Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Φράγμα Συκιάς Αργιθέας – Άνω Ρους Αχελώου και…. ΠΣ Θεσσαλίας εν υπνώσει…!

Γέφυρα Κοράκου - Άρτα (80χλμ) - Γέφυρα Κοράκου - Καρδίτσα (80χλμ) - Η ζοφερή υπόθεση της «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ» ευκαιρία για ανάπλαση-ανασύνθεση του αυτόνομου ελεύθερου Αυτοδιοικητικού χώρου - Το αλαλούμ με διορισμό Γιατρών στα ορεινά άγονα Ιατρεία συνεχίζεται από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας - Δημήτρης Παπακώστας - Άρχισε να ακούγεται η «μυστική βοή των πλησιαζόντων γεγονότων»

Φράγμα Συκιάς Αργιθέας – Άνω Ρους Αχελώου και…. ΠΣ Θεσσαλίας εν υπνώσει…!

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας


Εμείς οι ορεινοί Αργιθεάτες – Θεσσαλοί (για την ακρίβεια: Δυτικο-Θεσσαλοί), έχουμε επανειλημμένα ασχοληθεί με τα ημιτελή παρατημένα έργα του φράγματος & Υδροηλεκτρικού (ΔΕΗ) Συκιάς Αργιθέας και μεταφοράς νερών Αχελώου ποταμού προς τον διψασμένο ελλειμματικό κάμπο της Θεσσαλικής Γης.

Για λόγους αλληλεγγύης και κοινής Θεσσαλικής συνείδησης η πλειοψηφία των φορέων και των κατοίκων της ορεινής Αργιθέας είναι υπέρ της ολοκλήρωσης των μεγαλόπνοων έργων Αχελώου-για τα οποία έχουν δαπανηθεί τεράστια κονδύλια από το Δημόσιο Ταμείο και εκτελέστηκε σημαντικό μέρος (άνω του 60%).

Παρότι οι “Ηγέτες της Θεσσαλίας” και τα ισχυρά λόμπυ των αστικών κέντρων -ιδίως της Λάρισας- δεν έχουν δείξει το παραμικρό ενδιαφέρον και minimum αλληλεγγύη τους προς την …. απροσπέλαστη Αργιθέα, το άθλιο οδικό δίκτυο που συνδέει Θεσσαλία με Άρτα (μέσω Τυμπάνου και Συκιάς),την λίαν επικίνδυνη βατότητα (λακούβες, μη πλέγματα-σήμανση κλπ), ελλιπή συγκοινωνία.

|. Πρόσφατα ο Τομεάρχης ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελος ευθέως τάχθηκε κατά της εκτροπής νερών από τη Συκιά (250 εκατομμύρια κυβικά μέτρα) προς την Θεσσαλία.
Επίσης, η κ.Δούρου τάχθηκε κατά της ολοκλήρωσης των “φαραωνικών έργων”- όπως επισήμανε.
Οικολογικές οργανώσεις και κινήματα, επίσης εναντίον των Έργων Αχελώου….

||. Απομένει το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, που τάσσονται υπέρ της συνέχισης των έργων για να αποτραπεί η ερημοποίηση-Σαχαροποίηση της Θεσσαλίας!

|||. Η Νέα Δημοκρατία, κρατάει επαμφοτερίζουσα στάση και δια των… συνεχών καθυστερήσεων …”αγοράζει” χρόνο έως τις μεθεπόμενες εκλογές…..

• Η στασιμότητα, η απραξία προκαλεί τεράστια προβλήματα στο κεντρικό οδικό δίκτυο της Δυτικής Ορεινής Θεσσαλίας, της δύσμοιρης Αργιθέας, που βιώνει οδικό κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό!

|V. Η Περιφερειακή Αρχή και οι Παρατάξεις ΠΣ Θεσσαλίας, πλην φωτεινών εξαιρέσεων (Λαϊκή Συσπείρωση, Οικολόγοι κα) έχουν διαγράψει ….εν τοις πράγμασι…από τον τοπικό χάρτη και τα ….προγράμματα τους μια ενεργή ζωντανή δημογραφικά περιοχή 20 Κοινοτήτων, που αποτελεί το οικολογικό απόθεμα ολόκληρης της περιφέρειας με πλούσια φυσικά πλεονεκτήματα (νερά, αέρας, αειφορία, πολιτισμό).

