Τάσος Τσιαπλές: Γιατί καθυστερεί ο εμβολιασμός για τον covid 19;

ΤΑΣΟΣ ΤΣΙΑΠΛΕΣ

Τάσος Τσιαπλές: Γιατί καθυστερεί ο εμβολιασμός για τον covid 19;

Με αφορμή την τεράστια καθυστέρηση στον εμβολιασμό του πληθυσμού στην Ελλάδα και στις άλλες καπιταλιστικές χώρες, για τον covid 19, τίθεται το ερώτημα γιατί σήμερα που η επιστήμη έχει κάνει άλματα προόδου και τα μηχανήματα στα εργοστάσια έχουν τελειοποιηθεί, γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη έλλειψη εμβολίων;

Γιατί δεν έχει γίνει κατορθωτό ούτε καν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να εμβολιαστούν ακόμα;

Γιατί πρώτα και κύρια τα εργοστάσια παραγωγής των εμβολίων και των φαρμάκων είναι στην ιδιοκτησία των φαρμακοβιομήχανων, οι οποίοι κριτήριο για την παραγωγή τους έχουν την αποκόμιση του μέγιστου δυνατού κέρδους και όχι την προστασία της υγείας του λαού. Ο άγριος πόλεμος μεταξύ των φαρμακοβιομηχανιών σε διεθνές επίπεδο, για το ποια θα πάρει το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς και την καλύτερη τιμή είναι αποκαλυπτικός.

Γιατί επίσης η κυβέρνηση και η Ε.Ε, επέλεξαν να στηρίξουν συγκεκριμένες φαρμακοβιομηχανίες αρχικά, οι οποίες μπροστά στο καπιταλιστικό κέρδος αθέτησαν τις συμφωνίες που είχαν υπογράψει, αλλά και γιατί δεν έχουν δημιουργήσει τον αναγκαίο αριθμό εμβολιαστικών κέντρων κατάλληλα στελεχωμένων και εξοπλισμένων.

Ετσι σήμερα εκατομμύρια στη χώρα μας και δισεκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη, δεν μπορούν να εμβολιαστούν, όπως και σε μόνιμη βάση δεν έχουν την δυνατότητα να πάρουν μια σειρά φάρμακα που χρειάζονται για διάφορες παθήσεις ή να τα ακριβοπληρώνουν.

Κι όμως τα πράγματα μπορούσαν να είναι εντελώς διαφορετικά. Και να έχουν εμβολιαστεί στην συντριπτική πλειοψηφία ο ελληνικός λαός και οι άλλοι λαοί και να έχουν δωρεάν πρόσβαση στο κοινωνικό αγαθό που λέγεται φάρμακο.

Σήμερα υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες έρευνας και παραγωγής των αναγκαίων εμβολίων για τον covid 19, αλλά και αποτελεσματικών και ποιοτικών φαρμάκων. Υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης σύγχρονης φαρμακοβιομηχανίας με πολυάριθμο εξειδικευμένο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό,  σύγχρονο δίκτυο και μέσα για έγκαιρη και ασφαλή μεταφορά των εμβολίων και φαρμάκων παντού. Άρα θα μπορούσε να είχε προχωρήσει ο εμβολιασμός της μεγάλης πλειοψηφίας των ανθρώπων για τον covid 19 και να έχουν πλήρη και δωρεάν φαρμακευτική κάλυψη όλοι οι άνθρωποι με ποιοτικά φάρμακα. .

Η πρόταση του ΚΚΕ για οργάνωση και αγώνα για να καταργηθούν τα μονοπώλια που τρέφονται και θησαυρίζουν ελέγχοντας την παραγωγή, τη διάθεση, τις τιμές, την ποιότητα των εμβολίων και των φαρμάκων, είναι μονόδρομος. Η πάλη για μία σοσιαλιστική-κομμουνιστική οργάνωση της οικονομίας και κοινωνίας που στο επίκεντρό της θα είναι ο άνθρωπος και οι ανάγκες του είναι η μόνη λύση. Έτσι ώστε να υπάρχει αυτάρκεια φαρμάκων και εμβολίων από την εγχώρια και την παγκόσμια παραγωγή που διατίθενται δωρεάν σε όλους όσους τα έχουν ανάγκη.

Τάσος Τσιαπλές, μέλος της Κ.Ε του ΚΚΕ
Total
0
Shares