Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Τοποθέτηση του Τάσου Τσιαπλέ, εκλεγμένου εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης, στο Δ.Σ της ΕΝΠΕ – 2/9/2021

Τάσος Τσιαπλές

Η τοποθέτηση του Τάσου Τσιαπλέ, εκλεγμένου εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης, στο Δ.Σ της ΕΝΠΕ – 2/9/2021

  1. Για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις πυρκαγιές

Μου προκαλεί αρνητική εντύπωση το γεγονός ότι το Δ.Σ της ΕΝΠΕ συγκαλείται μετά τις μεγάλες πυρκαγιές που προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές και ενώ εξελίσσεται το 4ο κύμα της πανδημίας, δίχως να υπάρχει σχετικό θέμα στην ημερήσια διάταξη.

Τα προβλήματα που άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές στην Εύβοια, στην Πελοπόννησο, στην Αττική και αλλού και θα βασανίζουν για πολύ καιρό τους κατοίκους αυτών των περιοχών, δεν λύνονται με τα μέτρα-ψίχουλα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ούτε με τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, που χρησιμοποιείται για την εκτόνωση της λαϊκής αγανάχτησης.

Δυστυχώς η πλειοψηφία του Δ.Σ της ΕΝΠΕ, αντι να υιοθετήσει και να διεκδικήσει τα αιτήματα που καταθέσαμε ως Λαική Συσπείρωση σε προηγούμενη συζήτηση και ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πυρόπληκτων, χαρακτήρισε ως θετικές τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης.

Οι δόσεις δεν καλύπτουν τις ζημιές, οι ρετσινάδες στην Εύβοια έμειναν χωρίς εισόδημα για χρόνια και η πρόταση της κυβέρνησης για την κοινωφελή εργασία τους μετατρέπει -με μικτό μισθό 530 ευρώ- σε σκλάβους της ΤΕΡΝΑ και της κάθε εταιρείας.

Οι προκαταβολές για τα καμένα σπίτια, τις αποθήκες, τις αγροτικές εγκαταστάσεις δεν αρκούν ούτε για να πληρωθούν οι λογιστές, ενώ με την υποτίμηση των ζημιών που εφαρμόζει η κυβέρνηση, οι πυρόποληκτοι οδηγούνται στις τράπεζες για να πάρουν δάνεια που δεν θα μπορούν να αποπληρώσουν.

  • Ως ΚΚΕ και Λαική Συσπείρωση, επιμένουμε ότι πρέπει να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όλοι οι πληγέντες από τις πυρκαγιές. Είτε έχουν κατοικία, είτε έχουν ελιές, είτε μελίσσια, είτε έχουν ρετσίνι όπως στην Εύβοια, είτε έχουν αμπέλια, σταφίδα όπως στην Ηλεία, είτε είναι κτηνοτρόφοι. Να στηριχθούν οι μικροί επαγγελματίες στον τουρισμό και εστίαση.

Και βεβαίως χρειάζεται για αρκετά χρόνια απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, και όχι να ζουν με τη θηλιά των τραπεζών, της ΔΕΗ, να τους κόβουν το ρεύμα, ή να τους κόβουν το νερό ή να τους κυνηγά η τράπεζα και με απειλή φυλάκισης.

  • Όσον αφορά την αναδάσωση των καμένων εκτάσεων, η ΕΝΠΕ πρέπει να διεκδικήσει, αυτή να γίνει με κρατική ευθύνη, χωρίς ιδιώτες και αναδόχους, στους οποίους η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο με αλλαγές χρήσεις γης και καταπατήσεις δασικών εκτάσεων, για να κερδοφορήσουν τα αρπακτικά που παραμονεύουν στις ΑΠΕ, τον κατασκευαστικό τομέα, τον Τουρισμό, με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης την ώρα που ο λαός της Εύβοιας για παράδειγμα βιώνει εδώ και χρόνια ένα επικίνδυνο οδικό δίκτυο που τον απομονώνει τον χειμώνα, ενώ τα Κ.Υ είναι υποστελεχωμένα.

Και με την ευκαιρία θέλω να καλέσω το Δ.Σ της ΕΝΠΕ να αντιταχθεί στην πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει με υπουργική απόφαση εισιτήριο στον Όλυμπο, 6 ευρώ το άτομο και 12 ευρώ για το Ι.Χ ημερησίως, εκχωρώντας παράλληλα αρμοδιότητες ελέγχου σε ιδιωτικές εταιρείες, που δημοσιοποιήθηκε αν μέσω των πυρκαγιών, κάνοντας έτσι ένα ακόμα βήμα εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των βουνών.

  • Η αντιπλημμυρική θωράκιση των καμμένων περιοχών και γενικότερα, τα αντιδιαβρωτικά έργα, είναι κατεπείγον ζήτημα που πρέπει να διεκδικήσει η ΕΝΠΕ και να υλοποιήσει και κάθε Περιφέρεια, γιατί έρχεται φθινόπωρο, χειμώνας και θα έχουμε νέες καταστροφές, από πλημμύρες, λόγω της καταστροφής των δασών. Υπάρχουν ποτάμια, ρέματα, που δεν έχουν γίνει έργα καθαρισμού και διευθέτησης εδώ και χρόνια. Αυτά τα έργα πρέπει να μπουν σε προτεραιότητα, κόντρα σ’ αυτά που λέει η Ε.Ε ότι δεν είναι επιλέξιμα τα αντιπυρικά, τα αντιπλημμυρικά έργα, η αντισεισμική θωράκιση της χώρας.

