Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Μήνυμα του Προέδρου της «Πανθεσσαλικής Στέγης» Δρ. Στέφανου Κούτρα για την 21η Μαρτίου – Ημέρα Πανθεσσαλικού Εορτασμού

Μήνυμα του Προέδρου της «Πανθεσσαλικής Στέγης» Δρ. Στέφανου Κούτρα για την 21η Μαρτίου - Ημέρα Πανθεσσαλικού Εορτασμού - 25η Μαρτίου: Επέτειος Εθνικής Παλιγγενεσίας - Μήνυμα του Δρ Στέφανου Κούτρα, Προέδρου της «Πανθεσσαλικής Στέγης

Μήνυμα του Προέδρου της «Πανθεσσαλικής Στέγης» Δρ. Στέφανου Κούτρα για την 21η Μαρτίου – Ημέρα Πανθεσσαλικού Εορτασμού

Με το προεδρικό διάταγμα 329/5-12-2003 καθιερώθηκε η 21η Μαρτίου ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για την Θεσσαλία. Τιμούμε σήμερα τους Αγωνιστές της Περιώνυμης Μάχης Ματαράγκας – Πετρομαγούλας Κιερίου Καρδίτσας.

Η μάχη αυτή αποτέλεσε το προμήνυμα της ελευθερίας των Θεσσαλών. Υπήρξε κρίσιμη και αποφασιστική και δόξασε όλη τη δράση της Επανάστασης του 1878, χάρη στον Ηρωισμό του Λάιου και την μοναδική στρατηγικότητα του Τερτίπη,

Κυρίως όμως, αξίζει να επισημανθεί ότι κύριο στοιχείο για την επιτυχή έκβαση της Επανάστασης υπήρξε η γενναιότητα και η τόλμη των σωματαρχών που οδήγησαν στην επιτυχή έκβαση της Επανάστασης, τη στιγμή μάλιστα που η επίσημη Κυβέρνηση ήταν απούσα και οι υψηλοί αξιωματικοί έλειπαν από το πλευρό των αγωνιζόμενων Θεσσαλών.

Μετά την ένδοξη μάχη της Πετρομαγούλας επενέβησαν οι Άγγλοι για την κατάπαυση του πυρός. Επισκέφτηκαν τους γενικούς αρχηγούς Βελλέντζα και Ισχόμαχο σε Κελλέρια και Λουτρό αντίστοιχα για να διαπραγματευτούν τους όρους της Ειρήνης.

Ένας απο τους όρους της εκεχειρίας ήταν η απελευθέρωση της Θεσσαλίας και της Άρτας από τον Τουρκικό ζυγό και η προσάρτηση τους στο Ελεύθερο Ελληνικό κράτος. Χρειάστηκαν τρία ολόκληρα διπλωματικών αγώνων για την οριστική ενσωμάτωση της Θεσσαλίας στην μητέρα πατρίδα, τον Αύγουστο του 1881.

Τιμούμε σήμερα τη μορφή του Κωνσταντίνου Ισχομάχου αρχηγού της θεσσαλικής Επανάστασης αλλά και του θρυλικού Ήρωα Γεωργίου Λάϊου ο οποίος μαζί με τους συναγωνιστές του θυσιάστηκαν στον “Υπέρ βωμών και εστιών αγώνα”

Η εθελοθυσία τους ενέπνευσε και συγκίνησε τη δημοτική και επώνυμη μούσα.

“Τερτίπη μ τι τον έκανες τον Λάϊο τον Λεβέντη. Εψές προψές τον άφησα στον Δομοκό στη ράχη.”

Στην πορεία του χρόνου πολλοί ήταν οι συμπατριώτες μας που διέθεσαν χρόνο κόπο και ψυχή για την ανάδειξη της περιώνυμης Μάχης – Ματαράγκας – Πετρομαγούλας Κιερίου Καρδίτσας.

Ανεκτίμητη η προσφορά του κλασικού Φιλολόγου Νικολάου Κατοίκου ο οποίος με ομιλίες, επιφυλλίδες και την επιμέλεια σχετικών βιβλίων συνέβαλε στην ανάδειξη των ιστορικών γεγονότων της μάχης.

Μνημονεύω την προσφορά της “Ένωσης Επιστημόνων Ν. Καρδίτσας” την περίοδο 1981-1989 όπως και την σημαντική έκδοση δυο ιστορικών πονημάτων από την Εταιρεία Σύγχρονης Πολιτιστικής Ανάπτυξης” (Καρδίτσα 2010) και του Δήμου Σοφάδων (Μάρτιος 2011)

Σημαντική η προσφορά του αείμνηστου δασκάλου-ερευνητή τοπικής ιστορίας Βασίλη Μαγόπουλου.

Ο φετινός εορτασμός τιμής και μνήμης της τελευταίας θεσσαλικής Επανάστασης επισκιάζεται από το αιματοκύλισμα του δοκιμαζόμενου ουκρανικού λαού.

Είμαστε μάρτυρες ενός ανηλεούς και απάνθρωπου πολέμου.

Αναμένουμε με αγωνία, να κυριαρχήσει ο κόσμος της ειρήνης, του πολιτισμού και της προόδου.

Η σημερινή ημέρα μας υπενθυμίζει ότι επιβάλλεται να είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση για την διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας.

Ο Πρόεδρος της «Πανθεσσαλικής Στέγης»
Δρ.Στέφανος Κούτρας




Total
0
Shares
Previous Article
Με μεγάλη επιτυχία η συνάντηση της Επιτροπής Αγώνα Αγραφιωτών στην Αθήνα

Με μεγάλη επιτυχία η συνάντηση της Επιτροπής Αγώνα Αγραφιωτών στην Αθήνα

Next Article
Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ υποστηρικτής των δράσεων παλαιμάχων αθλητών

Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ υποστηρικτής των δράσεων παλαιμάχων αθλητών

Related Posts