V. Τελευταία επίσκεψη Κυβερνητικών στελεχών στα έργα Συκιάς Αργιθέας, ήταν :

– Υπουργός Υποδομών Χρ Σπίρτζης – Οκτώβριο 2018
– Αντιπροέδρος Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης – Οκτώβριο 2017.
– Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς -2007.
– Αρχηγός ΝΔ Κώστας Καραμανλής με Δημήτρη Σιούφα – 2003.
– Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης με Υφυπουργό Δημήτρη Σωτηρλή:1998.
——————
1. Παρήλθαν πάνω από 35 χρόνια από την πρώτη εξαγγελία στη Λάρισα του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου για νερά Αχελώου στον κάμπο!
Για φράγματα Συκιάς Καρδίτσας και Μεσοχώρας Τρικάλων μαζί με τα Υδροηλεκτρικά πράσινης ενέργειας ….

2. Για πρώτη φορά ομονόησαν τα πιο μεγάλα κόμματα για την ολοκλήρωση και λειτουργία του Υδροηλεκτρικού Μεσοχώρας Τρικάλων!!!

3. Για το Υδροηλεκτρικό Συκιάς Αργιθέας …. πλήρης σιωπή και από ΔΕΗ και από κυβέρνηση και κόμματα Βουλής (ΣΥΡΙΖΑ) & Περιφερειακές παρατάξεις….

• Από τον …. Άννα στον Καϊάφα…..στις πλάτες των Θεσσαλών και όλων των ορεινών Αργιθεατών……Οι τοπικοί Αιρετοί….με σταυρωμένα χέρια….ενώ αποτελεί τη χρυσή ευκαιρία για την δυσπρόσιτη ορεινή Πατρίδα μας….

4. Προχθές δημοσιεύτηκε επιστολή τεσσάρων άξιων τοπικών στελεχών (Φώτη Αλεξάκου-Δημ Αρχοντή-Κ Γκούμα-Τ. Μπαρμπούτη), όπου στηλιτεύεται η παθητικότητα του Υπουργείου Υποδομών σχετικά με τα έργα Αχελώου ποταμού/Συκιάς.
** Όμως το πρόβλημα έγκειται στην Θεσσαλική Αυτοδιοίκηση και τους ίδιους τους Θεσσαλούς, όπου Ελλάδας.
Η όποια ενασχόληση γίνεται περιστασιακά, επιδερμικά, χωρίς νεύρο και επαγγελματική (νομική-τεχνική) τεκμηριωμένη άποψη.
Απαιτείται πολιτική βούληση, ισχυρή και αξιόπιστη….. ενιαία και ενωτική!

*** Η Θεσσαλία σήμερα πάσχει από μεγάλες ανισότητες και διαφορές μεταξύ ευημερούσας Ανατολικής (Λάρισα) & Δυτικής (Καρδίτσα-Τρίκαλα).

– Η παράταξη της Μείζονος Αντιπολίτευσης ΠΣ Θεσσαλίας είναι ανύπαρκτη, η παρουσία των Συμβούλων της υποτονική, απογοητευτική…
Ουδέποτε τα τελευταία χρόνια έχουν περιοδεύσει στα ορεινά χωριά της κοιλάδας Αχελώου ποταμού, στην Συκιά, στον Τύμπανο, στον κακοτράχαλο κεντρικό δρόμο Καρδίτσα-Αργιθέα-Συκιά-Άρτα.
Ουδεμία ερώτηση ή ενόχληση προς την τοπική ηγεσία…..

5. Άμεσα πρέπει οι ενεργοί Θεσσαλοί Πατριώτες να πιέσουμε για Σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα : ” Υδροηλεκτρικό Συκιάς Αργιθέας Καρδίτσας και Έργα μεταφοράς νερών Αχελώου ποταμού στον Κάμπο”.
Πάντα με σεβασμό στην κείμενη νομοθεσία, δικαστικές αποφάσεις και ευρωπαϊκές οδηγίες!
Ή Τώρα ή … Ποτέ!!!

