Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

11 Δεκέμβρη: Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού

2 Απρίλη: Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου - 11 Δεκέμβρη: Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού - Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου

11 Δεκέμβρη: Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού

Υπερασπίσου το παιδί… γιατί αν γλυτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα.

Με αφορμή αφορμή την Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού στις 11Δεκέμβρη, πολλά ευχολόγια, κενά περιεχομένου, έχουν ειπωθεί για την υπεράσπισή του υπό το βάρος των φοβερών καταγγελιών για κακοποιήσεις παιδιών, σωματικές,ψυχολογικές και σεξουαλικές, ανεπάρκειες, λάθος μέτρα, ελλείψεις σε κρατικές υπηρεσίες και ιδρύματα.

Για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των παιδιών χρειάζεται μία πραγματική επανάσταση στο κράτος και την κοινωνία, ένα ισχυρό δίχτυ ασφάλειας, προστασίας και φροντίδας.

Ένα ολοκληρωμένο Εθνικό σχέδιο δράσης πρέπει να περιλαμβάνει:

α) Πρόληψη, β) Έγκαιρη και έγκυρη ανίχνευση και διάγνωση περιστατικών, γ) Προστασία του παιδιού θύματος κατά τη νομική διαδικασία απόδοσης ποινικών ευθυνών, δ) Ψυχοκοινωνική στήριξη και αποκατάσταση του παιδιού θύματος και ε) Ειδικά μέτρα για παιδιά σε φτώχεια, κοινωνικό αποκλεισμό και αναπηρία.

Η καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας, η πρόληψη της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών, η υγεία όλων των παιδιών και η προστασία της παιδικής ψυχής χρειάζεται ένα γενναίο κοινωνικό κράτος, με σύγχρονες, αποτελεσματικές κοινωνικές δομές προστασίας του παιδιού με νέες ενισχυμένες υπηρεσίες στους δήμους, τις Περιφέρειες, στις Εισαγγελίες, στα Πρωτοδικεία, στις διευθύνσεις Αστυνομίας ανηλίκων.

Χρειάζονται χιλιάδες προσλήψεις εξειδικευμένων επιστημόνων και γενναίες χρηματοδοτήσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησής του διπλασίασε τις δαπάνες για το παιδί. Εκπονήθηκε ένα απόλυτα ρεαλιστικό σχέδιο αποιδρυματοποίησης με 3 άξονες για να βγουν τα παιδιά από τα ιδρύματα.

Α)Με τον πρωτοποριακό νόμο (2018) για την αναδοχή και υιοθεσία για να βρίσκουν τα παιδιά μια οικογένεια.

Β)Με τη δημιουργία 160 ΣΥΔ, οικογενειακού τύπου δομές 4-6 παιδιών.

Το κόστος ήταν 52 εκ. και εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ.

Γ)Για τη στήριξη οικογενειών  και παιδιών  και για να σταματήσει η ροή προς τα ιδρύματα,δημιουργήθηκε πλήθος παροχών και ιδρύθηκαν 100 Κέντρα Στήριξης Οικογένειας και Παιδιού με χρηματοδότηση 8,2 εκ. από το ΕΣΠΑ στους δήμους.

Η Νέα Δημοκρατία οικειοποιήθηκε τον νόμο αναδοχής υιοθεσίας που τον εγκαινίασε 2 φορές ο κ. Μητσοτάκης και πάγωσε όλα τα άλλα.

Αδιαφόρησε μάλιστα για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Παιδί, στο οποίο συνέπραξαν 12 υπουργεία με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και κονδύλια.

Συνέχισε εξαγγέλοντας εθνικά σχέδια για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών, που είναι ευχολόγια , χωρίς προϋπολογισμό και που επαναλαμβάνουν ένα παρωχημένο μοντέλο παιδικής προστασίας που βασίζεται στην αστυνομική και ποινική διαδικασία.

Τα δικαιώματα των παιδιών καταπατούνται όσο ζουν σε φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό.

Η επένδυση στην παιδική προστασία και φροντίδα απαιτεί μεγάλα κρατικά κονδύλια, συνεκτικό σχέδιο με χρονική στοχοθεσία αντί για μειώσεις και επικοινωνιακές μεγαλοστομίες που βιώνουμε 3,5 χρόνια τώρα με αποτέλεσμα ο αριθμός αυτών των παιδιών να έχει αυξηθεί  δραματικά ενώ συνεχώς μειωνόταν την περίοδο 2015-2019.

