαλείο της γιορτής του Πάσχα χάνεται μέσα στη ρουτίνα της ζωής μας, θολώνει από τις υποχρεώσεις και θαμπώνει από τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Μεγαλώσαμε και στην γιορτή μας έπιασε βροχή, άρχισε να μπάζει υποκρισία, κουτοπονηριά και βόλεμα. Κάποτε με παιδική αφέλεια προσπαθούσαμε να είμαστε εγκρατείς για να είμαστε άξιοι να κοινωνήσουμε, μετά γίναμε μεγάλοι και γνωστικοί και νηστεύουμε για να το διατυμπανίζουμε και να το εκφράζουμε ως κατόρθωμα παρά το ότι νηστεύουμε χωρίς να μας λείψει τίποτα. Στην εποχή του φαίνεσθαι ακόμα και η νηστεία μετατράπηκε σε μια τυπολατρική εκδήλωση, μια απλή και στείρα αποχή από ορισμένες τροφές, και όμως «νηστείαν, ουκ αποχήν βρωμάτων μόνον τελέσωμεν, αλλά παντός υλικού πάθους άλλοτρίωσιν». Αν δεν είχαμε μάθει στην ζωή μας να κάνουμε εκπτώσεις στα πάντα και να κρατάμε ότι μας βολεύει θα γνωρίζαμε ότι ο ίδιος ο Χριστός, παρακινεί τους πιστούς όταν νηστεύουν, να Του το δείχνουν με τα έργα τους: να ελεούν τους πτωχούς, να συμφιλιώνονται με τους εχθρούς, να μην βασκάνουν τον επιτυχημένο φίλο τους. Νηστεία είναι με τον πεινασμένο να μοιράζεστε το ψωμί σας, να φέρνετε τον άστεγο στο σπίτι σας, αν βλέπετε κάποιον γυμνό, να τον ενδύετε με ρούχα και να μην αρνείστε την βοήθεια στον συνάνθρωπό σας. Πόσο επίκαιρο την εποχή της οικονομικής κρίσης και  του μεγάλου προβλήματος του μεταναστευτικού. Τελικά η «σωστή» χριστιανική νηστεία θα μπορούσε να οδηγήσει στην αλλαγή και την ανανέωση της κοινωνίας μας που τόσο μακαρίζουμε.

Η ατμόσφαιρα είναι βαριά και εμείς προετοιμαζόμαστε πνευματικά για το θείο δράμα με τις «Ακολουθίες του Νυμφίου» τις τέσσερις πρώτες μέρες της  μεγάλης εβδομάδας. Μικροί δεν το νιώθαμε ήταν η αναμονή για την λαμπάδα, τα τσουρέκια, μεγαλώνοντας όμως αυτή την βαριά ατμόσφαιρα που πολλές φορές γίνεται επώδυνη την έχεις βιώσει και ας μην ήταν μεγάλη βδομάδα. Έχεις νοιώσει απλά να κουβαλάς το κορμί σου μέσα σε μια ρουτινιασμένη καθημερινότητα σαν  ασήκωτο φορτίο. Δεν είναι εύκολη η αλλαγή, ούτε να υιοθετήσεις μια άλλη στάση και να μην μοιρολατρείς, ούτε να αρχίσεις να κάνεις έργα. Αυτό το Πάσχα όμως ίσως τα καταφέρεις. Ξεκίνα από τη Μεγάλη Δευτέρα που αναφέρεται στη ζωή του Ισραηλινού λαού οι οποίοι ήταν άκαρποι από καλά έργα και στην άκαρπη συκιά, που την καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε. Η πράξη αυτή έχει σημαντικό συμβολισμό καθώς ο κάθε άνθρωπος έχει έναν προορισμό και αν δεν προσφέρει στη ζωή του κάποια στιγμή θα του  ζητηθεί ο λόγος. Την Μεγάλη Τρίτη με τις  δύο παραβολές των Δέκα Παρθένων και των Ταλάντων μπορεί να μάθεις να είσαι γεμάτος από πίστη, προνοητικότητα και φιλανθρωπία και πως ο κάθε άνθρωπος έχει διάφορα χαρίσματα άλλος πολλά και άλλος λίγα. Σημασία δεν έχει αν έχεις πολλά ταλέντα, αλλά να μάθεις να τα χρησιμοποιείς. Πρέπει να καλλιεργείς και να ενισχύεις τα πνευματικά σου χαρίσματα.

Αν όλα αυτά τα καλογνωρίσεις προσπάθησε να αφομοιώσεις τι σημαίνει να μετανοείς, όπως την Μεγάλη Τετάρτη η αμαρτωλή γυναίκα μετανόησε, πίστεψε στο Χριστό και άλειψε τα πόδια του με μύρο. Θα γινόμασταν σίγουρα καλύτεροι άνθρωποι αν το κάναμε. Και φυσικά μην ξεχάσουμε να υποκλιθούμε στην έμπρακτη διδασκαλία της ταπείνωσης του Χριστού που αν και εξουσιάζει γη και ουρανό, πλένει τα πόδια των μαθητών Του στην ακολουθία του νιπτήρος. Έπειτα πάντα μπορεί να καταλαγιάσει η ψυχή σου με το Μυστήριο του Μεγάλου Ευχελαίου, σκεπτόμενος πως αν κάναμε πράξη τις διδαχές της μεγάλης αυτής ημέρας η ζωή μας θα ήταν καλύτερη.

Λία Ρογγανάκη

Γενικός-Οικογενειακός Ιατρός

Επιμελήτρια ΚΥ Μουζακίου

Υπεύθυνη Οργάνωσης ΝΟΔΕ Καρδίτσας


Total
0
Shares
Previous Article

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – 33 τμήμ. και 8 σχολές σε 5 πόλεις

Next Article

ΟΑΕΔ: Κοινωφελής εργασία για άνεργους


Total
0
Share