Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας παρουσίασε το σχέδιο νόμου για την προστασία προσώπων που αναφέρουν παραβάσεις του εθνικού και ενωσιακού δικαίου

Κώστας Τσιάρας

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας παρουσίασε το σχέδιο νόμου για την προστασία προσώπων που αναφέρουν παραβάσεις του εθνικού και ενωσιακού δικαίου

Στο Υπουργικό Συμβούλιο

Το Σχέδιο Νόμου για την προστασία προσώπων που καταγγέλλουν παραβάσεις του εθνικού και ενωσιακού δικαίου (whistleblowers), παρουσίασε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με το προτεινόμενο Σχέδιο Νόμου ενισχύεται η διαφάνεια και η λογοδοσία στην λειτουργία των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και επιχειρήσεων.

Ταυτόχρονα τίθενται εκείνες οι ασφαλιστικές δικλείδες, που αποθαρρύνουν συμπεριφορές που είτε προσβάλουν, είτε απειλούν δημόσια αγαθά ή προσωπικά δικαιώματα μέσα στο πλαίσιο λειτουργίας αυτών των δημόσιων ή ιδιωτικών οργανισμών.

Η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία έρχεται να καλύψει ένα νομοθετικό κενό, που διαπιστώνεται στο πεδίο προστασίας όσων  καλόπιστων εργαζομένων καταγγέλλουν παράνομες ή παράτυπες συμπεριφορές και δράσεις. Επισημαίνεται, πως η μόνη ανάλογη διαδικασία που υφίσταται στο εγχώριο δίκαιο, αφορά μόνο την ποινική διαδικασία και το θεσμό των προστατευόμενων μαρτύρων, που διατηρείται και δεν επηρεάζεται από την λειτουργία των νέων θεσμικών διαδικασιών.

Με το σχέδιο νόμου, καταστρώνεται ένα σύστημα εσωτερικών ή εξωτερικών διαύλων, είτε στο δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα για την υποβολή και τη διαχείριση των αναφορών, οι οποίοι και αναλαμβάνουν πλέον τη διαδικασία επαλήθευσης και διερεύνησης των καταγγελλομένων.

Η καινοτομία του συγκεκριμένου νομοσχεδίου αφορά τη δημιουργία ενός πλαισίου προστασίας για τους πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος, ώστε να ενθαρρύνονται οι αποκαλύψεις των παραβιάσεων της εγχώριας ή ενωσιακής νομοθεσίας.

Πιο συγκεκριμένα το νομοσχέδιο προβλέπει την απαγόρευση οποιασδήποτε μορφής αντίποινων, είτε μέσω απειλών και είτε ενεργειών αντεκδίκησης, ενώ απαλλάσσονται από οποιαδήποτε ευθύνη, με την αυστηρή προϋπόθεση ότι δρουν καλόπιστα.

Επιπρόσθετα αναστέλλεται κάθε ποινική, πειθαρχική, διοικητική ή αστική διαδικασία εναντίον του αναφέροντος, εφόσον έχει κινηθεί, και δικαιούνται δωρεάν παροχή νομικής συνδρομής και ψυχολογικής υποστήριξης.

Τέλος, σε περίπτωση επιβολής αντιποίνων, δικαιούνται αποζημίωση για τις ζημίες που υπέστησαν.

Υπενθυμίζεται πως από την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Κώστα Τσιάρα στο «τιμόνι» του Υπουργείου Δικαιοσύνης, έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Αναγνωρίστηκαν δε πρόσφατα από την GRECO, η οποία τερματίζει την ειδική «επιτήρηση» της χώρας για την ενεργητική δωροδοκί
Total
0
Shares
Previous Article
Ν.Ε. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Π.Σ. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: Ενημέρωση ψηφοφόρων για την εκλογή προέδρου στις 24 Σεπτεμβρίου 2023 - ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ν.Ε. Καρδίτσας: Περιοδείες κλιμακίων υποψηφίων βουλευτών σήμερα Τρίτη 2 Μαΐου - Απέναντι στις διεκδικήσεις των αγροτών η κυβέρνηση Μητσοτάκη σηκώνει ασπίδα αυταρχικότητας με ματ και χημικά - Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιανουαρίου 2023 προβλέπεται από τον ασφαλιστικό «νόμο Βρούτση»

Συγχαρητήρια της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Καρδίτσας στην Ολυμπιονίκη Αντιγόνη Ντρισμπιώτη και στην Εθνική Ομάδα βάδην

Next Article
Κυκλοφοριακές Ρυθμίσεις στον Ε65 για τη διεξαγωγή Άσκησης Επιχειρησιακής Ετοιμότητας & Αποχιονισμού

Άρση προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στον Ε65 – Κανονικά η κυκλοφορία των οχημάτων

Related Posts

E65 Staikouras
Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Σταϊκούρας: Παραδίδουμε, ενοποιημένο, το μεγαλύτερο τμήμα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας, Ε65

Χρήστος Σταϊκούρας: Παραδίδουμε, ενοποιημένο, το μεγαλύτερο τμήμα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας, Ε65 «Με τη σημερινή παράδοση στην κυκλοφορία…