Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Δημήτρης Παπακώστας: Η Αναβάθμιση των Δομών Υγείας του Νομού, υπόθεση όλων των Καρδιτσιωτών!

Δημήτρης Παπακώστας
 Δημήτρης Παπακώστας

Δημήτρης Παπακώστας: Η Αναβάθμιση των Δομών Υγείας του Νομού, υπόθεση όλων των Καρδιτσιωτών!

Συγκλονιστική η Δημόσια Ανακοίνωση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου & Κ.Υ Ν.Καρδίτσας, που δημοσιεύτηκε στις 29-3-2021 και υπογράφεται από τον Πρόεδρο Κ.Αθανασίου και ΓΓ Εκτ. Γάζο.

|. Τονίζεται:” …Σήμα κινδύνου η διακοπή παροχής οξυγόνου στο Νοσοκομείο Καρδίτσας και ανάγκη για άμεση ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας…..χρόνιες οι ελλείψεις και η υποβάθμιση των υποδομών και του εξοπλισμού……το προσωπικό εργάζεται λόγω πανδημίας στο “τέρμα”…..
• Προτείνεται η λήψη άμεσων μέτρων ….

||. Το Επίπεδο Ανάπτυξης και Πολιτισμού σε έναν Τόπο κρίνεται από την κατάσταση των Σχολείων, των Δομών Υγείας (Νοσοκομείο – Ιατρεία – Κέντρα Φροντίδας), των Εκκλησιών & Κοιμητηρίων του.
Δυστυχώς, παρατηρούμε στο νομό μας, σε κάθε Κοινότητα ή Δήμο, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στα Διοικητικά κτίρια, στους ναούς, στα ιδιωτικά σπίτια και επαγγελματικούς χώρους, μειώνεται το ενδιαφέρον για την κτιριακή υποδομή, τον εξοπλισμό ή και το προσωπικό των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, των Ορεινών ιατρείων μας.
Θεωρούμε ότι το κεντρικό Κράτος,από την οδό Αριστοτέλους Αθηνών (που έχει την τυπική αρμοδιότητα) πρέπει να νοιαστεί, να ελέγξει για ελλείψεις, για έργα αναβάθμισης ….
Όμως, χωρίς τη δική μας συνέργεια, των ενεργών πολιτών, των Δημοτικών και Περιφερειακών οργάνων, των Κοινοβουλευτικών ουδέν, συνήθως, γίνεται!

|||. Το Νοσοκομείο Καρδίτσας κτίστηκε πριν 30 και πλέον χρόνια.
Έχει πολλές ελλείψεις και χρειάζονται έργα Αναβάθμισης και Εκσυγχρονισμού.
Δεν τιμά τον κεντροβαρή νομό Καρδίτσας, η κτιριακή εμφάνιση και ο εν γένει εξοπλισμός – οι κενές θέσεις ιατρικού/νοσηλευτικού προσωπικού.
Ας στρέψουμε όλοι οι Καρδιτσιώτες το ενδιαφέρον μας προς τον σκοπό αυτόν.

|V. Η Κυβέρνηση και η Πολιτεία γενικότερα, ας τολμήσει Τομές για ουσιαστική λειτουργία των Επαρχιακών Δομών Υγείας, έως το πιο απομακρυσμένο χωριό:

1. Η συντήρηση, αναβάθμιση κτιρίων σε Νομαρχιακά Νοσοκομεία (έστω σε νομούς έως 200.000 κατοίκους), η θέρμανση, η φύλαξη, ο καθαρισμός κ.α να μεταφερθεί, ως αρμοδιότητα, στην οικεία Περιφέρεια.
Επίσης και των Κέντρων Υγείας.

• Η αντίστοιχη αρμοδιότητα για τα Περιφερειακά Ιατρεία και ιδιαίτερα των ορεινών περιοχών, να μεταφερθεί στους οικείους Δήμους.
Είναι αυτονόητο ότι το Υπουργείο Υγείας,το κράτος, διατηρεί την αρμοδιότητα για τους Γιατρούς, νοσηλευτές, διασώστες, εξοπλισμό (για τα αναλώσιμα πρέπει να συνδράμουν και οι ΟΤΑ).

2. Να δοθεί με ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο η δυνατότητα σε ΟΤΑ να χορηγούν ειδικά Bonus, σε γιατρούς – νοσηλευτές για την προσέλκυση προσωπικού σε όλα τα Ιατρεία, σε χωριά και νησάκια.

V. Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα έργα που εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης – Ανόρθωσης της Χώρας…..
Η Θεσσαλία πέτυχε την ένταξη του βορείου τμήματος του οδικού άξονα Ε65 / Τρίκαλα- Εγνατία οδός με 442 εκατομμύρια ευρώ.
Επίσης, εξαγγέλθηκαν και 440 εκατομμύρια ευρώ για έργα Οδικής Ασφάλειας για όλη την Ελλάδα.

* Εδώ, απαιτείται η διεκδίκηση από όλους τους Θεσσαλικούς Φορείς για Ασφαλτόστρωση όλων των δρόμων -:
“κανένας Χωματόδρομος σε κεντρικά σημεία έως το 2023”!!!
Είτε μέσω Ταμείου Ανάκαμψης, είτε μέσω πόρων ΠΔΕ.

