Σπύρος Λάππας: Κάτω τα χέρια από τις Κοινότητες κκ. Βορίδη και Πέτσα!

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΠΠΑΣ

Σπύρος Λάππας: Κάτω τα χέρια από τις Κοινότητες κκ. Βορίδη και Πέτσα!

«Η Πόλις είναι σχολείο. Ακόμα και οι τοίχοι της Πόλης διδάσκουν» (επιγραφή στην Πύλη εισόδου της αρχαίας Αθήνας)

Η Βουλή συζητά νομοσχέδιο για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων, με τη ΝΔ να είναι και πάλι το μοναδικό κόμμα που το υποστηρίζει – έχουμε ξεχάσει πότε είναι το τελευταίο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη που ψήφισαν και τα άλλα κόμματα της Βουλής-, και αντίθετους ΟΛΟΥΣ τους εκπροσώπους  των Κοινοτήτων, πολλούς δημάρχους και όλους τους επιστήμονες που ασχολούνται με το διοικητικό σύστημα στη χώρα μας, και ειδικότερα με το αυτοδιοικητικό σύστημα.

Το ν/σ είναι κυριολεκτικά μεθόδευση και όχημα επιστροφής στα πέτρινα χρόνια της τοπικής αυτοδιοίκησης, όταν χωρίς πόρους, χωρίς αρμοδιότητες, χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση, χωρίς συναίνεση, συλλογικότητα και  συμμετοχή ήταν το μακρύ χέρι της κεντρικής διοίκησης και κατά κανόνα της κυβέρνησης, απόλυτα εξαρτημένη από αυτήν και φτωχός συγγενής της και επαίτης. Και με εκλογικά συστήματα τέρατα, υπερενισχυμένης αναλογικής, σύμφωνα με τα οποία δήμαρχοι που λάμβαναν το 20% των ψήφων βρίσκονταν δήμαρχοι με το 60%  της δύναμης των δημοτικών συμβουλίων, και όταν η δημοκρατία είναι τριτεύον και παρεμπίπτον ζήτημα στους ΟΤΑ η αποτυχία τους είναι απολύτως βέβαιη, πράγμα που έγινε και γίνεται μέχρι σήμερα. Και ενώ έχουμε το δεδομένο της αποτυχίας του θεσμού με τέτοια χαρακτηριστικά για δεκαετίες, η ΝΔ επαναφέρει ακριβώς τη λογική και την τακτική που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέα αποτυχία, που όμως τώρα δεν θα είναι απλά αποτυχία, αλλά τραγωδία.

Οι κκ. Βορίδης και Πέτσας μάλλον δεν «περπάτησαν» ποτέ τα χωριά και της κοινότητες, ποτέ δεν συνομίλησαν με τους αιρετούς τους, ποτέ δεν διαπίστωσαν τι κάνουν αυτοί οι άνθρωποι και πως αντιμετωπίζουν την καθημερινότητα στον τόπο τους, που μόνο η αγάπη και η έγνοια τους γι αυτόν και τις ανάγκες των συνανθρώπων τους,  τους κινητοποιούν και δραστηριοποιούν για «Των Ελλήνων τις Κοινότητες». Υπουργοί που δεν γνωρίζουν τι ακριβώς είναι οι Κοινότητες, νομίζουν ότι είναι η γη και τα κτίσματά της, κάνουν λάθος. «Μία Κοινότητα, μία συνοικία, μία γειτονιά δεν είναι οι πέτρες. Μία Κοινότητα δεν είναι απλά ένα διαδημοτικό όργανο. Πρώτα και πάνω απ’ όλα είναι οι άνθρωποί τους», αναφέρει ένας πανεπιστημιακός δάσκαλος. Τους ενοχλεί η κινητοποίηση πολλών και, κυρίως, νέων ανθρώπων που δεν τελούν υπό κομματικές εντολές στις Κοινότητες, όπου με ξεχωριστή κάλπη ανέδειξαν για πρώτη φορά στελέχη και αξιόλογους ανθρώπους που νοιάζονται για το κοινό συμφέρον, που πονούν τον τόπο τους, και τέλος-τέλος είναι η τελευταία ευκαιρία να διασωθούν τα χωριά μας και να παραμείνουν σ’ αυτά ακόμα κάτοικοι.

