Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Σ.Π.ΟΡ.Τ – Ανάβαση στη Βασιλίτσα

Σ.Π.ΟΡ.Τ - Ανάβαση στη Βασιλίτσα

Σ.Π.ΟΡ.Τ – Ανάβαση στη Βασιλίτσα

Άλλο να βλέπεις τις μετεωρολογικές προγνώσεις και άλλο να της ζεις. Άνεμοι έξι και επτά μποφόρ δεν είναι συνηθισμένοι στις πόλεις μας έτσι δεν σημαίνουν και τίποτε. ‘Έξω στη φύση όμως είναι μία πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσεις. Ιδιαίτερα στα μεγάλα υψόμετρα συχνά αποτελούν απαγορευτικό παράγοντα πρόσβασης που πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη.

Το πρόγραμμα της Κυριακής προέβλεπε ανάβαση στη Βασιλίτσα, μία ήπια σχετικά πορεία από το χιονοδρομικό κέντρο μέχρι την ψηλότερη κορυφή στα 2249 μέτρα. Ήταν όμως ο άνεμος που άλλαξε όλα τα δεδομένα μετατρέποντάς την σε απαιτητική διαδρομή ήδη από τα πρώτα μέτρα κατά μήκος της πίστας του σκι.

Λίγο το χιόνι στην αρχή, περισσότερο στη συνέχεια, μέχρι το διάσελο στα 2000 μ. Από εκεί και μέχρι την αρχή του λιφτ (κινείται αλλά για ποιον άραγε αφού λείπουν οι σκιέρ;) βαδίζουμε ομαλά στη ράχη έχοντας εμπρός μας την επιβλητική ανατολική όψη της Τύμφης και δεξιά τον λευκοφορεμένο Σμόλικα.

Στη συνέχεια πρέπει να προσπελάσουμε την πρώτη κορυφή έχοντας αντίθετο τον άνεμο. Νοτιοδυτικός θυελλώδης και παγωμένος, τρυπώνει κάτω από τα ρούχα μας ασυγκράτητος. Αντιανεμικά, σκουφιά και γάντια αποδεικνύονται ανίσχυρα στην ψυχή επέλαση. Κάθε βήμα απαιτεί προσπάθεια και πείσμα.

Αριστερά μας τεράστιες κορνίζες χιονιού κρέμονται στις νότιας πλευρές της κορυφογραμμής κάτω από το λαμπερό φως. Εκτυφλωτικές αντανακλάσεις του ήλιου στους χιονοκρυστάλλους, χωρίς σκούρα γυαλιά είσαι τυφλός.

Μετά από μιάμιση ώρα πορεία καλύπτουμε τα 460 μέτρα της υψομετρικής διαφοράς μέχρι το κολωνάκι της κορυφής. Η αναμνηστική φωτογραφία και άτακτη υποχώρηση από την νότια πλευρά που και αυτή σαρώνεται από τον άνεμο.

Το κατέβασμα στο χιόνι είναι απολαυστικό αφού έχει καλύψει τα φυσικά εμπόδια. Γρήγορη υποχώρηση ως τα 1600 μέτρα όπου προφυλαγμένοι πίσω από τα βράχια μπορούμε να κάνουμε μία στάση για φαγητό και ξεκούραση. Δεν είμαστε παρά στο μέσο της διαδρομής. Πρέπει να κατεβούμε χαμηλά στα 1000 μέτρα.

Από εδώ και κάτω δεν υπάρχει χιόνι αλλά ένα εντυπωσιακό τοπίο όπου το κόκκινο του βωξίτη εναλλάσσεται με το σκούρο πράσινο του σερπεντίνη και το κίτρινο του ξερού χορταριού. Κατά τόπους μαύροι ηφαιστειακοί σχηματισμοί σκαμμένοι από τα ρέματα.

Αναζητάμε τη συνέχεια της πορείας μας, κάποια ίχνη μονοπατιού αφού η περιοχή είναι άγνωστη και έξω από τους γνωστούς ορειβατικούς προορισμούς. Πατήματα ζώων, χνάρια σβησμένα από το παρελθόν μας οδηγούν σε ομαλό μονοπάτι δεξιά στο ρέμα και από κει στον προορισμό μας μετά από πέντε ώρες συνολικής πορείας.

Ψηλά και μακριά πολύ μακριά από εδώ η κορυφή, παραδομένη στα σύννεφα και τον άνεμο.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Την Κυριακή 31/3 θα συμμετάσχουμε στην Κοινή Θεσσαλική συνάντηση που οργανώνει ο ΕΟΣ Καρδίτσας από την Καρίτσα στην Τέμπλα των Αγράφων.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του συλλόγου στα γραφεία μας – Μπότσαρη 2, 2ος όροφος (δίπλα στον ΟΤΕ) κάθε Παρασκευή 9-10 μ.μ. στην ιστοσελίδα μας trikalasport.gr, καθώς και στη σελίδα μας στο Facebook.




Total
0
Shares
Previous Article
Δ.Ε.Ε.Π. ΝΔ Καρδίτσας: Εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη

Δ.Ε.Ε.Π. ΝΔ Καρδίτσας: Εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη

Next Article
klopes oikias astynomia

Σύλληψη τεσσάρων ανήλικων ατόμων για κλοπή καθώς και των γονιών τους για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου

Related Posts

aftismos dialeksi astynomiko megaro magnisias 2
Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα με τίτλο «Μαθαίνοντας για τον αυτισμό» πραγματοποιήθηκε στο Αστυνομικό Μέγαρο Μαγνησίας

Ημερίδα με τίτλο «Μαθαίνοντας για τον αυτισμό» πραγματοποιήθηκε στο Αστυνομικό Μέγαρο Μαγνησίας Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από την Διεύθυνση…