Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Επίσκεψη του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. και Βουλευτή Ά Αθηνών, Δημήτρη  Τζανακόπουλου, στο Κέντρο Υγείας Σοφάδων

Επίσκεψη του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. και Βουλευτή Ά Αθηνών, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στο Κέντρο Υγείας Σοφάδων

Επίσκεψη του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. και Βουλευτή Ά Αθηνών, Δημήτρη  Τζανακόπουλου, στο Κέντρο Υγείας Σοφάδων

«Σχέδιο της Ν.Δ. να υποβαθμίσει το ΕΣΥ και να εκχωρήσει αρμοδιότητες στους ιδιώτες»

Στο πλαίσιο της πολιτικής εξόρμησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στη Θεσσαλία, κλιμάκιο του κόμματος, με επικεφαλής τον γραμματέα της Κ.Ε. και βουλευτή Α’ Αθήνας, Δημήτρη Τζανακόπουλο, επισκέφτηκε δομές Υγείας και είχε σειρά επαφών με φορείς και πολίτες του Ν. Καρδίτσας.

Την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, επισκέφτηκε το Κέντρο Υγείας Σοφάδων, συνοδευόμενος από τον συντονιστή της Ν.Ε. Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αποστόλη Μπουγουλιά, τον αναπληρωτή συντονιστή Θωμά Καλιά, την πρώην βουλευτή και υπεύθυνη του τμήματος Υγείας της Ν.Ε., Χρυσούλα Κατσαβριά Σιωροπούλου, τα μέλη της Ν.Ε., Αθανάσιο Μπούρα και Δημήτρη Σιωρόπουλο, τον συντονιστή της Ο.Μ. Σοφάδων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Παναγιώτη Πουλιάρη και το μέλος Παναγιώτη Νταφόπουλο.

Ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας, κ. Ευριπίδης Χαντζής ενημέρωσε το κλιμάκιο για διοικητικά και λειτουργικά θέματα, ξενάγησε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στα δύο εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν και στους χώρους του Κέντρου Υγείας. Ακολούθησε συζήτηση με γιατρούς, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, κατά τη διάρκεια της οποίας αναδείχτηκαν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει λόγω της πανδημίας και των ελλείψεων σε προσωπικό, ενώ τονίστηκε ο πολυδιάστατος και κοινωνικά κρίσιμος ρόλος των γιατρών και των υγειονομικών.

Τα Κ.Υ. ανέλαβαν ουσιαστικά το έργο του εμβολιασμού χωρίς καμία ενίσχυση του προσωπικού τους και χωρίς ουσιαστική βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής τους. Το πρόβλημα της υποστελέχωσης εντείνεται με την απόφαση μετακίνησης των γιατρών των Κ.Υ. ώστε να καλύπτονται οι τεράστιες ανάγκες σε άλλες δομές υγείας.

Το Κ.Υ. Σοφάδων εξυπηρετεί μια μεγάλη περιοχή, καθαρά αγροτική. Καλύπτει την πόλη και τα 30 χωριά του διευρυμένου δήμου Σοφάδων -πολλά εκ των οποίων απομακρυσμένα ορεινά και ημιορεινά, δύο οικισμούς Ρομά και μέρος των δημοτικών διαμερισμάτων του διευρυμένου δήμου Καρδίτσας. Σε αυτό υπηρετούν τέσσερις γιατροί (ένας γενικής ιατρικής, ένας παθολόγος και ένας οδοντίατρος), ενώ τα 14 Περιφερειακά Ιατρεία δικαιοδοσίας του καλύπτουν τέσσερις γιατροί γενικής ιατρικής. Σε αναστολή εργασίας βρίσκονται ένας γιατρός, ένας νοσηλευτής και ένας διοικητικός υπάλληλος.

Η αποδυνάμωση του Κ.Υ. Σοφάδων και η μετατροπή του κυρίως σε εμβολιαστικό κέντρο περιορίζει την τακτική λειτουργία του, περικόπτει τη λειτουργία των αγροτικών ιατρείων, ταλαιπωρεί, αφήνει ανυπεράσπιστους και δεν καλύπτει τις ανάγκες υγείας χιλιάδων κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Αρκετά περιφερειακά αγροτικά ιατρεία υπολειτουργούν, αφού γιατροί δεν υπάρχουν ή είναι ελάχιστοι και όπου υπάρχουν ανακυκλώνονται σε Κέντρα Υγείας, εμβολιαστικό πρόγραμμα, ΤΟΜΥ και Νοσοκομείο για κάλυψη των εκεί αναγκών. Το μικροβιολογικό εργαστήριο δεν λειτουργεί αφού δεν υπάρχει μικροβιολόγος. Γίνονται μόνο αιματοληψίες και μεταφέρονται μια φορά την εβδομάδα στο Κ.Υ. αστικού τύπου της Καρδίτσας. Μόνιμος παιδίατρος και ακτινολόγος δεν υπάρχουν. Ένας γυναικολόγος επισκέπτεται το Κ.Υ. μια φορά την εβδομάδα, ενώ οι τρεις μαίες και μια βοηθός ακτινολόγου ουσιαστικά καλύπτουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Τραυματιοφορείς δεν υπάρχουν, ούτε και μόνιμη γραμματειακή υποστήριξη, με τη δουλειά να βγαίνει από δύο άτομα επικουρικό προσωπικό και έναν αποσπασμένο. Η καθαριότητα, όπως και η φύλαξη, καλύπτονται από ιδιωτικά συνεργεία, καθώς στο Κ.Υ. και για τον συγκεκριμένο τομέα υπάρχει μία μόνο καθαρίστρια. Το ΕΚΑΒ Σοφάδων λειτουργεί με τέσσερα άτομα μόνιμο προσωπικό και τρία άτομα επικουρικό, τα οποία καλύπτουν ολοκληρωμένες βάρδιες για τρεις ημέρες της εβδομάδας και δύο βάρδιες τις υπόλοιπες τέσσερις ημέρες.

Ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενημέρωσε για το σχέδιο του κόμματος για το νέο ΕΣΥ, για την ανάγκη στήριξης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με βασικούς άξονες τις προσλήψεις, τη γενναία ενίσχυση του προσωπικού και των υποδομών του και τη στενή συνεργασία των κέντρων υγείας με τις κοινωνικές δομές των δήμων. Χαρακτήρισε κοινωνική αγριότητα την απώλεια της θέσης εργασίας με στέρηση μισθού για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς.

Τόνισε χαρακτηριστικά: «Η πανδημία ανέδειξε, εκτός των άλλων και περισσότερο από ποτέ, την αναγκαιότητα του δημόσιου συστήματος Υγείας. Η συνειδητή απαξίωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η σκόπιμη υποστελέχωση αναδεικνύουν το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη να υποβαθμίσει το ΕΣΥ και να εκχωρήσει όσες περισσότερες αρμοδιότητες γίνεται στους ιδιώτες. Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν καλά ποιοί και πως οδηγούν στην εγκατάλειψη τις δημόσιες δομές Υγείας! Να θυμηθούν πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., μέσα στην οικονομική κρίση και παρά τις δυσκολίες και τους περιορισμούς, στήριξε, αναβάθμισε και έστησε στα πόδια του το ΕΣΥ».

Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Σοφάδων
Total
0
Shares