– Δόθηκε έμφαση σε έργα Πράσινης Μετάβασης (ΑΠΕ – Αποθήκευσης ενέργειας), Ψηφιακής Σύγκλισης (γρήγορο ίντερνετ παντού) .
– Επέκταση “Εξοικονομώ – Αυτονομώ” υπέρ δικαιούχων πολιτών.

• Αποτελεί ευκαιρία και πρόκληση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και η δουλειά ήδη άρχισε….Μην μείνουμε εκτός… νυμφώνος….!

* Το Υπουργείο Υποδομών έχει αναλάβει τα έργα Αποκατάστασης Υποδομών στους Δήμους Αργιθέας (μέγιστη η ευκαιρία για άρση της οδικής απομόνωσης) – Μουζακίου και Καρδίτσας με ποσό 143.000.000€ και για τους τρεις ΟΤΑ.
Πρόσφατη η ανακοίνωση από τον Βουλευτή ΝΔ Γιώργο Κωτσό, μετά από συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών Κώστα Α. Καραμανλή.
[Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει αναλάβει τους άλλους τρεις ΟΤΑ Νομού μας].

* Εφιστάται η προσοχή στις Διοικήσεις των Δήμων, στους Αιρετούς Αργιθέας, ώστε ο Ορεινός Απομακρυσμένος Δήμος Αργιθέας να λάβει όσα δικαιούται με βάση τις ανάγκες και τη χρόνια υστέρηση σε οδικές υποδομές (χωματόδρομοι – χωρίς στηθαία ασφάλειας – δίχως πλέγματα και σήμανση, λακούβες κ.α).

1. Να τονιστεί ότι η Αποκατάσταση της Βατότητας από Τύμπανο έως Συκιά (όρια Άρτας) – περί τα 25 χλμ, δεν είναι μόνο Άξονας της Αργιθέας…. αλλά Τμήμα της Διαπεριφερειακής Εθνικής Οδού :” Καρδίτσα – Μουζάκι – Αργιθέα – Άρτα”.

2. Επίσης, να υπογραμμίσουμε σε Υπουργό Υποδομών, τον Διοικητή ΔΕΗ ότι η απαράδεκτη μη βατότητα στο τμήμα των πέντε (5) Σηράγγων Συκιάς, οφείλεται στη διαχρονική εγκληματική ολιγωρία τους, λόγω των ημιτελών παρατημένων
Έργων Αχελώου ποταμού – Φράγμα Συκιάς και μεταφοράς νερών στην Θεσσαλία….

3. Επιβάλλεται η ασφαλτόστρωση της εναλλακτικής διαδρομής από λόφο Πέντε Αδέλφια, η επένδυση – φωτισμός στις 5 Σήραγγες, τα έργα της αντιστήριξης στα 3-4 χλμ από Κοράκου έως Βραγκιανά Αχελώου Αργιθέας Καρδίτσας Θεσσαλίας – όπως η πρόσφατη Τεχνική Έκθεση Αυτοψίας Δ/νσης Μελετών Υποδομών.

4. Παράλληλα ο Δήμος Αργιθέας με την Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας οφείλουν να δώσουν λύσεις στη σήμανση / πλέγματα – από Κοράκου έως Βραγκιανά και Αργύρι Αχελώου – Αργιθέας Καρδίτσας Θεσσαλίας.

5. Να χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας τα επείγοντα και ώριμα έργα Ασφάλτου έως Ρόγκια – Βραγκιανών Φελίκι όρια Κέδρων Ευρυτανίας και Αργύρι έως όρια Αιτωλοακαρνανίας……

6. Να κινηθούμε για επίσπευση έργων Ασφαλτόστρωσης στην επαρχιακή οδό 9 – από Β Μάραθο – Αετοχώρι – Ιερά Μονή Σπηλιώτισσας, που θα συνδέσει τα χωριά Αχελώου -Αργιθέας με της Ανατολικής και την Άρτα με την Σπηλιώτισσα!!!
Με έλεγχο των Εργοληπτικών Εταιριών, την ποιότητα και ταχύτητα εργασιών….

• Όπως τόνισε και ο Υπουργός Άκης Σκέρτσος με ψηφιακή γλώσσα :
” Να δράσουμε για ένα συνολικό “Update ” – αναβάθμιση στο “Software & Hardware” – λειτουργικό, με κεντρικό στόχο να δημιουργήσουμε την ‘Version -2’ της Ελλάδας”!!!

• Το αυτό, για την Καρδίτσα και Θεσσαλία μας, όλοι οι Ενεργοί Θεσσαλοί ….!
Με ίση μεταχείριση, ισοκρατία και συνοχή…..σε Κάμπο – Πόλεις – Ορεινά – Νησιά…

Δημήτρης Παπακώστας/1-4-2021
Αιρετός ΤΑ Αχελώου Αργιθέας Καρδίτσας Θεσσαλίας 1991-2019




Total
0
Shares
Previous Article
Πρωταπριλιά: Γιατί λέμε ψέματα σήμερα - Πως καθιερώθηκε το έθιμο

Πρωταπριλιά: Γιατί λέμε ψέματα σήμερα - Πως καθιερώθηκε το έθιμο

Next Article
ΘΕΟΝΗ Α.Σ.Καρδίτσας

Ο ΘΕΟΝΗ Α.Σ.Καρδίτσας ετοιμάζεται για το ματς του Σαββάτου στην Αθήνα με αντίπαλο τον Τρίτωνα

Related Posts