Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Στην αγκαλιά του Δάσους Καραϊσκάκη

 

Εκδρομή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μουζακίου

Στόχος επετεύχθη!!!

Ο καιρός ήταν σύμμαχος και το δάσος Καραϊσκάκη γέμισε με παιδικές φωνές και χρώματα….

Η μέρα ήταν ιδανική και η θέληση μεγάλη!

Κάναμε μια διαδρομή μικτή σε δασικό δρόμο, μονοπάτια και βραχάκια και είδαμε μέρος του πανέμορφου Αισθητικού Δάσους Καραϊσκάκη και επισκεφθήκαμε το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία στην κορυφή , τη Σπηλιά που γεννήθηκε ο ήρωας της επανάστασης Γεώργιος Καραϊσκάκης και την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου.

diadromi karaiskakis1

Ο σκοπός της συγκεκριμένης δράσης ήταν να έρθουμε σε επαφή με τη φύση, να γνωρίσουμε τον τόπο που ζούμε , να αθληθούμε και να περάσουμε όμορφα. Τα καλύψαμε όλα με το παραπάνω και ήδη υπάρχουν σκέψεις για την επόμενη πορεία μας….

Ευχαριστούμε πολύ τους συμμετέχοντες!!!

[RPG id=83333]

Δυο λόγια για το δάσος.

Το Αισθητικό Δάσος Γ. Καραϊσκάκη (χαρακτηρίστηκε ως Αισθητικό σύμφωνα με το Π.Δ. 93122-1-1974 ,Φ.Ε.Κ. 31 Α / 74) το οποίο εκτείνεται στις ανατολικές απολήξεις προς τη Θεσσαλική πεδιάδα της Νοτίου Πίνδου και ειδικότερα στις δυτικές προσβάσεις της κορυφογραμμής «Κρανιώτη» των Αγράφων. Βρίσκεται στο Δήμο Μουζακίου κοντά στους οικισμούς Μουζακίου και Μαυρομματίου.

Ως Αισθητικά Δάση (Ν.Δ.996/71(Άρθρο 3, Παρ.2) χαρακτηρίζονται δάση ή φυσικά τοπία που έχουν ιδιαίτερη αισθητική, οικολογική, υγιεινή και τουριστική σημασία και επιβάλλεται η προστασία της χλωρίδας, πανίδας και του ιδιαίτερου φυσικού κάλους.

Τα Αισθητικά Δάση έχουν θεσμοθετηθεί βάσει της δασικής νομοθεσίας και περιλαμβάνουν δασικά τοπία με ιδιαίτερο αισθητικό και οικολογικό ενδιαφέρον, που έχουν σκοπό εκτός από την προστασία της φύσης να δώσουν την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει και να απολαύσει το φυσικό περιβάλλον με διάφορες δραστηριότητες αναψυχής. Σ αυτά απαγορεύεται το κυνήγι, η βοσκή, η συλλογή φυτών, η υλοτομία και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες που συντελούν στην αλλοίωση και καταστροφή του ιδιαίτερου φυσικού περιβάλλοντός τους.

Το δάσος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου- Καραϊσκάκη, όπως προκύπτει από τα τηρούμενα στοιχεία των αρχείων της Μονής και αυτών του Δασαρχείου Μουζακίου, κατέχεται και νέμεται από την παραπάνω Μονή από αμνημονεύτων χρόνων και διαχειρίζεται κατόπιν σχετικών διαταγών του Υπουργείου Γεωργίας θεωρούμενο ως διακατεχόμενο, αφού απόφαση αναγνώρισης της ιδιοκτησίας αυτού δεν υπάρχει.

Το αισθητικό δάσος “Γεωργίου Καραϊσκάκη” έχει έκταση 2520 στρέμματα με μεικτή βλάστηση και ανήκει στην παραμεσογειακή ζώνη βλάστησης. Αποτελείται από βλάστηση αείφυλλων και φυλλοβόλων πλατύφυλλων ειδών όπως βελανιδιές, γαύρος, πουρνάρι, φιλύκι, οστρυά, σφεντάμι, κουμαριά, καστανιά, φράξος, άγριογκορτσιές, πλατάνια,ιτιές κοντά στα ρέματα, κλπ.

Κυρίαρχα δέντρα οι βελανιδιές και τα πουρνάρια ενώ παλιότερα υπήρχαν και πολλές κουμαριές. Σήμερα ελάχιστες απέμειναν. Αξίζει να γνωρίζουμε ότι, ανάμεσα στα διάφορα είδη βελανιδιάς, εδώ βρίσκουμε και τη σπάνια Βελανιδιά Αιγκύλωψ [Quercus Aegilopw.]. Κύριο χαρακτηριστικό αυτής της βελανιδιάς είναι τα μεγάλα βελανίδια. (Πηγή: https://www.kpem.gr/)

ΠΗΓΗ




Total
0
Shares
Previous Article

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 5η Γιορτή Δημοτικού Τραγουδιού στην Καρδίτσα

Next Article

Στη Ρώμη της Ιταλίας αντιπροσωπεία εκπαιδευτικών του ΕΠΑΛ Μουζακίου

Related Posts

xorodia koimisis theotokou mouzakiou
Διαβάστε περισσότερα

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Μουσική εκδήλωση “Πορεία προς το πάθος” την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Μουσική εκδήλωση “Πορεία προς το πάθος” την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 Η εκδήλωση…
dei podilatikos giros ellados 2024
Διαβάστε περισσότερα

Για τρίτη διαδοχική χρονιά η ΔΕΗ μεγάλος χορηγός και ονοματοδότης του εθνικού ποδηλατικού Γύρου που αναβαθμίζεται διαρκώς

Θεσσαλονίκη – Αθήνα και Καρδίτσα οι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι της ΔΕΗ για ενημέρωση του κοινού σχετικά με την ηλεκτρονική υποβοήθηση, με κληρώσεις και δώρο ένα e-bike