Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ιωάννης Απ. Γκέκας: «Εκλογές με ρεκόρ υποψηφίους Δημάρχους και στο Δήμο Μουζακίου»

 

Ιωάννης Απ. Γκέκας

Υπ. Δημοτικός Σύμβουλος

«ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ» – ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΣΤΑΘΗΣ


 Είμαστε περίπου πενήντα ημέρες πριν την κατάθεση ψηφοδελτίων στο Πρωτοδικείο  και το σκηνικό, το οποίο προς το «παρών» στήνεται, εν όψει των δημοτικών εκλογών και στο Δήμο Μουζακίου, εκτιμώ πως  δεν πρέπει να έχει ιστορικό προηγούμενο.

Η πληθώρα των υποψηφίων  για το δημαρχιακό θώκο, εφ’ όσον μεταφραστεί, αυτή η κατάσταση, και σε αριθμό υποψηφίων συμβούλων, οι οποίοι θα πλαισιώσουν τους συνδυασμούς, τότε θα γράψει νούμερα  πολύ υψηλά.

Κατά αλφαβητική σειρά,   υποψήφιοι  Δήμαρχοι με τα ονόματα των συνδυασμών,  που, διαδικτυακά,  έχουν ανακοινωθεί είναι:

1) Γιώτης Λάμπρος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ).  2) Διαμαντοπούλου Ολυμπία (ΠΝΟΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ). 3) Καρύδας  Αθανάσιος (ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ). 4) Ντούρβα Παρασκευή (ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ). 5) Στάθης Θεοφάνης (ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ) και 6) Τσιρογιάννης Ευριπίδης ( ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ).

Από το προφανώς, αυτό σκηνικό, έστω και αν μερικώς  παραλλαχθεί έως τις κάλπες  Μαΐου, καθιστά βέβαιο ότι περισσότεροι από εκατόν εξήντα  συμπολίτες μας θα είναι υποψήφιοι, εκτός, βέβαια, αυτών  που απαιτούνται για την εκλογή των στις τοπικές κοινότητες.  Σχεδόν το κάθε σπίτι θα έχει κάποιο κοντινό πρόσωπο με υποψηφιότητα -ίσως και σε δυο ή τρεις  διαφορετικούς συνδυασμούς- στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.

Αναμφίβολα, ως βασική αιτία αυτού του αυτοδιοικητικού «πλουραλισμού», θα μπορούσε να καταγραφεί το εκλογικό σύστημα  της απλής αναλογικής, το οποίο είναι δυνατόν να προσδώσει ρυθμιστικό ρόλο στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο και σε μοναχικές παρουσίες.

Αυτό που θα πρέπει να έχει στο νου του ο ψηφοφόρος είναι ότι διαχωρίζεται η εκλογή τού Δημοτικού Συμβουλίου από την εκλογή των τοπικών συμβουλίων. Δηλαδή την πρώτη Κυριακή  σε άλλη κάλπη και με άλλο ψηφοδέλτιο θα ψηφίζει για το τοπικό συμβούλιο της κοινότητας και σε άλλη κάλπη  και με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο  για Δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο, η σύνθεση του οποίου δεν αλλάζει από το αποτέλεσμα της δεύτερης, εφ’ όσον υπάρξει  τοιαύτη εκλογική αναμέτρηση.

Το έργο των πολιτών στις προσεχείς εκλογές θα είναι πολύ δύσκολο και η απόφαση στην κάλπη ενδεχομένως να είναι πολύ πιο σημαντική από κάθε άλλη φορά. Με την ψήφο τους κινδυνεύουν να ενισχύσουν συμφέροντα εν αγνοία τους, να νομιμοποιήσουν συμπεριφορές πρωτόγνωρες για την τοπική κοινωνία και να στερήσουν τη δυνατότητα διοίκησης  με σύνεση και συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, οι  υποψήφιοι  για να δράσουν ως αιρετοί, προκειμένου να επιτελέσουν το ρόλο τους απέναντι στους πολίτες που θα τους εκλέξουν, οφείλουν να συνθέτουν και να ενώνουν.

Αναμφισβήτητα, λοιπόν, η περιοχή τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά θα ζήσει μεγάλες στιγμές!




Total
0
Shares
Previous Article

AE Mουζακίου Κ16 και Κ14: «Κ..αθάρισαν» τα ματς με νίκες!

Next Article
Κώστας Τσιάρας: Κρίσιμος ο αγροδιατροφικός τομέας για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας

Κώστας Τσιάρας: Κρίσιμος ο αγροδιατροφικός τομέας για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας

Related Posts