Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Συντάξεις χηρείας: Επιστρέφονται τα ποσά που κόπηκαν σε 5.500 δικαιούχους

syntakseis xrima

Συντάξεις χηρείας: Επιστρέφονται τα ποσά που κόπηκαν σε 5.500 δικαιούχους

Μετά τη σύγχυση που δημιουργήθηκε με το λογισμικό του e-ΕΦΚΑ ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης αποφάσισε την αναστολή για ένα μήνα των μειώσεων στις συντάξεις χηρείας που προβλέπονται στις διατάξεις του άρθρου 12 του Ν. 4387/16 περί επιζώντων συζύγων, όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 19 του Ν. 4611/19 της προηγούμενης Κυβέρνησης.

Οι συνταξιούχοι που διαπίστωσαν περικοπή στη σύνταξή τους θα πρέπει να προσκομίσουν μέχρι το τέλος Ιουνίου 2021 τη σχετική υπεύθυνη δήλωση στο αρμόδιο υποκατάστημα στο οποίο ανήκουν.

Τα ποσά που παρακρατήθηκαν από τις συντάξεις χηρείας του Ιουνίου 2021 κατ’ εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων θα επιστραφούν στους λογαριασμούς των συνταξιούχων από τον e-ΕΦΚΑ μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Ειδικότερα 5.500 συνταξιούχοι χηρείας που έσπευσαν χθες να πληρωθούν τις συντάξεις του Ιουνίου καθώς διαπίστωσαν ότι είχαν υποστεί περικοπές και δε μπορούσαν να εξηγήσουν το γιατί.

Και πώς θα μπορούσαν, αφού οι περικοπές εφαρμόστηκαν σε 5.500 συνταξιούχους χηρείας του ιδιωτικού τομέα που εργάζονται η λαμβάνουν και άλλη σύνταξη δύο χρόνια μετά την εφαρμογή του νόμου που τις προέβλεπε εξαιτίας της έλλειψης λογισμικού.

Οι διατάξεις αυτές προβλέπουν πως στον επιζώντα σύζυγο, και στις περιπτώσεις όπου ο θάνατος του συζύγου επήλθε μετά την 13/5/2016, καταβάλλεται η αναλογούσα σύνταξη του θανόντα σε ποσοστό 70% για μία τριετία.

Μετά την πάροδο όμως της τριετίας, αν ο επιζών σύζυγος εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει άλλη σύνταξη, η σύνταξη λόγω θανάτου μειώνεται κατά 50% (δηλαδή λαμβάνει το 35% της σύνταξης του θανόντα), το ποσό δε αυτής δεν μπορεί να υπολείπεται των κατωτάτων ορίων συντάξεων θανάτου (360 ευρώ).

Εξαιτίας της καθυστέρησης υλοποίησης του λογισμικού από την ανάδοχο εταιρία, η εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά με τις καταβολές συντάξεων Ιουνίου που πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδα.

Ο e-ΕΦΚΑ διευκρινίζει ότι αν έγιναν ορισμένες περικοπές εκ παραδρομής ενώ οι συνταξιούχοι χηρείας δεν εργάζονται, η περικοπή αυτή είναι προσωρινή και ο e-ΕΦΚΑ δεσμεύεται να εξετάσει τις περιπτώσεις αυτές κατά προτεραιότητα.
Total
0
Shares
Previous Article
Στο ΣτΕ η πρώτη αίτηση ακύρωσης υποχρεωτικού τεστ covid στις Ένοπλες Δυνάμεις

Στο ΣτΕ η πρώτη αίτηση ακύρωσης υποχρεωτικού τεστ covid στις Ένοπλες Δυνάμεις

Next Article
Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος σε οδούς της πόλεως του Μουζακίου και σε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Μουζακίου - Διακοπή ρεύματος την Κυριακή στο Μουζάκι

Διακοπή ρεύματος την Κυριακή στο Μουζάκι στις περιοχές «Σεισμόπληκτα» και «Εργατικά»

Related Posts

E65 Staikouras
Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Σταϊκούρας: Παραδίδουμε, ενοποιημένο, το μεγαλύτερο τμήμα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας, Ε65

Χρήστος Σταϊκούρας: Παραδίδουμε, ενοποιημένο, το μεγαλύτερο τμήμα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας, Ε65 «Με τη σημερινή παράδοση στην κυκλοφορία…