Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Σκάνδαλο υπάρχει, να αναδειχθεί

 

Είναι σκάνδαλο η υπόθεση Novartis; Προφανώς, και μάλιστα διεθνές. Και είναι τουλάχιστον θλιβερό το γεγονός ότι ούτε η ελληνική δημοσιογραφία, ούτε οι ελληνικές διωκτικές αρχές προσπάθησαν να το αποκαλύψουν, αλλά έμαθαν τα όσα έμαθαν από τις αμερικανικές διωκτικές αρχές. Οι οποίες έχουν αποδείξει ότι ξέρουν να εντοπίζουν «σκανδαλώδεις» επιχειρηματικές πρακτικές, πολλές φορές επιλεκτικά, όταν θίγονται τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των δικών τους εταιρειών, αλλά πάντως αποτελεσματικά. Γι’ αυτό και οι εταιρείες που βρίσκονται στο στόχαστρο των αμερικανικών διωκτικών αρχών, όπως και η Novartis, φροντίζουν να γεμίζουν τα ταμεία «άμυνας», για να έχουν να πληρώνουν τα πρόστιμα, τα οποία θεωρούν περίπου αναπόφευκτα.

Τα θεωρούν αναπόφευκτα στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, αλλά όχι στην Ελλάδα. Θυμίζουμε ότι η Siemens συμφώνησε να πληρώσει πρόστιμα ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ και στη Γερμανία για τις υποθέσεις διαφθοράς, αλλά η αποζημίωση που συμφωνήθηκε το 2012 με την Ελλάδα -ενώ η έρευνα στη χώρα είχε ξεκινήσει το 2005- ήταν της τάξης των 90 εκατομμυρίων ευρώ υπό μορφήν εκπαιδευτικών προγραμμάτων ενάντια στη διαφθορά (!) και 100 μεταπτυχιακών υποτροφιών σε γερμανικά πανεπιστήμια.

Για την υπόθεση της Novartis, που βγήκε τις τελευταίες ημέρες στη δημοσιότητα από την εισαγγελική έρευνα που έφτασε στη Βουλή, το κόστος είναι της τάξεως αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ.  Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, μόνο από την υπερκοστολόγηση φαρμάκων για την περίοδο από το 2000 μέχρι το 2010, πριν μπούμε δηλαδή στα μνημόνια, το κόστος, η απώλεια, η ζημιά για το ελληνικό δημόσιο φτάνει στα 23 δις. Ένα μνημόνιο δηλαδή σχεδόν. Πρόκειται για πάνω από το 10% του ΑΕΠ.  Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι αυτά τα χρήματα έλειψαν από τα ταμεία των ασφαλισμένων.

Η κυβέρνηση της αριστεράς δεν θα παραιτηθεί από τη διεκδίκηση των χρημάτων που στέρησε από τον ελληνικό λαό η φαρμακευτική εταιρεία Novartis. Δεν θα πράξουμε εμείς αυτά που έπραξε η συγκυβέρνηση Σαμαρά –Βενιζέλου, όταν παραιτήθηκε για χάρη της Siemens από τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων. Αντιθέτως, θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που μας δίνει το εσωτερικό αλλά και το διεθνές δίκαιο για να πάρουμε πίσω μέχρι και το τελευταίο ευρώ το οποίο εκλάπη από τον ελληνικό λαό.

Η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης έχουν υιοθετήσει μια στάση πλήρως προκλητική και απαράδεκτη, χυδαία και ενοχική.  Έχουν αποδυθεί σε μια επιχείρηση εκφοβισμού, απειλών, και εκβιασμού των μαρτύρων, των αρμόδιων εισαγγελέων και συλλήβδην της ελληνικής Δικαιοσύνης.  Κινούνται στη γκρίζα ζώνη μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας, για να πετύχουν βίαια ό,τι δεν μπορούν να πετύχουν με δημοκρατικά μέσα. Απλώνουν μια μαύρη σκιά πάνω από τη Δικαιοσύνη και τη χώρα. Με την ελπίδα να καλύψουν τις πολιτικές τους ευθύνες, για το σκάνδαλο στο φάρμακο, το σκάνδαλο διασπάθισης δημόσιου χρήματος στην υγεία αλλά και τις πιθανές ποινικές ευθύνες κάποιων, αν αυτές αποδειχθούν, στο συγκεκριμένο σκάνδαλο Novartis.

Όλη αυτή η θεωρία περί σκευωρίας είναι απολύτως γελοία. Είναι πλήρως αδύνατο να στήσει οποιαδήποτε κυβέρνηση μια σκευωρία, η οποία συμπεριλαμβάνει το Αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, την Αμερικανική κυβέρνηση, την Αμερικανική Πρεσβεία, το FBI, προστατευόμενους μάρτυρες και όλους αυτούς τους θεσμούς και τα όργανα, τα οποία συνέδραμαν, ώστε να σχηματιστεί αυτή η δικογραφία. Ο κ. Μητσοτάκης, πρέπει να μας πει ποιος έστησε την κατηγορία, με ποιον τρόπο, πότε, να πει ονόματα των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, που λειτούργησαν κατ’ εντολή της κυβέρνησης. Διαφορετικά, θα πρέπει να σταματήσει αυτού του τύπου την πολιτική για πρόκληση εντυπώσεων, διότι δεν βοηθά ούτε τη Δημοκρατία, ούτε τους θεσμούς.

Ο κόσμος δεν τρώει χόρτο. Ξέρει πώς δουλεύει το σύστημα. Ξέρει ποιοι το ανέχτηκαν και πόσο ακριβά πληρώσαμε την ανοχή αυτή. Όμως θα είναι βαρύ πλήγμα για την πολιτική ζωή του τόπου να κλείσει η υπόθεση με τους αθώους εκ των πολιτικών να μη δουν να καθαρίζεται το όνομά τους λόγω της παραγραφής που προβλέπει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Αυτό το «όλα στο φως», λοιπόν, που ζητά η κυβέρνηση αλλά επισήμως και τα κόμματα της αντιπολίτευσης -αν και η μεγαλύτερη φασαρία γίνεται από τα στελέχη εκείνα που τα ρίχνουν όλα σε «σκευωρία» και στους «κουκουλοφόρους», όπως ονομάζουν τους προστατευόμενους μάρτυρες, τους οποίους σε άλλες περιπτώσεις έχουν εκθειάσει για το θάρρος τους- δεν θα πρέπει να μείνει μια κοινοτοπία. Ούτε να πάρει ατελείωτο χρόνο. Κάθε καθυστέρηση ρίχνει νερό στον μύλο της άποψης εκείνων που χαρακτηρίζουν συλλήβδην αναξιόπιστους τους πολιτικούς.

ΓΙΑ ΤΗ Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΗΛΙΑΣ – ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ




Total
0
Shares
Previous Article

Η Οικόσφαιρα πολειοδοτεί στην εκστρατεία των τοπικών φορέων κατά του καπνίσματος

Next Article

ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ – ΚΕΕΛΠΝΟ - ΝOVARTIS: Είμαστε μία ωραία …ατμόσφαιρα!!

Related Posts