Οι κακοποιήσεις παιδιών αποκαλύπτουν και τα προβλήματα του κράτους στον τομέα της παιδικής προστασίας και φροντίδας. Τις ανεπάρκειες, τα λάθος μέτρα, τις ελλείψεις σε υπηρεσίες και κυρίως σε εξειδικευμένο προσωπικό στην κοινότητα, στους δήμους, στο κράτος.

Ένα σύστημα δικαιοσύνης φιλικό προς τα παιδιά πρέπει να τα αντιμετωπίζει με αξιοπρέπεια, φροντίδα και αίσθημα δικαίου.

Τα παιδιά που τελούν σε ιδιαίτερα ευάλωτες καταστάσεις, όπως παιδιά που μεγαλώνουν σε οικογένειες όπου υπάρχει ενδοοικογενειακή βία ή κατάχρηση ουσιών, παιδιά που διαμένουν σε ιδρύματα παιδικής προστασίας, παιδιά στα όρια της φτώχειας, παιδιά σε αστεγία, παιδιά με αναπηρία, παιδιά με παραβατικότητα, παιδιά ΡΟΜΑ, ασυνόδευτα παιδιά ή παιδιά με μεταναστευτικό καθεστώς, δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως παθητικά αντικείμενα προστασίας ή φιλανθρωπίας.

Θα πρέπει να διασφαλίζεται και να κατοχυρώνεται η ελευθερία από κάθε μορφής βία σε βάρος τους, οι ίσες ευκαιρίες και η κοινωνική ένταξή τους, η φιλική προς το παιδί δικαιοσύνη καθώς και η ενδυνάμωση της φωνής τους. Τα δικαιώματα των παιδιών πρέπει να είναι ανεξάρτητα από χρώμα, φύλο, φυλετική καταγωγή, γλώσσα, θρησκεία, εθνική ή κοινωνική καταγωγή ή της οικονομικής τους κατάστασης ή της αναπηρίας τους, είτε είναι παιδιά ΑΜΕΑ,παιδιά ΡΟΜΑ, παιδιά με προβλήματα ψυχικής υγείας, παιδιά που διαμένουν σε ιδρύματα παιδικής προστασίας ή παιδιά με παραβατικότητα.

Σήμερα, τα συστήματα που εξυπηρετούν παιδιά, φαίνεται να καθορίζονται, να διαμορφώνονται και να λειτουργούν από την ισχυρή παρουσία των ενηλίκων οι οποίοι αποφασίζουν για ζητήματα εκπαιδευτικά, κοινωνικά, νομικά, οικονομικά ή πολιτικά που καθορίζουν την ζωή των παιδιών χωρίς, ωστόσο, την ενεργό συμμετοχή των τελευταίων. Επαγγελματίες χωρίς συνεχιζόμενη εκπαίδευση και επιμόρφωση υποτιμούν την ικανότητα αντίληψης και τις γνώσεις των παιδιών και αποφασίζουν για αυτά, συχνά, με τρόπο αυθαίρετο και αυταρχικό καθώς οι ίδιοι δεν διαθέτουν εξειδίκευση, κατάρτιση και αντίληψη της συμπεριφοράς των παιδιών και του διαφορετικού τρόπου επικοινωνίας τους.

Ένα σύστημα δικαιοσύνης φιλικό προς τα παιδιά, οφείλει να τους παρέχει το δικαίωμα να κάνουν τις δικές τους επιλογές που, πολύ συχνά, μπορεί να μην είναι οι προσδοκώμενες από τους ενήλικες.

Όλες οι προσπάθειες στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας, θα είναι μάταιες, αν δεν μάθουμε στα παιδιά ν’ αγαπούν τους ανθρώπους, τα ζώα και τα λουλούδια…

Το να κάνεις παιδιά, δε σημαίνει ότι παραδίνεις ομήρους στο σύστημα και στο πεπρωμένο.

Δεν συνεχίζουμε μόνο τη ζωή. Την αλλάζουμε και τη βελτιώνουμε…

Χρυσούλα Κατσαβριά Σιωροπούλου

πρ.Βουλευτής Καρδίτσας ΣΥΡΙΖΑ

Katsavria.gr




Total
0
Shares
Previous Article
Φωταγωγήθηκε το Χριστουγεννιάτικο Δένδρο στην Πηγή

Φωταγωγήθηκε το Χριστουγεννιάτικο Δένδρο στην Πηγή

Next Article
Ενεργειακή αναβάθμιση στο 6ο Δημοτικό σχολείο Καρδίτσας

Ενεργειακή αναβάθμιση στο 6ο Δημοτικό σχολείο Καρδίτσας

Related Posts