Συνεχίζεται την Δευτέρα 20 Ιουνίου στις 7:30 το βράδυ στο Φανάρι το 40ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας

UwAAAABJRU5ErkJggg==

40ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: Συνεχίζεται την Δευτέρα 20 Ιουνίου στις 7:30 το βράδυ στο Φανάρι

Η 14Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Συνεχίζεται η 14η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών του 40ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας την Δευτέρα  20 Ιουνίου  2022 στις  7.30 το βράδυ στην Κεντρική Πλατεία  Φαναρίου.

Πολλές Σχολικές Χορωδίες λόγο της Πανδημίας , των κρουσμάτων στις Χορωδίες  και των προβλημάτων μετακινήσεων έρχονται διάσπαρτες σε διάφορες ημερομηνίες Το Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών συνεχίζεται την Δευτέρα  20 Ιουνίου  2022  στις 7:30 το βράδυ στο Φανάρι φιλοξενώντας ένα Εξαιρετικό  Σχολικό μουσικό σύνολο, από την Θεσσαλονίκη.

  Συγκεκριμένα εμφανίζεται η Παραδοσιακή- Εκκλησιαστική Χορωδία του Εκκλησιαστικού Λυκείου Νεαπόλεως υπό την διεύθυνση του καθηγητού και Πρωτοψαλτου Χρήστου Χαλκιά, η οποία  θα πραγματοποιήσει διπλή εμφάνιση.

Θα εμφανιστεί  την  Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022 στις 7.30 το βράδυ σε εκδήλωση της 14ης Διεθνούς Συνάντησης Σχολικών Χορωδιων στην Κεντρική Πλατεία Φαναρίου και αργά το βράδυ κατά τις 9.30 θα πλαισιώσει το δρώμενο του χορευτικού της Καραγκούνας στην έναρξη των Καραϊσκακείων με την ερμηνεία συγκεκριμένων παραδοσιακών τραγουδιών και Ύμνων.

Μετά την συγκεκριμένη εκδήλωση η 14η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ του 40ου  Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας, κορυφαίου Φεστιβαλικού θεσμού και πρότυπο επαρχιακού Φεστιβάλ, θα συνεχιστεί να υλοποιείται  από 24 Νοεμβριου  εως   4 Δεκεμβρίου  2022 στην Καρδίτσα ,  στο Μουζάκι , στο  Φανάρι , στη Λίμνη Πλαστήρα , στην Ιστορική σπηλιά του Καραϊσκάκη   υπό την αιγίδα των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας είναι αφιερωμένο στον εθνικό μας συνθέτη Νικόλαο Χαλικιόπουλο – Μάντζαρο (1795-1872), για τα 150 χρόνια από το θάνατο του συνθέτη, στον μεγάλο σύγχρονο συνθέτη Ιάνη Ξενάκη (1922-2001)για τα εκατό χρόνια από την γέννησή του, στον μεγάλο κλασσικό συνθέτη Ιωσήφ Χάυδν (1732-1809) για τα 290 χρόνια από τη γέννηση του, στον Καρδιτσιώτη ήρωα και αρχιστράτηγο της Επανάστασης του ’21 Γεώργιο Καραϊσκάκη (1782-1827) για τα 240 χρόνια από την γέννησή  του.  και στον μεγάλο ποιητή της Χριστιανοσύνης  Δάντη Αλιγκέρι (1265-1321).

 Πρόκειται για το μεγαλύτερο Φεστιβάλ Χορωδιών  παγκοσμίως με  την συμμετοχή 150  χορωδιών, ορχηστρών, σολίστ, μαέστρων και συνθετών  από Ελλάδα και το εξωτερικό, συνεργαζόμενο  με  τρία μεγάλα φεστιβάλ-διαγωνισμούς- εκπαιδευτικούς θεσμούς του εξωτερικού.

Πρόκειται για ένα μοναδικό θεσμό με τον οποίο γίνεται ουσιαστική αισθητική παρέμβαση στην ουσία της Καλλιτεχνικής Αγωγής και Παιδείας.

Για δέκατη τέταρτη φορά πραγματοποιείται ένας Χορωδιακός Θεσμός που αφορά όλες τις σχολικές Χορωδίες (παιδικές-νεανικές) και βοηθά στην ανάπτυξη της μουσικής και Χορωδιακής εκπαίδευσης του τόπου μας. Πρόκειται για μια Χορωδιακή Πανδαισία από σχολικές χορωδίες της Ελλάδος, καθώς και την συμμετοχή εκλεκτών ξένων χορωδιών.

Είναι δε γνωστό ότι ο κορυφαίος Ελβετός παιδαγωγός Πεσταλότζι θεωρεί  την χορωδία ως το αναντικατάστατο μέσο για την ηθική διαπαιδαγώγηση των νέων διαμέσου της σχολικής εκπαίδευσης.

Η 14η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών αποτελεί το βήμα παρουσίασης της σημαντικής δουλειάς, που επιτελούν οι καθηγητές Μουσικής στα σχολεία.

Στόχος της διοργάνωσης  είναι η καλλιέργεια της Χορωδιακής Τέχνης ως δημιούργημα του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, η φωνητική εξάσκηση των μαθητών και η ενθάρρυνση των σχολικών μονάδων στη δημιουργία αξιόλογων Χορωδιών, οι οποίες μπορούν  να εκπροσωπούν την Ελλάδα σε Διεθνή Φεστιβάλ, Διαγωνισμούς και Συναντήσεις Χορωδιών. Παράλληλα, αναδεικνύεται το τεράστιο εκπαιδευτικό έργο του Καθηγητή Μουσικής της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διαμέσου του Χορωδιακού εργαλείου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

Δευτέρα  20/6/2022 – ΩΡΑ 7:30μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία Φαναρίου

Σχολική Χορωδία Εκκλησιαστικού Λυκείου Γυμνασίου Νεάπολης Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του Χρήστου Χαλκιά.

Για την 14η  Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας συμβάλλουν η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, ο Δήμος Καρδίτσας, ο Δήμος Μουζακίου, το Ε.Β.Ε. Καρδίτσας,  η  Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας  και υλοποιείται υπό την αιγίδα των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και  Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Total
0
Shares