Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ασημίνα Σκόνδρα: «Ο αγροτικός κόσμος περιμένει πολλά από μας…»

ΑΣΗΜΙΝΑ ΣΚΟΝΔΡΑ

 Καίρια θέματα που αγγίζουν και προβληματίζουν τον αγροτικό κόσμο, έθεσε στην ομιλία της στη Βουλή και στον Υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης κ. Βορίδη, η Βουλευτής Καρδίτσας κ. Ασημίνα Σκόνδρα, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα».

Μεταξύ άλλων τόνισε:

«Ως Βουλευτής Καρδίτσας, αγροτικού νομού, ως άνθρωπος που υπηρέτησα τον αγροτικό κόσμο επί 32 συναπτά έτη μέσα από αγροτικές υπηρεσίες, αλλά και ως συνδικαλίστρια επί μία 20ετία στον εργασιακό μου χώρο, που διεκδικούσαμε πάντα την αναβάθμιση  και την καλύτερη λειτουργία των αγροτικών Υπηρεσιών, προς όφελος της παραγωγικής διαδικασίας και των αγροτών, χαίρομαι ιδιαίτερα που σήμερα, με πρωτοβουλία του Μάκη Βορίδη, διευθετούνται, εκσυγχρονίζονται και αποσαφηνίζονται ζητήματα, που εκκρεμούσαν επί σειρά ετών.

Μετά λόγου γνώσεως σας λέω, ότι αυτές οι εκκρεμότητες, ήταν ένα τροχοπέδη στην εφαρμογή και λειτουργία της όποιας αγροτικής πολιτικής, στασιμότητα στις διαδικασίες, ατελείωτη ταλαιπωρία και δαπάνη για τους αγρότες.

Ορισμένες φορές το αυτονόητο γίνεται ζητούμενο.

Επιτελικές αποφάσεις, μπορεί να μην είναι εφαρμόσιμες στην πράξη.

Εδώ χρειάζεται λογική, γνώση, πείρα και διορατικότητα.

Έχοντας λοιπόν αυτή την εμπειρία και γνωρίζοντας, ότι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του αγροτικού τομέα, αποτελούν βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης, θεωρώ σημαντικό το ερανιστικό τμήμα του νομοσχεδίου.

Πριν τρεις μήνες, αλλάξαμε το πλαίσιο των Αγροτικών Συνεταιρισμών. Σήμερα ένα ακόμη σημαντικό νομοσχέδιο, λύνει προβλήματα, στην γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, μελισσοκομεία. Εξαλείφει εμπόδια, απλοποιεί γραφειοκρατικά γρανάζια, εκσυγχρονίζει δομές.

Εισέρχεται σε σοβαρά ζητήματα, όπως των παράνομων ελληνοποιήσεων και της απάτης στα τρόφιμα, που απασχολεί όλες τις παραγωγικές τάξεις του πρωτογενή τομέα. Στο μεγάλο αυτό πρόβλημα, που αφενός μειώνει το αγροτικό εισόδημα, αφετέρου  εξαπατά τους καταναλωτές, αφού, δεν γνωρίζουν ούτε τι τρώνε ούτε κατά πόσον αυτό είναι ασφαλές και το πληρώνουν και σαν αυθεντικό.

Οι παράνομες ελληνοποιήσεις, υπονομεύουν την ποιότητα των προϊόντων μας και της προστατευμένης ονομασίας προέλευσής τους.

Πώς να στηριχθούμε και να πείσουμε, στην ποιότητά τους, όταν αυτά νοθεύονται;

Πώς ο σωστός παραγωγός, μπορεί να γίνει ανταγωνιστικός με τέτοιες συνθήκες;

Πρώτη φορά και πολύ σωστά, αυστηροποιούνται κατακόρυφα τα διοικητικά πρόστιμα γι’ αυτές τις παραβάσεις που μπορεί να φτάσουν και τις 300 χιλιάδες ευρώ. Προβλέπει  αναστολή λειτουργιάς της επιχείρησης, δημοσιοποίηση των στοιχείων των παρανομούντων και θέτει πλαίσιο ποινικού καθεστώτος.

Υποσχεθήκαμε να πατάξουμε τα φαινόμενα αυτά.

Σήμερα γίνεται η αρχή, θα ακολουθήσει οργάνωση ελεγκτικών μηχανισμών και εντατικοποίηση ελέγχων.

Άλλωστε, σε όλη τη χώρα, και στη Καρδίτσα οι παραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι μας αυτό το περιμένουν. Να νιώσουν δικαιωμένοι, να δούνε τους κόπους τους να αποδίδουν, να ζήσουν τις οικογένειες τους και να σπουδάσουν τα παιδιά τους.

Δημιουργείται το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο. Να γνωρίζουμε,  πόσοι και ποιοι είναι οι μελισσοκόμοι, ώστε ο κλάδος να οργανωθεί και να υποστηριχθεί.

  • Απλοποιεί την διαδικασία αξιολόγησης και κυκλοφορίας νέων τύπων λιπασμάτων.
  • Παρατείνει την προθεσμία έκδοσης άδειας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. ένα ζήτημα που πρέπει οριστικά να λυθεί με τη συνδρομή της Τ.Α..
  • Βελτιώνει το πλαίσιο της μεταβίβασης εγγειοβελτιωτικών έργων στους δήμους και παύουν τα ΤΟΕΒ να διέπονται από πλαίσιο 70 ετών.
  • Εκπονεί σχέδια βόσκησης.
  • Πρόγραμμα Συλλογής και Διαχείρισης Νεκρών Ζώων.
  • Ρυθμίζει θέματα πωλήσεων κτηνιατρικών φαρμάκων.
  • Διασφαλίζει την λειτουργία μονάδων καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης.

Η Ελλάδα είναι κατ’ εξοχήν αγροτική χώρα. Στον αγροτικό τομέα απασχολούνται πάνω από 1 εκ. οικογένειες, χωρίς να προσμετρήσουμε αυτούς, που έχουν έμμεση σχέση με την παραγωγική διαδικασία. Είναι ο τομέας, που μπορεί να μας εξασφαλίσει αυτάρκεια. Πολύ σημαντικό, ένα κράτος να ταΐσει τον λαό της. Συνεισφέρει στο εμπορικό ισοζύγιο. Είναι η βάση

που μπορεί να στηριχθεί, μια νέα βιομηχανοποίηση της πατρίδας μας. Να τροφοδοτήσει τον δευτερογενή και τριτογενή μεταποιητικό τομέα. Κάποτε το βαμβάκι της Θεσσαλίας και της Κωπαϊδας συντηρούσε ελληνικά νηματουργεία, υφαντουργεία, σπορελαιουργεία και οι παρυφές της εθνικής οδού, ήταν γεμάτα απ’ αυτά. Τώρα, παραμένουν τα κτήρια κουφάρια, να μας θυμίζουν περασμένα μεγαλεία και εισάγουμε τα πάντα, χάνοντας την προστιθέμενη αξία, οι αγρότες, οι μεταποιητές και η χώρα.

Ο αγροτικός τομέας, είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες, μαζί με την ναυτιλία και τον τουρισμό, στους οποίους στηρίζεται η εθνική μας οικονομία. Η πανδημία όμως, μας δίδαξε, ότι είναι και ο πιο σταθερός και ανθεκτικός, αφού οι εξωγενείς παράγοντες, ελάχιστα μπορούν να τον επηρεάσουν.

Είναι γνωστό ότι ο τομέας ευθύνης σας κ, Υπουργέ, είναι τεράστιος και πολύπλοκος. Συμπεριλαμβάνει το φυτικό και ζωικό βασίλειο, τον πλούτο της θάλασσας και του ουρανού. Οι όποιες  πολιτικές οφείλουν να κινούνται εντός του καθορισμένου ευρωπαϊκού πλαισίου.

Το ίδιο γνωστό όμως είναι και οι δικές σας ικανότητες, κυρίως όμως η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη και όλων ημών, να δώσουμε ώθηση στον πρωτογενή τομέα, που είναι καθοριστικός για την επανεκκίνηση της χώρας, μετά την πανδημία και βεβαίως για την γενικότερη  αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδος.

Στους μήνες που κυβερνούμε, μια σειρά πρωτοβουλιών, αποδεικνύει αυτή την απόφαση.

  • Η προσπάθεια που καταβάλλεται για την διασφάλιση πόρων από τη νέα ΚΑΠ
  • Η μείωση της φορολογίας για ομάδες παραγωγών και συνεταιριστικά σχήματα.
  • Ο νόμος για τους Συνεταιρισμούς
  • Η στήριξη των παραγωγών που πλήγησαν από την πανδημία
  • Η επίλυση του προβλήματος με τους εργάτες γης και το εργόσημο.
  • Το δικαίωμα συνταξιούχων αγροτών στην ενασχόληση με την καλλιέργεια
  • Η αύξηση κατά 107 εκ. ευρώ του προγράμματος Leader

Εδώ κ. Υπουργέ, θέλω να θέσω το ζήτημα που αφορά ανεξόφλητα δεδουλευμένα σε πρώην υπαλλήλους της ΕΓΣ. Πρέπει να επανέλθει διάταξη, ώστε να προηγούνται στην είσπραξη και να τακτοποιηθεί οριστικά το θέμα. Όπως και το πρόγραμμα «Δάσωσης Γαιών», πρέπει να συνεχιστεί, διότι είναι πολύπλευρα χρήσιμο.

Οι δικοί μου αγρότες της Καρδίτσας, όσο και όλης της χώρας, περιμένουν πολλά από μας. Κυρίως επειδή η ΝΔ παραδοσιακά στηρίζει τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο. Τον κόσμο του μόχθου, της παραγωγής και της υπαίθρου.

Περιμένουν πολιτικές κινήσεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής, για το αγροτικό πετρέλαιο, την ενέργεια γενικότερα, την διαχείριση των υδάτων και εμείς βέβαια στη Θεσσαλία την αποπεράτωση των έργων του Αχελώου.

Περιμένουν μια σειρά από ενέργειες, που θα τους επιτρέψουν να εξακολουθούν να υπάρχουν, ως παραγωγοί και επαγγελματίες.

Μας εμπιστεύτηκαν και δεν θα τους διαψεύσουμε. Θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε να μείνουν στον τόπο τους, στα χωράφια τους, να καλλιεργούν, να παράγουν, να εκτρέφουν τα ζώα τους, να προοδεύουν και να κρατούν ζωντανή την ύπαιθρο χώρα, τα ήθη, τα έθιμα και την ελληνική μας παράδοση».


Ασημίνα Σκόνδρα

Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας

ν. Καρδίτσας




Total
0
Shares
Previous Article
astynomia

Εξιχνιάστηκαν (11) περιπτώσεις κλοπών οχημάτων που διαπράχθηκαν σε περιοχές της Θεσσαλίας

Next Article

Θανάσης Θάνος: ΦΟΡΟΛΟΤΑΡΙΑ-νέο νομοσχέδιο

Related Posts

aftismos dialeksi astynomiko megaro magnisias 2
Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα με τίτλο «Μαθαίνοντας για τον αυτισμό» πραγματοποιήθηκε στο Αστυνομικό Μέγαρο Μαγνησίας

Ημερίδα με τίτλο «Μαθαίνοντας για τον αυτισμό» πραγματοποιήθηκε στο Αστυνομικό Μέγαρο Μαγνησίας Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από την Διεύθυνση…