Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ελληνική «PISA»: Εργαλείο κατηγοριοποίησης σχολείων και «κριτήριο» αξιολόγησης εκπαιδευτικών

ΕΛΜΕ Καρδίτσας: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 3 Μαρτίου στην Κεντρική πλατεία Καρδίτσας - ΕΛΜΕ Καρδίτσας: Σήμερα ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ – αύριο ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ - ΕΛΜΕ Καρδίτσας: Ετήσια εκλογοαπολογιστική συνέλευση

Ελληνική «PISA»: Εργαλείο κατηγοριοποίησης σχολείων και «κριτήριο» αξιολόγησης εκπαιδευτικών

ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ PISA!

Το ΥΠΑΙΘ ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη 10/5/23 θα διεξαχθούν σε εθνικό επίπεδο οι εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα, η επονομαζόμενη και ελληνική PISA, στην Στ΄ Δημοτικού και στη Γ΄ Γυμνασίου, στα γνωστικά αντικείμενα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών, για 6.000 περίπου μαθητές, από επιλεγμένα 300 Δημοτικά και 300 Γυμνάσια.

Στην Καρδίτσα στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αυτά είναι: το 1ο Γυμνάσιο Σοφάδων και το Γυμνάσιο Λεονταρίου. Λόγω των εκλογών, το ΥΠΑΙΘ δεν προχώρησε σε εφαρμογή της σε όλα τα σχολεία της χώρας, όπως ήταν οι αρχικοί της σχεδιασμοί και περιορίστηκε όπως και πέρυσι σε συγκεκριμένο αριθμό  σχολείων.

Τι επιδιώκει το ΥΠΑΙΘ με τις εξετάσεις αυτές;

  • «Σκοπός των εξετάσεων αυτών είναι η εξαγωγή πορισμάτων σχετικά με την πορεία της υλοποίησης των Προγραμμάτων Σπουδών και τον βαθμό επίτευξης των προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων. Η «ελληνική PISA» εντάσσεται στην πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας για χάραξη εκπαιδευτικής πολιτικής στη βάση μετρήσιμων αποτελεσμάτων του εκπαιδευτικού συστήματος. ». (ΥΠΑΙΘ)
  • «…Πολλές φορές αποδεικνύεται ότι τα παιδιά βγαίνουν μη επαρκώς μορφωμένα από τα σχολεία .Ας μην πάμε πολύ μακριά. Όταν δεν έχεις αξιολόγηση στη χώρα 40 χρόνια τι να περιμένεις;».(Ν. Κεραμέως)
  • «Η PISA είναι πνευματικό παιδί του ΟΟΣΑ και είναι ένα εργαλείο, προκειμένου οι «βέλτιστες πρακτικές» που υπάρχουν στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ να γενικευτούν και να υιοθετηθούν στα υπόλοιπα εκπαιδευτικά προγράμματα» και ότι:
  • «η έλλειψη ίσων ευκαιριών, ειδικά για τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, δεν οφείλεται στις κοινωνικές ανισότητες, αλλά στο ότι οι χαμηλού επιπέδου μαθητές δεν έχουν πρόσβαση σε σχολεία με εκπαιδευτικούς υψηλών προσόντων». (σχετικό βίντεο της ιστοσελίδας του ΙΕΠ)

Η «ελληνική PISA» είναι εφαρμογή του άρθρου 104 του νόμου 4823/21 της αξιολόγησης, που συνδέει την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και της σχολικής μονάδας με τις «επιδόσεις» των μαθητών. Αυτή η σύνδεση οδηγεί στην κατηγοριοποίηση των σχολείων και στη συνέχεια συνδέεται με τη χρηματοδότησή τους.

Αποτελεί το δεύτερο επίπεδο, της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού συστήματος, με πρώτο και τρίτο την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και την ατομική αξιολόγηση του εκπαιδευτικού.

Η απάντηση λοιπόν της ελληνικής κυβέρνησης (και των «ειδικών» της, ΟΟΣΑ-Ε.Ε) απέναντι στις ανισότητες και στην αποτύπωσή τους στα αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεων, είναι ο διαχωρισμός των μαθητών, η κατάταξη των σχολείων, η κατηγοριοποίηση των εκπαιδευτικών. Αποτελεί κομμάτι των αντιδραστικών αντιεκπαιδευτικών αλλαγών που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση (αυτονομία, σκληρά εξεταστικά πλέγματα, τράπεζα θεμάτων, Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής κ.α.).

