Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Θανάσης Θάνος: ΦΟΡΟΛΟΤΑΡΙΑ-νέο νομοσχέδιο

 Θεωρώ  ότι η προπο- λαχειακή μορφή της φορολοταρίας (όπου κανείς σχεδόν ποτέ δεν κερδίζει) με την κλήρωση κάθε μήνα  1000 τυχερών με 1000 ευρώ για τον καθένα, σε καμία περίπτωση δεν είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

 Εκείνο που αναμενόταν ήταν να τονωθεί η χρήση της κάρτας, όχι δηλαδή η πληρωμή με μετρητά. Αντί της ανωτέρω μορφής θα μπορούσε να κληρώνονται κάθε μήνα 20.000 τυχεροί με 50 ευρώ για τον καθένα. Έτσι θα πολλαπλασιαστούν οι τυχεροί και η πιθανότητα κάποιος από τον κύκλο των γνωστών ανθρώπων του καθενός μας θα είναι πολύ μεγαλύτερη να κερδίσει. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει παρακίνηση για τη χρήση της κάρτας.

 Άλλωστε στις μέρες μας δεν είναι ευκαταφρόνητο το ποσό των 50 ευρώ, καλύπτονται τα έξοδα μιας εβδομάδας στην αγορά. Έχει τονιστεί  ότι ο καλύτερος τρόπος καταπολέμησης της φοροδιαφυγής είναι το πλαστικό χρήμα, όχι η πληρωμή με μετρητά.

 Μακάρι όλοι οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί του δημοσίου να πληρωνόταν μόνο με πλαστικό χρήμα, όχι η πληρωμή με μετρητά.  Μακάρι όλοι οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί του δημοσίου να πληρωνόταν μόνο με πλαστικό χρήμα(έστω πειραματικά σε ποσοστό  80% των αποδοχών τους). Θα προέκυπτε οικονομικό θαύμα στην είσπραξη φόρων.

 Γενικότερα, κατά την άποψη μου πάντα, παρά τα κάποια βήματα των κυβερνήσεων, υπάρχει κάποια «δειλία» -έναντι ποιών;- στην τόνωση της χρήσης της κάρτας. Δεν δόθηκαν δηλαδή εκείνα τα κίνητρα ώθησης της χρήσης του πλαστικού χρήματος(π.χ. όσο  μεγαλύτερο το ποσό πληρωμής με κάρτα τόσο μεγαλύτερη φορολογική ελάφρυνση με αυξημένες τις περιπτώσεις επιστροφής ποσών, bonus στις αγορές κ.λπ.) με τελικό σκοπό τη σύλληψη της φοροδιαφυγής στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

 Τέλος σημειώνω ότι με τις επιχειρούμενες μεταβολές σε καινούργιο νομοσχέδιο, όπου συνεχίζεται η μορφή της προπολαχειακής μορφής, δεν θα επιτευχθεί η τόνωση της χρήσης πλαστικού χρήματος.


Mε εκτίμηση,

ΘΑΝΑΣΗΣ ΘΑΝΟΣ

ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.




Total
0
Shares
Previous Article
ΑΣΗΜΙΝΑ ΣΚΟΝΔΡΑ

Ασημίνα Σκόνδρα: «Ο αγροτικός κόσμος περιμένει πολλά από μας…»

Next Article
panepistimio thessalias espa

Με 14 εκατ. ευρώ ενισχύει η Περιφέρεια μέσω του ΕΣΠΑ το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας