Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Αρχίζει την Παρασκευή 28 Μαΐου 2021 στο Βυζαντινό Κάστρο Φαναρίου το 39ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας

kastro fanariou

Αρχίζει την Παρασκευή 28 Μαΐου 2021 στο Βυζαντινό Κάστρο Φαναρίου το 39ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας

Πρωτοπόρος ο Νομός Καρδίτσας στην επανεκκίνηση του πολιτισμού πανελλαδικά

Ο Νομός Καρδίτσας πρωτοπορεί πανελλαδικά, ξεκινώντας την πολιτιστική και μουσική δράση από την πρώτη ημέρα του ανοίγματος των συναυλιών. Η Παρασκευή 28 Μαΐου, είναι η μέρα που το ιστορικό 39ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας ανοίγει τις εκδηλώσεις του και μάλιστα με ξένους καλλιτέχνες.

Είναι η πρώτη μέρα του ανοίγματος των συναυλιών σε ένα Διεθνές επαρχιακό Φεστιβάλ που προσφέρει στον Πολιτισμό, στην Τέχνη, στη Μουσική και ιδιαίτερα στη Χορωδιακή Λυρική για πολλές δεκαετίες, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με ήθος, ύφος και συνέπεια, ο οποίος φέτος περιλαμβάνει πολλές εκδηλώσεις κάθε είδους, αφιερωμένες ειδικά στον Γεώργιο Καραϊσκάκη.

Ειδικότερα, στην Καρδίτσα που δρομολογεί πάλι την πολιτιστική και πνευματική της ζωή με πολύ σημαντικές διεθνείς εκδηλώσεις και παρουσιαστή πάντα τον κορυφαίο Αλέξη Κωστάλα.

Το 39ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας υλοποιείται με την ουσιαστική συμβολή της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, του Δήμου Μουζακίου, του Δήμου Καρδίτσας, του Δήμου Λίμνης Νικολάου Πλαστήρα, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας, την υποστήριξη  της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Σαν σήμερα 1827: Πεθαίνει ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο Αρχιστράτηγος της Ελληνικής ΕπανάστασηςΤο φετινό 39o Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας, ο μεγαλύτερος και ιστορικότερος χορωδιακός θεσμός της Ελλάδος, από τους μεγαλύτερους και εγκυρότερους παγκοσμίως είναι αφιερωμένο στον Αρχιστράτηγο Ήρωα της Επανάστασης Γεώργιο Καραϊσκάκη.

Ένα πλούσιο πρόγραμμα συναυλιών με διακεκριμένα χορωδιακά σύνολα, a capella και με οργανική συνοδεία, με σολίστ Έλληνες και ξένους και μουσικά Σύνολα επιφυλάσσει το 39ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας στους φίλους του στην Καρδίτσα, στο Φανάρι, στη Λίμνη Πλαστήρα και το Μουζάκι από 28 Μαΐου 2021, επίσημη ημέρα έναρξης στο μοναδικό Βυζαντινό Κάστρο Φαναρίου.

Το Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας έχοντας ως στόχο την αποκέντρωση των εκδηλώσεων του και την επαφή ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων  με την ποιοτική μουσική, το χορωδιακό τραγούδι, την κλασική μουσική, την έντεχνη και σύγχρονη μουσική, υλοποιεί εκδηλώσεις σε διάφορα μέρη του Νομού, αρχίζοντας από το ιστορικό Βυζαντινό Κάστρο Φαναρίου.

Choir Saint GeorgeΈτσι, μπροστά  σε ένα κοινό, σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας λόγω του Covid-19, και με παρουσιαστή τον κορυφαίο Αλέξη Κωστάλα θα εμφανιστεί η καταπληκτική Μικτή Χορωδία του Αγίου Γεωργίου από  το Βελιγράδι, υπό τη διεύθυνση της διακεκριμένης Μαέστρου Emilija Milin, ερμηνεύοντας ένα πρόγραμμα παραδοσιακής σέρβικης, ορθόδοξης σλαβικής αλλά και κλασικής πολυφωνικής μουσικής.

Κάθε χρονιά στην προ-covid εποχή η συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας από πλευράς σολίστ υπερέβαινε τους τριάντα (30) συμμετέχοντες από το εξωτερικό (Ιταλία, Σερβία, Η.Π.Α., Βουλγαρία, Ν. Κορέα, Ρωσία κ.τ.λ.) και την Ελλάδα, ενώ οι συμμετέχοντες μουσικοί-χορωδοί υπερέβαιναν καθ’ έτος τους εφτά χιλιάδες μουσικούς – χορωδούς – εκτελεστές (7000).