Χθες στην ακρόαση φορέων ουρανομήκης κραυγή βγήκε από τα χείλη όλων των εκπροσώπων των Κοινοτήτων  εναντίον των ρυθμίσεων του ν/σ που ουσιαστικά «καταργεί» τις Κοινότητες μαζί με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, και αφού εξαφανίζει την ξεχωριστή κάλπη, που σε ολόκληρη τη χώρα  όλοι οι αιρετοί των Κοινοτήτων αξιώνουν τη διατήρησή της, τους στοιχίζει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ πίσω από τα παραταξιακά ψηφοδέλτια των υποψηφίων δημάρχων. Λέει ο κ. Βορίδης και η ΝΔ: δεν είναι πολιτική μας να υπάρχουν ανεξάρτητοι συνδυασμοί και ξεχωριστή κάλπη στις Κοινότητες, αν θέλουν κάποιοι να δραστηριοποιηθούν να πάνε πίσω και μέσα στις παρατάξεις των δημάρχων, τελεία και παύλα. ΄Αξιος!!!!  Αυτό είναι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ!!!!

Γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους το Σύνταγμα (άρθρο 101 παρ.1: «Η διοίκηση του κράτους οργανώνεται σύμφωνα με το Αποκεντρωτικό Σύστημα»), τον Ευρωπαϊκό Χάρτη  Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που έχει καταστεί εσωτερικό δίκαιο με υπερνομοθετική ισχύ (υπερισχύει δηλ. κάθε ελληνικού νόμου) και αποτελεί κατευθυντήρια αρχή υπέρ των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων με έμφαση στα συλλογικά αντιπροσωπευτικά όργανα και όχι στον εκάστοτε δήμαρχο ή περιφερειάρχη. Ακόμα γράφουν στα παπούτσια τους όλα τα πορίσματα και συμπεράσματα συνεδρίων, ημερίδων, πανεπιστημιακών σχολών, επιστημόνων και αιρετών που για χρόνια τονίζουν ότι εάν δεν γίνει άμεσα η περιφερειακή συγκρότηση του κράτους και των θεσμών του, η χώρα δεν έχει καμία τύχη, και ασφαλώς δεν θα συγκλίνει ποτέ με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι οποίες, ας τονισθεί ιδιαίτερα, από το 1950 επέλεξαν το Αποκεντρωτικό σύστημα, καθιέρωσαν σαν πάγιο εκλογικό σύστημα την απλή αναλογική και την έμμεση εκλογή δημάρχων από τα δημοτικά συμβούλια(!!!), κατέστησαν την δημόσια διοίκηση πλήρως αποκομματικοποιημένη κατά το σύστημα Μαχ Βέμπερ, και προόδευαν, προσφέροντας στους λαούς ευημερία και ασφάλεια. Την ίδια περίοδο τι έκανε η χώρα μας; Εκανε τα πάντα να φαίνεται και να είναι η …φαιδρά πορτοκαλέα. Τώρα θέλουν να ολοκληρώσουν το έγκλημά τους.

Κάτω τα χέρια από τις Κοινότητες κκ. Βορίδη και Πέτσα. Ο λαός μας είναι κατ’ εξοχήν «κοινοτικός»,  και όμως διαθέτει τους ασθενέστερους κοινοτικούς θεσμούς από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και από τις χώρες του τρίτου κόσμου!! Είμαστε ο λαός που ακόμα και στα πέτρινα χρόνια της ξένης κατοχής χρησιμοποιούσε τη λέξη «Κοινότητες» για να ορίσει ό,τι τον ένωνε. Ένας λαός που και σήμερα όπου γης, με τρανή απόδειξη τους ομογενείς μας, χρησιμοποιεί τη λέξη «Κοινότητες» για να ενώσει τους ανθρώπους με κοινή ρίζα την Ελλάδα. Ένας λαός που διαχρονικά χρησιμοποιεί τη λέξη «Κοινότητα» ορίζοντας «τη συνύπαρξη για το κοινό καλό».

Εάν επικρατήσει η αδιαλλαξία και το πείσμα  του κ. Μητσοτάκη και του κ. Βορίδη θα είναι μία μεγάλη αδικία για τις Κοινότητας και τους κοινοτικούς, και όπως αναφέρει ο Αριστοτέλης: «Η αδικία υπάρχει από πρόθεση και όχι από λάθος ή τυχαία». Κάτω τα χέρια από τις Κοινότητες κύριοι.  

Καρδίτσα, 25/5/2021

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΠΠΑΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ν.ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Total
82
Shares