Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

ΣΕΙΣΜΟΣ 31-08-2018 – Να κηρυχθεί σεισμόπληκτος ο Δήμος Αργιθέας

 

Προβληματίζει η επόμενη μέρα του σεισμού της περασμένης Παρασκευής (31/8), καθώς υπάρχει πιθανότητα επιπτώσεων σε έργα και υποδομές που θα φανούν στο άμεσο μέλλον.

Παράλληλα έχει ήδη ξεκινήσει η προσπάθεια καταγραφής ζημιών σε οικίες και περιουσίες πολιτών με στόχο την αποζημίωσή τους, ενώ στα αξιοσημείωτα του φαινομένου είναι η καταστροφή που επέφερε σε μνημεία πολιτισμού, ειδικά στην περιοχή της Αργιθέας.

Όλα αυτά αναλύθηκαν σε μία «μετασεισμική» συνέντευξη απολογισμού που έδωσαν ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος με τους δημάρχους των τριών Δήμων που επλήγησαν από τον Εγκέλαδο και συγκεκριμένα τον δήμαρχο Μουζακίου και πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Γιώργο Κωτσό, τον δήμαρχο Αργιθέας κ. Λάμπρο Τσιβόλα και τον δήμαρχο Λίμνης Πλαστήρα κ. Δημήτρη Τσιαντή.

Και στο σημείο αυτό να τονίσουμε πως απ’ όλη αυτή την ιστορία υπήρξε και κάτι θετικό που δεν είναι άλλο από την αμεσότητα της παρέμβασης και την συνεργασία αντιπεριφέρειας και Δήμων, κάτι που τόνισαν και οι τέσσερις προαναφερόμενοι στις τοποθετήσεις τους. Ως απόδειξη δε αυτού αναφέρθηκε η πολύ γρήγορη αποκατάσταση της κυκλοφορίας στο πληγέν από κατολισθήσεις και καταπτώσεις βράχων οδικό δίκτυο αλλά και η ομαλοποίηση της υδροδότησης σε όλους τους οικισμούς.

Οι βασικοί προβληματισμοί που τέθηκαν από δημάρχους και αντιπεριφερειάρχη, σε ότι έχει να κάνει με τις υποδομές εντοπίζονται κυρίως στα έργα εκτροπής του Αχελώου, αρκετά σε θέματα που αφορούν πηγές υδροδότησης και δίκτυα ύδρευσης και λιγότερο στο φράγμα Λίμνης Πλαστήρα, που πάντως και αυτό αναφέρθηκε στη συζήτηση ως σημείο που πρέπει να ελεγχθεί και να γίνουν επιστημονικές εκτιμήσεις.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Κωτσός έχουμε την σήραγγα του Πευκοφύτου που δεν ξέρουμε σε τι ακριβώς κατάσταση βρίσκεται καθώς το επίκεντρο είναι κοντά, τι γίνεται με το ημιτελές φράγμα της Συκιάς καθώς και με τις σήραγγες περιαγωγής μέσα στον Αχελώο. Και σημείωσε ότι το υπουργείο υποδομών πρέπει να παρέμβει και να κάνει πραγματογνωμοσύνη και για την στατικότητα της σήραγγας και τα προφράγματα αλλά και την έμφραξη στις σήραγγες που από τον σεισμό και τα φερτά υλικά μπορεί να είναι πολύ μεγάλη και να προκαλέσει πλημμυρικά φαινόμενα. Ήδη πριν το σεισμό η έμφραξη ήταν στο 50%.

Μάλιστα, ο κ. Τσιβόλας είπε ότι κατά την εκτίμησή του οι μη επενδυμένες σήρραγες μπορεί να μην υπάρχουν πλέον, ενδεχόμενο που βρήκε σύμφωνους και τους υπολοίπους. Επίσης έκανε την δυσάρεστη πρόβλεψη ότι με την διατάραξη εδάφους και υπεδάφους, με την πρώτη κακοκαιρία θα έχουμε έντονα φαινόμενα κατολισθήσεων. Και ακόμα πως υπήρξε διατάραξη κατά 90% των πηγών, αν και δεν φαίνεται να έχει χαθεί καμία εξ αυτών.