Emilija Milin conductorΣημαντικές προσωπικότητες συμμετέχουν ως μέλη της Διεθνούς Καλλιτεχνικής Επιτροπής, όπως η κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Νις, διακεκριμένη μαέστρος Susana Kostic ο διακεκριμένος συνθέτης Γιώργος Κουρουπός, τ. καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας των Χρωμάτων και τ. Πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο διεθνούς φήμης Ιταλός μαέστρος και καθηγητής  Leonardo Quadrini, ο συνθέτης και Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων μουσουργών, καθηγητής στην έδρα της σύνθεσης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Ιωσήφ Παπαδάτος, ο συνθέτης Ιωσήφ Βάλετ, ο συνθέτης και μαέστρος Δημήτρης Μηνακάκης, ο συνθέτης Γιάννης Δροσίτης, η καθηγήτρια της Μουσικής Ακαδημίας των Τιράνων  Silvia Skenderi, ο συνθέτης Χρήστος Αναστασίου και άλλοι.

Το συγκεκριμένο Φεστιβάλ, στο οποίο έχουν λάβει μέρος κορυφαίες χορωδίες σε παγκόσμια κλίμακα, πολυβραβευμένες ορχήστρες και σπουδαίοι σολίστ, οργανώνεται από το 1983 στην Καρδίτσα και αποτελεί κορυφαίο καλλιτεχνικό γεγονός, ενώ υλοποιείται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μαέστρου και Καθηγητή Νίκου Ευθυμιάδη.

Το 39ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας είναι αφιερωμένο στον Καρδιτσιώτη Αρχιστράτηγο και Ήρωα της Επανάστασης Γεώργιο Καραϊσκάκη (1780-1827), στον κορυφαίο ποιητή Δάντη Αλιγκέρι (1265-1321) για τα 700 χρόνια από τον θάνατό του, στους κορυφαίους συνθέτες  Josquin  Desprez (1440–1521) για τα 500 χρόνια από το θάνατό του, Michael Praetorius  (1571–1621) και Jan P. Sweelinck (1562–1621)  για τα 400 χρόνια από το θάνατό τους και Camille Saint-Saëns (1835–1921) για τα 100 χρόνια από το θάνατό του.

Ο κορυφαίος φεστιβαλικός θεσμός του Νομού για 39 χρόνια κατάφερε να κρατήσει ζωντανή την ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ, ΤΗΝ ΚΛΑΣΙΚΗ και το ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ στο Νομό Καρδίτσας. Ένας θεσμός καταξιωμένος με διεθνές κύρος και μεγάλη απήχηση στους μουσικούς κύκλους της Ελλάδας και του Εξωτερικού, θεσμός -πρότυπο επαρχιακού Φεστιβάλ.

Στην πολύχρονη διαδρομή του δημιουργήθηκαν υποδομές για συνεργασίες με πολιτιστικούς φορείς και Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του Εξωτερικού.

kostalasΤο Φεστιβάλ παρουσιάζει ο κορυφαίος Αλέξης Κωστάλας, μια από τις σημαντικότερες πνευματικές προσωπικότητες της χώρας.

Η εναρκτήρια συναυλία της Παρασκευής 28 Μαΐου που θα πραγματοποιηθεί στο ιστορικό και επιβλητικό Βυζαντινό Κάστρο Φαναρίου  και θα αρχίσει στις 8:30 το βράδυ, περιλαμβάνει:

  1. Τη σερβική Μικτή Χορωδία του «Αγίου Γεωργίου» από το Βελιγράδι, υπό τη διεύθυνση της διακεκριμένης Μαέστρου Emilija Milin.
  2. Τη Βυζαντινή Χορωδία Ιεροψαλτών Τρικάλων, υπό τη διεύθυνση του Παναγιώτη Καλαμπάκα.
  3. Τη Βυζαντινή Χορωδία του Ωδείου Καρδίτσας-Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Ευθυμιάδη.

Τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων, Σάββατο 29 Μαΐου στις 8:00 το βράδυ, οι εκδηλώσεις του 39ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας θα μεταφερθούν στο Ανοιχτό Θέατρο της Πεζούλας Καρδίτσας.
Total
0
Shares
Previous Article
astynomia 1

Σοφάδες: Συνελήφθη με 80 λαθραία πακέτα τσιγάρων

Next Article
milojevic

ΑΕΚ: Οριστική συμφωνία με Μιλόγεβιτς!

Related Posts

nero 4
Διαβάστε περισσότερα

Εισήγηση Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ. στην κοινοβουλευτική επιτροπή σχετικά με την «Δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (Ο.Δ.Υ.Θ.)»

Εισήγηση Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ. στην κοινοβουλευτική επιτροπή σχετικά με την «Δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (Ο.Δ.Υ.Θ.)» Κύριε Πρόεδρε, Κύριοι Υπουργοί,…
new E65
Διαβάστε περισσότερα

Εγκαινιάζεται παρουσία του Πρωθυπουργoύ το τμήμα Λαμία – Καλαμπάκα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε65

Εγκαινιάζεται παρουσία του Πρωθυπουργoύ το τμήμα Λαμία – Καλαμπάκα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε65 Παρουσία του Πρωθυπουργού, πραγματοποιούνται…