••• Εφαρμογή του άρθρου 167 του νόμου Καλλικράτη (με υπογραφή του 1/3 του συνολικού αριθμού μελών ΠΣ Θεσσαλίας – γραπτή αίτηση και συνεδρίαση επιτόπου στην Συκιά (οικότοπο Παναγίας Επισκοπής Βραγκιανών Αχελώου-Αργιθέας), όπως προβλέπεται από το νόμο (με ειδική απόφαση ΠΣ για εκτός Λάρισας).

•• Φάκελος-Υπομνήματα στον Πρωθυπουργό και Αρχηγούς κομμάτων.

• Προσφυγές στα Ευρωπαϊκά όργανα για μεγάλες καθυστερήσεις στην εκτέλεση έργων, καταστροφή περιβάλλοντος χωρίς αποκατάσταση βλαβών, κακή διαχείριση χρημάτων των φορολογουμένων Ελλήνων πολιτών.

Παράλληλα: Προκήρυξη Περιφερειακού Δημοψηφίσματος σε όλη την Θεσσαλία, όπως προβλέπεται στα άρθρα 133 επόμενα του νόμου Κλεισθένη (4555/2018) και τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας (ΕΧΤΑ) – με κατάργηση του αντισυνταγματικού και αντιαυτοδιοικητικού άρθρου 11 ν. 4674/2020, με το οποίο η παρούσα Κυβέρνηση και πλειοψηφία Βουλής, ανέστειλε την ισχύ όλων των άρθρων περί τοπικών Δημοψηφισμάτων καθόλη τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου…..(χωρίς αντίδραση των Αιρετών μας και της… ΚΕΔΕ- ΕΝΠΕ….!).

# Άλλως….ας ξεχάσουμε τα έργα μεταφοράς νερών Αχελώου, το Υδροηλεκτρικό Συκιάς Αργιθέας Καρδίτσας που η ΔΕΗ έχει ηθική και νομική υποχρέωση να ολοκληρώσει (μόνη της ή σε σύμπραξη με άλλες δυνάμεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) με ταυτόχρονη αποκατάσταση όλων των βλαβών που έχουν προκληθεί (πέντε οδικές Σήραγγες Συκιάς, πλέγματα, Ασφαλτόστρωση εναλλακτικής διαδρομής λόφο Πέντε Αδέλφια, καθιζήσεις σε δρόμο Κοράκου έως Βραγκιανά Αχελώου (3 &4ο Χλμ) – μπάζα κοίτη ποταμού, ετοιμόρροπα προφράγματα Συκιάς, διαλυμένο οδόστρωμα κάθοδο ρέμα Πετρωτού κλπ).

• Η Κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα, έχουν την πρώτη ευθύνη!

• Οι Θεσσαλοί όμως την ιερή υποχρέωση για άμεσες πρωτοβουλίες !!!
Για Διακομματική Συνεννόηση και Διαπαραταξιακή Ενεργή Συνεργασία…..
Η κλιματική αλλαγή και κρίση…. επιταχυντής εξελίξεων!

•Δεν αρκεί…ο ένας να πετροβολάει τους άλλους….!

Δημήτρης Παπακώστας/5-8-21.
(Δήμαρχος Αχελώου 1999-2006).




Total
0
Shares
Previous Article
ΦΑΝΗΣ ΣΤΑΘΗΣ

Έκκληση του Δημάρχου Μουζακίου Φάνη Στάθη για πρόληψη και προστασία για την αποφυγή πυρκαγιάς

Next Article
Δημοτικό Κολυμβητήριο Τρικάλων

Κλειστό το Δημοτικό Κολυμβητήριο Τρικάλων 9-16 Αυγούστου

Related Posts

Τεχνικό άρθρο για το Φράγμα Πύλης Τρικάλων
Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικό άρθρο για το Φράγμα Πύλης Τρικάλων

Περισσότερες από δύο φορές, θα το γέμιζε ο “Πορταϊκός Ποταμός”, μειώνοντας κατά 74 εκατομμύρια m3, περίπου, την πλημμύρα του κάμπου της “Θεσσαλίας”