Θα θέλαμε να γνωρίζουμε συγκεκριμένα τι σχεδιασμό έχει η κυβέρνηση και κάθε περιφέρεια για αυτά τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, τι χρονοδιάγραμμα, με τι κονδύλια θα γίνουν;

  1. Για τη λήψη μέτρων προστασίας της υγείας του λαού

Μπροστά στο 4ο κύμα της πανδημίας που ξεδιπλώνεται, η κυβέρνηση συνεχίζει σταθερά την αποτυχημένη πολιτική αντιμετώπισης του, όπως όλο το προηγούμενο διάστημα, μετατρέποντας το εμβόλιο από όπλο προστασίας της υγείας, σε μέσο διαχωρισμού της κοινωνίας και επιβολής αντεργατικών μέτρων.

Η κυβέρνηση να αφήσει την «καραμέλα» της ατομικής ευθύνης, τον κοινωνικό αυτοματισμό, τη στοχοποίηση των υγειονομικών.  Να αναλάβει τις ευθύνες της για τους χαμηλούς ρυθμούς εμβολιασμού και να ανακαλέσει τις αναστολές που πιθανόν να εξελιχθούν σε απολύσεις υγειονομικών, αποδεκατίζοντας το ήδη υποστελεχωμένο ΕΣΥ και ανοίγοντας το δρόμο εισόδου σ’ αυτό, των επιχειρήσεων υγείας.

Έστω και τώρα:

  • Να μονιμοποιήσει όλους τους συμβασιούχους στη δημόσια υγεία και να προχωρήσει με ταχύτατες διαδικασίες στη μαζική πρόσληψη μόνιμων υγειονομικών. Ανάκληση του απαράδεκτου μέτρου της αναστολής εργασίας των υγειονομικών και των εργαζομένων στις δομές πρόνοιας.
  • Η ΕΝΠΕ πρέπει να απαιτήσει από την κυβέρνηση, να εγκαταλείψει κάθε ιδέα για συγχωνεύσεις και καταργήσεις νοσοκομείων και κλινικών, όπως προϊδέασε ο πρωθυπουργός με τη δήλωσή του «δεν γίνεται να έχουμε 3 νοσοκομεία μέσα σε ακτίνα 20-30 χιλιομέτρων». Δηλαδή τα νοσοκομεία Λιβαδειάς και Θήβας που απέχουν λιγότερο των 50 χλμ. και που με βάση δημοσίευμα των ΝΕΩΝ έχουν μπει στο στόχαστρο της ειδικής επιτροπής που έχει συσταθεί από το υπουργείο Υγείας.
  • Να προχωρήσει στην ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών, δημιουργία νέων κλινικών και κλινών στα δημόσια νοσοκομεία, στην προμήθεια του αναγκαίου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, στην ενίσχυση της ΠΦΥ με βάρος στην πρόληψη και με ιδιαίτερη σύνδεση και δράση στους χώρους εκπαίδευσης, στους χώρους δουλειάς και κατοικίας, γιατί τα προβλήματα στη δημόσια υγεία, θα είναι εδώ και μετά την πανδημία.
  • Εξασφάλιση της συνέχειας της λειτουργίας όλων των κλινικών και των τακτικών χειρουργείων των νοσοκομείων.
  • Άμεση πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα με το προσωπικό του και ένταξη του σε ενιαίο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας.
  • Να συσταθούν πολλαπλάσια συνεργεία του ΕΟΔΥ στα αστικά κέντρα, σε μεγάλους χώρους δουλειάς, δομές ηλικιωμένων, προσφύγων, Ρομά, για τακτικά, επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε κατοίκους, εργαζόμενους και επισκέπτες.
  • Να εξασφαλιστούν επαρκείς χώροι καραντίνας με ευθύνη της κυβέρνησης που να διασφαλίζουν την παροχή ιατρικής περίθαλψης και συνθήκες ανθρώπινης διαβίωσης.
  • Να εξασφαλιστεί ο έγκαιρος εμβολιασμός όλου του πληθυσμού με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια που με βάση τα επιστημονικά δεδομένα κρίνονται ασφαλή με ουσιαστικά μέτρα για επιστημονική ενημέρωση του πληθυσμού και ιατρική παρακολούθηση όσων εμβολιάζονται.
  • Μείωση των μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15, για να προστατευθεί η υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών.
  • Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, για να καλυφτούν τα μεγάλα κενά και για να υπάρξουν περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές. Εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου.



Total
0
Shares
Previous Article
εγγραφές στα ΚΔΑΠ του Δήμου Τρικκαίων

Συνεχίζονται οι εγγραφές στα ΚΔΑΠ του Δήμου Τρικκαίων

Next Article
Σε εφαρμογή η νέα διαδικασία επίσημης μετάφρασης εγγράφων στο gov.gr

Σε εφαρμογή η νέα διαδικασία επίσημης μετάφρασης εγγράφων στο gov.gr

Related Posts

xorodia koimisis theotokou mouzakiou
Διαβάστε περισσότερα

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Μουσική εκδήλωση “Πορεία προς το πάθος” την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Μουσική εκδήλωση “Πορεία προς το πάθος” την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 Η εκδήλωση…
dei podilatikos giros ellados 2024
Διαβάστε περισσότερα

Για τρίτη διαδοχική χρονιά η ΔΕΗ μεγάλος χορηγός και ονοματοδότης του εθνικού ποδηλατικού Γύρου που αναβαθμίζεται διαρκώς

Θεσσαλονίκη – Αθήνα και Καρδίτσα οι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι της ΔΕΗ για ενημέρωση του κοινού σχετικά με την ηλεκτρονική υποβοήθηση, με κληρώσεις και δώρο ένα e-bike