Εκτεταμένες οι ζημιές σε σπίτια

Περνώντας τώρα στις κατοικίες να πούμε ότι σοβαρότερα προβλήματα αντιμετωπίζουν όσες είναι κτισμένες 50 και πλέον χρόνια πριν. Στους Δήμους έχουν συσταθεί τα απαραίτητα γραφεία όπου οι δημότες υποβάλλουν αιτήσεις για εκτίμηση ζημιών και γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η διαδικασία να ολοκληρωθεί σύντομα να περάσει στην πολιτική προστασία και από κει στο υπουργείο για να δοθούν αποζημιώσεις αποκατάστασης. Ο κ. Τσιάκος στην τοποθέτησή του είπε ότι το κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών που επισκέφτηκε το Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου τις πληγείσες περιοχές μίλησε για εκτεταμένες ζημιές στην πρώτη εκτίμησή του.

Να πούμε πως τα περισσότερα σπίτια με προβλήματα είναι στον Δήμο Αργιθέας με τις αιτήσεις να υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν κατά πολύ τις 150. Μέχρι στιγμής στο Δήμο Μουζακίου έχουν γίνιε 120, ενώ περίπου στις 75 είναι στον Δήμο λίμνης Πλαστήρα.

Ερωτηματικό τα κλειστά σπίτια

Το ευτύχημα ήταν ότι ο σεισμός βρήκε άδεια τα περισσότερα σπίτια στην περιοχή και περιορίστηκε η απειλή τραυματισμών. Το ότι όμως ήταν κλειστά αφού είχαν αναχωρήσει οι ετεροδημότες αφήνει, τέσσερις μέρες μετά τον σεισμό, ερωτηματικά για τον ακριβή αριθμό των κατοικιών που υπέστησαν ζημιές. Παρότι, όπως είπαν οι ομιλητές, έρχονται και ελέγχουν αυτό δεν έχει γίνιε ακόμα παντού και πιθανόν ο αριθμός να μεγαλώσει.

Να κηρυχθεί σεισμόπληκτη η Αργιθέα

Εδώ να υπογραμμίσουμε πως με άφορη τις μεγάλες ζημιές τόσο σε κατοικίες, όσο και σε πολιτιστικά μνημεία, όπως θα δούμε παρακάτω αλλά και υποδομές, ο κ. Τσιβόλας είπε ότι αποτελεί προτεραιότητα για τον Δήμο αλλά και για την περιφερειακή Ενότητα ο χαρακτηρισμός της Αργιθέας ως σεισμόπληκτη περιοχή και γίνονται ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να χρηματοδοτηθεί η διαδικασία αποκατάστασης

Ζημιές σε μνημεία

Σε ότι αφορά στα μνημεία μικρότερες ζημιές υπάρχουν σε εκκλησίες στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα, όπως είπε ο κ. Τσιαντής, όμως το μεγάλο κακό έγινε σε μοναστήρια και εκκλησίες της Αργιθέας. Χαρακτηριστική η φράση του κ. Τσιβόλα που είπε ότι στα μισά αυτών οι τοιχογραφίες βρίσκονται πεσμένες στο πάτωμα.

Πρόκειται για τοιχογραφίες που κάποιες έχουν προέλευση πριν από τρεις και πλέον αιώνες και γινόταν προσπάθεια συντήρησης και ανάδειξης, οπότε δικαιολογείται και η έκφραση για πολιτιστικό κεφάλαιο που υπέστη μεγάλη ζημιά. Αριθμώντας μάλιστα περιοχές που είχαμε ανάλογα προβλήματα ο κ. Τσιβόλας ανέφερε σχεδόν όλα τα χωριά του Δήμου.

Δήμος Αργιθέας



Total
0
Shares
Previous Article

Επέστρεψε ο Π. Γκινής στην ΑΕ Μουζακίου - Φιλική ρεβάνς με ΑΟ Αγναντερού

Next Article

Κ. Τσιάρας: Σε έναν απίστευτο λαβύρινθο γραφειοκρατίας οι σεισμόπληκτοι της Αργιθέας

Related Posts