Δημήτρης Παπακώστας: Το σύστημα «εκπτώσεων» παρελθόντος έχει λήξει… Αν δεν προσαρμοστούμε τότε έργα δεν θα γίνονται και τα χρήματα θα μένουν παρκαρισμένα !

Τις πταίει; Για μη παραγωγή έργων στον ορεινό Δήμο Αργιθέας; - Περιφερειακός σύμβουλος Πλειοψηφίας αποχωρεί λόγω απαρχαιωμένου οδικού δικτύου στο Πήλιο - Δημήτρης Παπακώστας

Δημήτρης Παπακώστας: Το σύστημα «εκπτώσεων» παρελθόντος έχει λήξει… Αν δεν προσαρμοστούμε τότε έργα δεν θα γίνονται και τα χρήματα θα μένουν παρκαρισμένα !

Στο πολύ έγκυρο ρεπορτάζ για ‘καρέ ακυρώσεων’ στην ανάθεση 4 έργων λόγω Ιανου στον ορεινό Δήμο Αργιθέας , ας μας  επιτραπεί να σχολιάσουμε:

1. Η καταστροφή του Ιανού συνέβη 18-19 Σεπτ 2020 δηλ πριν 25 ολόκληρους μήνες …

2. Οι περιστάσεις για ανάθεση και κατασκευή των υπόψη έργων κρίνεται επείγουσα και αναγκαία .

^ Οχετός σε Σταυροπηκι Βραγκιανων – άσφαλτο – τσιμεντοστρώσεις κα σε 5 κοινότητες .

3. Από Φεβ 22 οι Υπηρεσίες του Δ Αργιθέας , εδώ και 4 μήνες και πολλαπλάσιο χρονικό διάστημα από Ιανό , δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν ούτε διαδικασία διαπραγμάτευσης ούτε επιλογή αναδόχου . Σε λίγο μπαίνουμε Πρωτοβρόχια και τελευταίο έτος δημοτικής θητείας …

Μη γνώση , επιπολαιότητα ή ευθυνοφοβία ;

4. Από φθινόπωρο 2021 ο πληθωρισμός και η ανατίμηση κόστους υλικών , καυσίμων άρχισαν ανοδική πορεία και η μετακοβιντ εποχή επιτάχυνε την οικονομική ανάταξη με πλήθος έργων σε όλες τις περιοχές και ΟΤΑ , με συνέπεια οι εργολήπτες να έχουν στόκ έργων που έχουν αναλάβει για εκτέλεση.

5. Εργασίες με τσιμέντο , σίδερο, άσφαλτο και σε απόμακρα διάσπαρτα σημεία κοστίζουν ακριβά , οι δαπάνες είναι ανελαστικές και το περιθώριο κέρδους περιορίζεται .
^ Όταν μάλιστα τα ποσά είναι μικρά (συνολικά ούτε 600.000€) το ενδιαφέρον εργοληπτών μικρό.

6. Συνεπώς στις συνθήκες αυτές και με τα παραπάνω αληθινά δεδομένα πρέπει να γίνει κατανοητό από Αιρετούς και Τεχνικούς ΟΤΑ ότι εφόσον πρωτεύον είναι η εκτέλεση έργων αναγκαίων πριν τον χειμώνα και όχι η πιστή τήρηση δήθεν διαδικασίας «διαφάνειας» και επίτευξη εκπτώσεων περασμένων εποχών , η τάχιστη επιλογή αναδόχου  -και όχι η αναβλητικότητα – προέχει η αποτελεσματικότητα για το τοπικό συμφέρον και την ανακούφιση πολιτών που ταλαιπωρούνται σε δρόμους επικίνδυνης βατοτητας .

^ Οι Δημότες ψήφισαν Αιρετούς για παραγωγή έργων και όχι για «τήρηση» γραφειοκρατικών σταδίων … Γάτες που να πιάνουν  ποντίκια και όχι … τι χρωμα ή τι ουρά έχουν…!

7. Η ευθύνη όσων αναβάλλουν διαρκώς την ανάθεση – επιλογή αναδόχων , όσων αντικειμενικά ματαιώνουν χρήσιμα έργα και κρατούν παρκαρισμένα κονδύλια άνω των 3.000.000€ συνολικά , είναι μέγιστη και διαρκείας !

Ήδη παρήλθαν 33 μήνες θητείας …

8. Η έκπτωση του 4-6% σε τέτοια έργα , κρίνεται δικαιολογημένη και οικονομικά συμφέρουσα και για τις δυο πλευρές , καθότι εγγυάται την καλή και εντός συμβατικής προθεσμίας ολοκλήρωση των έργων.

• Εχουμε την εμπειρία με … παράλογες εκπτώσεις που άφησαν ημιτελή έργα, με κακοτεχνίες , υλικά κακής ποιότητας και πλημελλή επίβλεψη.

•Η ορεινή Αργιθεα έχει πικρή πείρα !

* Η πολιτική είναι τέχνη του εφικτού , παραγωγής έργων άρτιων και εντός προθεσμιών και όχι του  … αέναου διαλόγου  και … καρέ ακυρώσεων !

•Η ζωή έχει ανηφόρα και εμπόδια !

• Απαιτείται έξυπνη τακτική και τόλμη…


Δημήτρης Παπακωστας 18-6-22

Αιρετός ΤΑ 1991-2019

Π. Εν. Αργιθεατων Θεσσαλών
Total
0
Shares