Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Σ.Π.ΟΡ.Τ. Στο Μπουρλόκο από το Κουκουφλί

mpourloko 1

Σ.Π.ΟΡ.Τ. Στο Μπουρλόκο από το Κουκουφλί

Η ιστοσελίδα του συλλόγου μας (www.trikalasport.gr) αποτελεί μια πολύτιμη πηγή από την οποία αντλούμε πληροφορίες και υλικό για τις διαδρομές που πραγματοποιούμε στα 22 χρόνια της παρουσίας μας στα βουνά της χώρας μας και του εξωτερικού.

Από εδώ θυμόμαστε ότι η πρώτη φορά που ανεβήκαμε στην κορυφή Μπουρλόκο του ορεινού συγκροτήματος του Δοκιμίου ήταν στο μακρινό 2004. Ας δούμε λοιπόν κάποιες παραγράφους από την περιγραφή της διαδρομής.

«Η περιοχή του Ασπροποτάμου είναι ίσως η σπουδαιότερη του νομού μας από άποψη φυσικής ομορφιάς. Πυκνά δάση, θεόρατα βουνά, όμορφα χωριά, παραδοσιακά γεφύρια, ιστορικά μοναστήρια και εκκλησίες πλέκουν έναν αξεδιάλυτο ιστό γύρω από τη ροή του Άσπρου και των παραποτάμων του. Στην καρδιά μας κατέχει μια σπουδαία θέση, γι αυτό συχνές είναι οι πορείες μας στα βουνά και τα δάση της.

Την Κυριακή 22/3/2004 η προγραμματισμένη μας ανάβαση ήταν στο Μπουρλόκο, μια άγνωστη σχετικά κορυφή μέσου υψομέτρου (1720 μ.) πάνω από το Κουκουφλί. Το δασικό χωριό, χτισμένο στα 1070 μ. σ΄ ένα ξέφωτο του δάσους είναι η αφετηρία μας. Εδώ, ο ερχομός της άνοιξης σημαδεύεται από τα νέα βλαστάρια στις άκρες των ελατόκλαδων και από το αφρισμένο Σκληνασιώτικο ρέμα που με την ορμή της νιότης ξεχύνεται για να συναντήσει τον μεγάλο του αδελφό, τον Άσπρο. Η μουσική από το κοντσέρτο της Άνοιξης του Βιβάλντι ταιριάζει ιδανικά σε τούτη τη στιγμή. Όλα είναι καινούργια, λουσμένα στο ζεστό φως. Και εμείς ανεβαίνουμε στο απότομο μονοπάτι που ελίσσεται στο πυκνό δάσος μαγεμένοι από την εαρινή συναυλία των πουλιών. Μια υψομετρική διαφορά 700 μέτρων καλύπτουμε σε δυο ώρες. Το δάσος φτάνει σχεδόν μέχρι την κορυφή που ξεχωρίζει από τα δίδυμα πιάτα της κεραίας και το ψηλόλιγνο πυροφυλάκιο.»

Τι από όλα αυτά άλλαξε στη διάρκεια των 18 ετών και των αρκετών επαναλήψεων της διαδρομής σε όλες τις εποχές του χρόνου;

Η αίσθηση της εγκατάλειψης του δασικού χωριού και του γύρω χώρου κυριαρχεί. Η βλάστηση που έπνιξε τα ξύλινα οικήματα, η υγρασία που εισχωρεί παντού ρημάζοντας ότι έφτιαξαν οι άνθρωποι, το μονοπάτι όλο και πιο αδιόρατο στο πυκνό δάσος. Στην κορυφή το πυροφυλάκιο εδώ και κάποια χρόνια δεν είναι παρά ένας σωρός σανίδια σκορπισμένα γύρω από το σπασμένο τριγωνομετρικό.

Μα η θέα στα βουνά του Ασπροποτάμου παραμένει μαγευτική, η ατμόσφαιρα διάφανη και λαμπερή. Στο γύρισμα των εποχών αλλάζουν τα χρώματα των φύλλων και τα νερά των ρεμάτων δύναμη. Και οι λίγοι πεζοπόροι που φτάνουν μέχρι εδώ πρέπει να κουραστούν αρκετά στις ανηφοριές ως το ξέφωτο της κορυφής.


ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Την Κυριακή 11/9 θα ανεβούμε στην κορυφή Πλάκα (υψ. 2005) των Αγράφων ξεκινώντας από τον Άγιο Νικόλαο. Ώρες ανάβασης 2. Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του συλλόγου στα γραφεία μας -Μπότσαρη 2, 2ος όροφος (δίπλα στον ΟΤΕ) κάθε Παρασκευή 9-10 μ.μ. στην ιστοσελίδα μας trikalasport.gr, καθώς και στη σελίδα μας στο Facebook.




Total
0
Shares
Previous Article
agiasmos 11

Αγιασμοί για τη νέα εκπαιδευτική χρονιά στα σχολεία του Δήμου Μουζακίου 

Next Article
pnevmatiko kentro Sofadon

Συνεχίζονται οι εγγραφές στη Δημοτική Μουσική Σχολή Σοφάδων

Related Posts

eglimatiki organwsi magnisia 2
Διαβάστε περισσότερα

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούταν στην διακίνηση κοκαΐνης στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας 

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούταν στην διακίνηση κοκαΐνης στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας  Σε συντονισμένη επιχείρηση του Τμήματος…
Συμβουλές για την αποφυγή περιστατικών κλοπών κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων - Συστηματικοί έλεγχοι στη Θεσσαλία για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών - ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ (19.10.2023) - Εξιχνιάστηκε περίπτωση απάτης σε περιοχή του Δήμου Τεμπών - Απέσπασαν από ημεδαπό συνολικά 10000 ευρώ Οδηγίες προς αποφυγή δυσάρεστων περιστατικών κλοπών κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα
Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΔΙΤΣΑ: Σύλληψη τριών ατόμων, κατά περίπτωση, για κλοπή και αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος

Συνελήφθησαν, χθες (27-04-2024) και σήμερα (28-04-2024) το πρωί σε περιοχή της Καρδίτσας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Καρδίτσας
Dimos Mouzakiou desfa
Διαβάστε περισσότερα

Ο Δήμος Μουζακίου σας προσκαλεί στην τελετή παράδοσης και παραλαβής της δωρεάς του ΔΕΣΦΑ προς τους πλημμυροπαθείς

Ο Δήμος Μουζακίου σας προσκαλεί στην τελετή παράδοσης και παραλαβής της δωρεάς του ΔΕΣΦΑ προς τους πλημμυροπαθείς Ο…