«Ξεκληρίζονται αγρότες και κτηνοτρόφοι»

Τονίζει η Ασημίνα Σκόνδρα

Στην Αθήνα βρίσκεται αυτές τις μέρες, η πρ. Βουλευτής του Νομούς μας κ. Ασημίνα Σκόνδρα, η οποία ως μέλος του Τομέα Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας, συμμετέχει στις αλλεπάλληλες συσκέψεις που διεξάγονται, σχετικά με την υπερφορολόγηση και τα σκληρά μέτρα για τους αγρότες, που δρομολογεί η Κυβέρνηση.

Η κ. Σκόνδρα σε δηλώσεις της τονίζει:

«Δυστυχώς βρισκόμαστε μπροστά στον ολοκληρωτικό αφανισμό της αγροτιάς.

Η κυβέρνηση Τσίπρα, ποτέ δεν ενδιαφερόταν για τις παραγωγικές, επιχειρηματικές και εμπορικές τάξεις, ήταν πάντα κατά του κέρδους και της παραγωγής πλούτου. Στη φιλοσοφία της κυρίαρχο ρόλο έχει ο κρατισμός και η σίγουρη πελατειακή της βάση.

Υποσχόταν προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ:

1. Την κατάργηση της υποχρεωτικής τήρησης βιβλίων και στοιχείων των αγροτών.
2. Τη θέσπιση του αφορολόγητου των αγροτών μέχρι τις 12.000 ευρώ.
3. Την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

Ήξερα ότι ήταν προεκλογικές κορώνες που ποτέ δεν θα τις εφάρμοζε, ποτέ όμως δεν φανταζόμουν, ότι τόσο επιπόλαια και απροκάλυπτα αντί αυτών, θα πρότεινε το ξεκλήρισμα του πρωτογενούς παραγωγικού ιστού της Ελλάδας.

Διότι πρέπει να γίνει σαφές και κατανοητό, ότι ο κ.Τσίπρας είναι αυτός, που σχεδίασε και πρότεινε την υπερφορολόγηση των αγροτοκτηνοτρόφων και τον τριπλασιασμό των ασφαλίστρων προς τον ΟΓΑ. Αναφέρονται ξεκάθαρα στις 45 σελίδες των προτάσεών του προς τους δανειστές,οι οποίοι με τη σειρά τους κανένα λόγο δεν είχαν να μην δεχθούν τα προτεινόμενα μέτρα από τον Πρωθυπουργό της Χώρας.

Τη στιγμή που η ανασυγκρότηση της οικονομίας είναι το μείζον και το πρωτεύον, οι αγρότες πρέπει και μπορούν να παίξουν ρόλο καταλυτικό. Δεν είναι λοιπόν δυνατόν να αυξήσεις την εισφορά τους στον ΟΓΑ, από 60 ευρώ το μήνα που είναι σήμερα για τη πρώτη κλίμακα, να πάει στα 180 ευρώ.

Σκεφθείτε ότι σήμερα με την εισφορά αυτή, έχουμε περίπου 800 εκ. ληξιπρόθεσμα. Δηλ. κανονικά πληρώνει, περίπου το 56%. Τι θα γίνει αν η εισφορά τριπλασιαστεί;

Είναι εξολοθρευτικό το μέτρο του συντελεστή φορολόγησης από 13% να διπλασιαστεί στο 26% και μάλιστα από το πρώτο ευρώ. Το ίδιο και η φορολόγηση των επιδοτήσεων και ενισχύσεων πάσης φύσεως ακόμα και αυτές του 2ου πυλώνα.

Παράλληλα, την ώρα που αναζητούμε τρόπους να μειωθεί το κόστος καλλιέργειας, οι Τσίπρας-Καμμένος θέλουν να το εκτινάξουν ακόμα ψηλότερα, με την κατάργηση του φόρου πετρελαίου, την αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος και φυσικά την αύξηση ΦΠΑ στα εφόδια.

Όλα τα παραπάνω, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ είναι έτοιμη να εφαρμόσει, πρέπει να αποτραπούν και όσον αφορά τη Νέα Δημοκρατία θα κάνει τα πάντα γι΄ αυτό.

Δεν είναι λαϊκισμός, είναι πολιτική θέση και «πιστεύω», και το έχει διαχρονικά αποδείξει .

Κανείς δεν λέει να μην φορολογηθούν οι αγρότες, ούτε και οι ίδιοι το επιζητούν και είχαν ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση φορολογηθεί, όμως με τρόπο δίκαιο, λαμβάνοντας πάντα υπόψη την φοροδοτική ικανότητά τους.

Λαμβάνοντας επίσης υπόψη ότι εξασκούν ένα ιδιότυπο επάγγελμα, που η σοδειά τους εξαρτάται πρώτα απ΄ όλα από παράγοντες εξωγενείς και καιρικές συνθήκες.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι από τους λίγους που πραγματικά παράγουν πρωτογενώς και που προσφέρουν άμεσα στην εθνική οικονομία.

Συμβάλουν λοιπόν σήμερα οι αγρότες έμπρακτα, στην εθνική προσπάθεια εξόδου από την κρίση, με φόρους 1,5 δις ευρώ που καταβάλουν.

Νομίζω πως οτιδήποτε παραπάνω θα είναι η χαριστική βολή. Ο αγρότης θα μείνει εκτός καλλιέργειας και η ασφυξία στην αυτάρκεια της Χώρας θα επιδεινωθεί. Η ανεργία δε, θα αυξηθεί κατακόρυφα.

Σήμερα στην ψήφιση της Βουλής του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων που απαιτούνται, για να αρχίσει η διαπραγμάτευση και να έλθει το τρίτο και σκληρότερο αριστερό μνημόνιο, συμπεριλαμβάνονταν αρχικά και τα μέτρα για τους αγρότες.

Μετά από έντονες αντιδράσεις, κυρίως της Ν.Δ., το αγροτικό αποσύρθηκε.

Αποσύρθηκε βέβαια προ το παρόν, διότι πολύ σύντομα θα επανέλθει.

Ευελπιστούμε όμως, στο μεσοδιάστημα, να βρούμε ισοδύναμα μέτρα ώστε να διορθωθούν οι καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Όσον αφορά το αγροτικό, λοιπόν, στη Ν.Δ. γίνονται πυρετώδεις διεργασίες για εύρεση ισοδυνάμων, για συγκροτημένη πρόταση, για βιώσιμη λύση για τους αγρότες και κτηνοτρόφους μας.

Άμεσες πρωτοβουλίες πήρε ο Πρόεδρός μας κ. Μεϊμαράκης, που ήδη επικοινώνησε με Ευρωπαίους αξιωματούχους, τους εξήγησε το θέμα και ζήτησε να εξαιρεθεί προς το παρόν το συγκεκριμένο ζήτημα. Συμμετέχει επίσης ο ίδιος προσωπικά στις συσκέψεις και τα συμβούλια.

Ο καθαρά αγροτικός Νομός μας, σα να μην του έφταναν όλα τα’ άλλα, βρίσκεται τώρα στο «μάτι του κυκλώνα» και αν δεν αλλάξει πολιτική η κυβέρνηση, η Καρδίτσα θα σβήσει από τον παραγωγικό χάρτη».

Total
0
Shares
Previous Article

1.427 Κάρτες Αλληλεγγύης θα μοιραστούν σε δικαιούχους στο Δήμο Τρικκαίων

Next Article

«Με θέα το Αιγαίο» 24, 25 και 26 Ιουλίου


Total
0
Share