Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Ημερίδα με θέμα Τοπικές και διεθνείς αντιδράσεις την Παγκόσμια Διατροφική Κρίση

karditsa panepistimio thessalias 3

Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Ημερίδα με θέμα Τοπικές και διεθνείς αντιδράσεις την Παγκόσμια Διατροφική Κρίση

Ημερίδα με θέμα «Τοπικές και διεθνείς αντιδράσεις την Παγκόσμια Διατροφική Κρίση» οργανώνει το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Ιουνίου στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στην Καρδίτσα (Β. Γρίβα 11-13, 43100, Καρδίτσα) και κατά τις ώρες 11:00 εως 17:00. Στην ημερίδα θα μετάσχουν  ομιλητές από σημαντικούς Διεθνείς Οργανισμούς και Πανεπιστήμια ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καρδίτσας. Ο πρόεδρος του τμήματος καθηγητής κ. Κων/νος Πολύμερος επισημαίνει χαρακτηριστικά για το αντικείμενο της ημερίδας.

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση, ενώ ταυτόχρονα διαταράσσει την παγκόσμια αγορά γεωργικών πρώτων υλών και ενέργειας. Οι αναπτυσσόμενες χώρες, ειδικά εκείνες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από εισαγόμενα σιτηρά και λιπάσματα από την Ουκρανία και τη Ρωσία, αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο. Αυτή η κρίση αναμένεται να έχει συνέπειες στην ευρωπαϊκή εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων και να επιδεινώσει περαιτέρω μια ήδη δύσκολη κατάσταση για τους αγρότες στην Ευρώπη.

Ο περιορισμός των επιπτώσεων στα παγκόσμια συστήματα αγροδιατροφής απαιτεί αποτελεσματικές εθνικές πολιτικές και συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι πολιτικές πρωτοβουλίες θα πρέπει να πυροδοτήσουν μια βραχυπρόθεσμη απάντηση μέσω της διατήρησης ανοιχτού εμπορίου και της υποστήριξης των πολιτών (ιδιαίτερα των ευάλωτων) και των αγροτών. Θα πρέπει επίσης να εξετάσει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και να συνεχίσει να επιδιώκει το μετασχηματισμό των συστημάτων τροφίμων, ώστε να καταστούν πιο ανθεκτικά σε μελλοντικούς κραδασμούς, πιο περιεκτικά και ικανά να προσφέρουν επισιτιστική και διατροφική ασφάλεια.

Στο πλαίσιο αυτό, το αντικείμενο της ημερίδας με τίτλο «Τοπικές και διεθνείς αντιδράσεις στην παγκόσμια διατροφική κρίση» είναι η ανάλυση των επιμέρους ζητημάτων της κρίσης, η διεξαγωγή ενός γόνιμου και εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας, σημαντικών στελεχών διεθνών οργανισμών και των παραγωγικών φορέων, και την εξαγωγή συμπερασμάτων, τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να συμβάλουν στην ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών αντίδρασης στην παγκόσμια κρίση».
Total
0
Shares