Συνοπτικά, με την υλοποίηση του προγράμματος PISA επιχειρούν:

  • να μεταβιβάσουν σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς τις ολέθριες συνέπειες των δικών τους πολιτικών στη δημόσια εκπαίδευση.
  • να αποτελέσουν τα σταθμισμένα τεστ και οι επιδόσεις των μαθητών σ΄ αυτά τα μετρήσιμα μεγέθη της εκπαιδευτικής διαδικασίας που, σε άμεση συσχέτισή τους με την αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών, θα οδηγήσουν σε κατηγοριοποίηση των σχολείων και των εκπαιδευτικών
  • να προωθήσουν, αντί της γνώσης, τις δεξιότητες. Οι εξετάσεις PISA αποθεώνουν τις μετρήσεις, κατατάσσουν τα σχολεία, υποκινούν τον ανταγωνισμό, υποβαθμίζουν τις γνώσεις σε πληροφορίες, διαστρεβλώνουν και υποβιβάζουν τη διδασκαλία και τη μάθηση, τις καθοδηγούν, ώστε να προσαρμόζονται στις εξετάσεις και να απομακρύνονται από την κριτική σκέψη, «προπονώντας» τελικά τους μαθητές για τέτοιου είδους εξετάσεις και καταρτίζοντάς τους αντί να τους εκπαιδεύουν.
  • να δημιουργήσουν εκείνα τα εργαλεία ώστε να δώσουν δικαιολογίες για νέες αντιδραστικές αναπροσαρμογές του εκπαιδευτικού συστήματος σε πιο ταξική κατεύθυνση.

Όλα αυτά εξελίσσονται μέσα σε συνθήκες απόλυτης εγκατάλειψης των σχολικών μονάδων, τόσο σε επίπεδο υλικοτεχνικών υποδομών, όσο και σε πάγιες ελλείψεις διδακτικού προσωπικού.

Οι διαγνωστικές εξετάσεις-«ελληνική PISA» δεν πρέπει να εφαρμοστούν. Δεν πρέπει να υλοποιηθούν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί διάλυσης, κατηγοριοποίησης, ανταγωνισμού και λειτουργίας του δημόσιου σχολείου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Οργανώνουμε καμπάνια ενημέρωσης σε γονείς και μαθητές, ώστε να μην αποδεχτούν τη συμμετοχή τους.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς των συγκεκριμένων σχολείων να βγάλουν ψηφίσματα εναντίωσης στο διαγωνισμό. Μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ ή της ΟΛΜΕ, όσο και η επιστολή προς γονείς και μαθητές.

Tο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ έχει προκηρύξει, πανελλαδική 3ωρη στάση εργασίας για τις ώρες διεξαγωγής των εξετάσεων για να καλυφθούν όλοι οι συνάδελφοι που τα σχολεία τους έχουν επιλεγεί για αυτές τις εξετάσεις, ώστε με κάθε τρόπο να μη συμμετέχουν.




Total
0
Shares
Previous Article
ekloges 2023 Katsavria Xrisoula 1

Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου: Η τετραετία της δυστυχίας φτάνει στο τέλος της!

Next Article
Stergiou Agorastos 12

Υδροδότηση Αετοχωρίου και Πετρωτού Αργιθέας με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας 

Related Posts

xorodia koimisis theotokou mouzakiou
Διαβάστε περισσότερα

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Μουσική εκδήλωση “Πορεία προς το πάθος” την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Μουσική εκδήλωση “Πορεία προς το πάθος” την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 Η εκδήλωση…
dei podilatikos giros ellados 2024
Διαβάστε περισσότερα

Για τρίτη διαδοχική χρονιά η ΔΕΗ μεγάλος χορηγός και ονοματοδότης του εθνικού ποδηλατικού Γύρου που αναβαθμίζεται διαρκώς

Θεσσαλονίκη – Αθήνα και Καρδίτσα οι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι της ΔΕΗ για ενημέρωση του κοινού σχετικά με την ηλεκτρονική υποβοήθηση, με κληρώσεις και δώρο ένα e-bike