Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Καμία μόνη, καμία απροστάτευτη…

Ασημίνα Σκόνδρα

Καμία μόνη, καμία απροστάτευτη…

Γράφει η Α. Σκόνδρα, Βουλευτής Ν.Δ. Καρδίτσας

Η 25η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί ως ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Δυστυχώς, αυτή η επέτειος έρχεται σε μια χρονική περίοδο όπου οι γυναικοκτονίες και τα περιστατικά έμφυλης βίας συγκλονίζουν την κοινή γνώμη.

Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι μια παγκόσμια πανδημία. Είναι μια ηθική προσβολή για όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια, ένα σημάδι ντροπής σε όλες τις κοινωνίες. Στον πυρήνα της, η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι η εκδήλωση μιας βαθιάς έλλειψης σεβασμού να αναγνωριστεί η ισότητα και η αξιοπρέπεια των γυναικών. Πρόκειται για ένα ζήτημα θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Έχει σοβαρές συνέπειες για τις οικογένειες και την κοινωνία. Πρόκειται επίσης για ένα πολιτικό ζήτημα. Η βία κατά των γυναικών συνδέεται με ευρύτερα θέματα εξουσίας και ελέγχου στις κοινωνίες μας. Οι γυναίκες γίνονται ευάλωτες στη βία μέσω πολλαπλών τρόπων και έτσι δεν μπορούν να ζουν ελεύθερες από φόβο και καθημερινή ανασφάλεια.

Ο αποτροπιασμός και ο προβληματισμός όλων μας ήταν και παραμένει μεγάλος για όλες τις γυναίκες που πέφτουν θύματα βίας. Στη Νέα Δημοκρατία αναγνωρίζουμε ότι το φαινόμενο αυτό και οι επιπτώσεις του απαιτούν και θεσμικά μέτρα.

Η Κυβέρνηση μας, για πρώτη φορά, στοχευμένα και οργανωμένα, κατάρτισε  το Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ισότητας των Φύλων 2021 – 2025. Μέσα στο σχέδιο περιλαμβάνονται πολιτικές, που έχουν ως στόχο την ενθάρρυνση των γυναικών να ζητήσουν κάθε είδους βοήθεια. Οι γυναίκες αυτές πρέπει να νιώσουν ξανά ασφαλείς και ανεξάρτητες, να συμμετέχουν ισότιμα στην αγορά εργασίας, να ενημερώνονται και να στηρίζονται ουσιαστικά, μέσα από οργανωμένες δομές, εξειδικευμένους επαγγελματίες και με συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει δράσεις σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Μεταξύ άλλων η δημιουργία ξενώνων, κέντρων ψυχολογικής και νομικής στήριξης, αλλά και προστασίας από τον κοινωνικό αποκλεισμό, την ανεργία, την ανέχεια και εντέλει την οριστική απομάκρυνση από την κακοποίηση.

Μόλις λίγες ημέρες πριν, ως επιστέγασμα στην ολοκληρωμένη αυτή προσπάθεια, ήρθε και η θεσμοθέτηση για το «κουμπί του πανικού». Ψηφίσαμε στη Βουλή, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την καινοτόμα ψηφιακή εφαρμογή panic button από γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, προκειμένου να ειδοποιούν άμεσα και με ασφαλή τρόπο την Ελληνική Αστυνομία, σε περίπτωση που βρίσκονται σε κατάσταση απειλής ή κινδύνου της ζωής τους ή της σωματικής ακεραιότητάς τους.

Με συντονισμένα, αργά και σταθερά βήματα, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρά σε τομές, που θα οδηγήσουν τις Ελληνίδες σε ένα ασφαλέστερο και πιο αισιόδοξο μέλλον. Γιατί όλες οι γυναίκες, έχουμε κάποια φορά στη ζωή μας νιώσει κάποιο είδος κακοποίησης, λεκτικής ή μη, στην οικογένεια, στην εργασία, στην κοινωνία. Τέτοια φαινόμενα πρέπει να σταματήσουν και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο.

Ως Βουλευτής αλλά πάνω απ’ όλα ως γυναίκα, έχω ξεκινήσει στην Περιφέρεια μου, την Καρδίτσα, ένα ενημερωτικό πρόγραμμα σχετικά με την βία κατά των γυναικών. Στόχος μου είναι να ενημερωθούν όλες οι συμπολίτισσές μου για τα δικαιώματά τους, πως μπορούν να προστατευθούν και που μπορούν να απευθυνθούν για να είναι ασφαλείς οι ίδιες και τα παιδιά τους.

Αλλά και να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν όλοι οι συμπολίτες μου, άντρες, γυναίκες, νέοι και έφηβοι. Γιατί στην επαρχία η σιωπή είναι εντονότερη, τα στόματα ανοίγουν δυσκολότερα, ο στιγματισμός είναι πιο εύκολος και ο κοινωνικός αποκλεισμός καιροφυλακτεί.

Θέλω να γνωρίζει κάθε γυναίκα ότι δεν είναι μόνη, καμία δεν είναι απροστάτευτη. Με συλλογικό όραμα, τόσο εθνικό, όσο και περιφερειακό, οι πολιτικές της Ν.Δ. κατευθύνονται στην εξάλειψη της έμφυλης βίας, ώστε να μην χρειάζεται η 25η Νοεμβρίου να αποτελεί ημέρα αναφοράς για αυτό τον τόσο βαθιά σκληρό και απάνθρωπο λόγο.




Total
0
Shares
Previous Article
tsirogianni fani 111

Φανή Τσιρογιάννη: Η γυναίκα στα χειρότερά της

Next Article
diamartyria siopis ginaikes 3

Συμμετοχή του Κέντρου Υγείας Μουζακίου στη "σιωπηρή" πορεία ανήμερα στην παγκόσμια μέρα εξάλειψης βίας κατά των γυναικών

Related Posts

aftismos dialeksi astynomiko megaro magnisias 2
Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα με τίτλο «Μαθαίνοντας για τον αυτισμό» πραγματοποιήθηκε στο Αστυνομικό Μέγαρο Μαγνησίας

Ημερίδα με τίτλο «Μαθαίνοντας για τον αυτισμό» πραγματοποιήθηκε στο Αστυνομικό Μέγαρο Μαγνησίας Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από την Διεύθυνση…