Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων: …αγώνας χαμένος είναι μόνο αυτός που δε δίνεται!!!

Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων: …αγώνας χαμένος είναι μόνο αυτός που δε δίνεται!!!

Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων: …αγώνας χαμένος είναι μόνο αυτός που δε δίνεται!!!

Ακόμα μία συγκέντρωση διοργανώνεται από φορείς και πολίτες απ’ όλη την Ελλάδα την προσεχή Κυριακή, 18-7-2021, στον Αυχένα Τυμπάνου, με σκοπό την ειρηνική διαμαρτυρία αφενός για τις εργασίες εγκατάστασης του αιολικού σταθμού στη θέση «Αέρας – Αφεντικό» των Δήμων Μουζακίου και Αργιθέας από τη «ΔΕΗ- ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ» αφετέρου για την σχεδιαζόμενη επέκταση των συγκεκριμένων έργων στην περιοχή αλλά και σ’ ολόκληρα τα Άγραφα.

Η προαναφερόμενη συγκέντρωση έρχεται ως αποτέλεσμα της συνεχώς αυξανόμενης πανελλαδικά ευαισθητοποίησης ενάντια στην επιχειρούμενη καταστροφή των Αγράφων και κάθε άλλο παρά έκπληξη προκαλεί. Και τούτο επειδή πολίτες και φορείς ανά την Ελλάδα έχουν πλέον αντιληφθεί σε μεγάλο βαθμό την επιχειρούμενη άσκοπη και στο όνομα της προστασίας του μη αναστρέψιμη καταστροφή του περιβάλλοντος, χάριν των ανεμογεννητριών και της αμφισβητούμενης αποτελεσματικότητας και ωφελιμότητας αιολικής ενέργειας, στοιχείο που, επίσης, αναδεικνύεται όλο και περισσότερο στην πράξη.

Πολίτες και φορείς έχουν αντιληφθεί το επιχειρούμενο και με όχημα τις Ανανεώσιμες Πηγές ενέργειας (αιολικά, μικρά υδροηλεκτρικά, φωτοβολταϊκά) ξεπούλημα του απαραίτητου για κάθε παραγωγική διαδικασία φυσικού και υδάτινου πλούτου της χώρας μας (βουνά, νερά, καλλιεργήσιμη γη), με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την οικονομία και την πολυπόθητη ανάπτυξη του τόπου.

Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων: …αγώνας χαμένος είναι μόνο αυτός που δε δίνεται!!!

Κανενός ο νους δε μπορεί να χωρέσει την αλλοίωση του φυσικού τοπίου (τεράστιοι δρόμοι σε βουνοκορφές και βουνοπλαγιές, ισοπεδωμένες βουνοκορφές, στερεμένα ρέματα και ποτάμια, κ.λ.π.), που η εγκατάσταση των προαναφερόμενων μορφών ΑΠΕ θα επιφέρει, αλλά ούτε και τις συνέπειες του συγκεκριμένου δεδομένου στις τοπικές κοινωνίες και την τοπική οικονομία. Μια οικονομία που δέχεται ισχυρότατο πλήγμα, αφού παραδοσιακές και νέες σε εξέλιξη ευρισκόμενες δραστηριότητές της (γεωργία, κτηνοτροφία, τοπικά προϊόντα,  ήπιος τουρισμός, εναλλακτικές καλλιέργειες, κ.λ.π.) θα κινδυνεύσουν με εξαφάνιση.

Κανείς δεν ανέχεται την τεράστια και ανώφελη μεταβολή της φυσιογνωμίας του τόπου μας, που αναμένεται να επέλθει από την επιχειρούμενη αλόγιστη και χωρίς κανένα ουσιαστικό σχεδιασμό και μέτρο εγκατάσταση ανεμογεννητριών αλλά και λοιπών μορφών ΑΠΕ στην περιοχή μας ή και αλλού, αλλά ούτε και τις σωρευτικές επιπτώσεις αυτών σε περιβάλλον, οικονομία και κοινωνία.

Και κανείς δεν πείθεται, πλέον, ότι τα υποσχόμενα «ανταποδοτικά» ή «αντισταθμιστικά» των προαναφερόμενων έργων, μπορούν να αντισταθμίσουν πράγματι τόσο την αναμενόμενη μη αναστρέψιμη (περιβαλλοντική, οικονομική, κοινωνική) καταστροφή όσο και τις άμεσες επιπτώσεις στο εισόδημα των κατοίκων, που θα επέλθει μέσα από την παραχώρηση του φυσικού και υδάτινου πλούτου μας και την αδυναμία απρόσκοπτης ανάπτυξης κάθε παραγωγικής δραστηριότητας. Άλλωστε, η εδώ και κάμποσους μήνες έναρξη των εργασιών για το αιολικό στον «Τύμπανο» τίποτα το ουσιαστικό δεν έχει προσφέρει στην τοπική οικονομία και κοινωνία και τα υπεσχημένα μέσω της ΜΠΕ του έργου οφέλη (αγορά υλικών από την περιοχή, ανάθεση εργασιών σε  εργολάβους που εδρεύουν στην περιοχή, πρόσληψη εργατών από την περιοχή, κ.λ.π.), έχουν διαψευστεί στο μέγιστο βαθμό.

Όσοι ασχολούνται και παρακολουθούν τις εξελίξεις με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην περιοχή μας και ειδικότερα αυτές με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, γνωρίζουν καλά, πλέον, ότι η υλοποίηση του αιολικού σταθμού της ΔΕΗ – ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ στον Τύμπανο, με το συνοδό αυτού έργου του υποσταθμού υψηλής τάσης, θα αποτελέσει την κερκόπορτα για την εφαρμογή των καταστροφικών για την περιοχή σχεδίων.

Το Δίκτυο Αγράφων, που από την πρώτη στιγμή και με νόμιμες ενέργειες και διαδικασίες (καταγγελίες και προσφυγές σε διοικητικές αρχές, προσφυγές στη δικαιοσύνη, κ.λ.π.) εναντιώθηκε τόσο στο συγκεκριμένο έργο (διακόπτοντας, μάλιστα, δύο φορές τις σχετικές εργασίες, εξαιτίας παραλείψεων και παραβάσεων) όσο και σε άλλα παρόμοια έργα στην περιοχή των Αγράφων (αιολικά, μικρά υδροηλεκτρικά), καλεί κάθε φορέα και πολίτη (μέλος του ή μη) να παραβρεθεί στη συγκέντρωση της Κυριακής, 18-7-2021 στον Τύμπανο (βλ. αφίσα) και να ενισχύσει ειρηνικά τη διαμαρτυρία.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ, καθότι ΑΓΩΝΑΣ ΧΑΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕ ΔΙΝΕΤΑΙ !!!

Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων
Total
0
Shares