Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια με 159 ψήφους – Δεκτό κατά πλειοψηφία

Αποσαφήνιση χρηματοδότησης Δημοσίων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Καρδίτσας

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια με 159 ψήφους – Δεκτό κατά πλειοψηφία

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια μετά από τριήμερη συζήτηση – Το ψήφισαν 159 Βουλευτές ενώ καταψηφίστηκε από 129, παρών ψήφισαν 11.

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια

Ψηφίστηκε την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024 στην Ολομέλεια της Βουλής επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού: “Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων και άλλες διατάξεις”, μετά από τριήμερη συζήτηση.

Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου κατά πλειοψηφία. Επί της αρχής το ΝΑΙ συγκέντρωσε 159 ψήφους (Ψήφισαν 158 Βουλευτές της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και ο ανεξάρτητος Βουλευτής κος Χ. Κατσιβαρδάς), το ΟΧΙ 129, το ΠΑΡΩΝ πήρε 11 ψήφους (Στους παρόντες περιλαμβάνονται οι 10 Βουλευτές της Κ.Ο. Σπαρτιάτες και ο Ανεξάρτητος Βουλευτής κος Μ. Χουρδάκης) και συνολικά ψήφισαν 299 Βουλευτές (Απούσα στην επί της αρχής ψηφοφορία εμφανίστηκε η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κα Ν. Κασιμάτη, η οποία, από λάθος, δεν καταχώρισε την αρνητική θέση της στην επιστολική ψήφο, την οποία απέστειλε στο προεδρείο της Βουλής, ενώ ψήφισε κανονικά επί των άρθρων).

Το μεγαλύτερο μέρος των άρθρων για τα μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια έγιναν δεκτά με τους 158+1 ψήφους, ενώ η Τροπολογία για την αύξηση του επιδόματος στέγης κατά 500 ευρώ ετησίως στους φοιτητές περιφερειακών Πανεπιστημίων είχε μεγάλη αποδοχή ( Ψήφοι 244 υπέρ, 25 κατά, 30 παρών). Επίσης τα άρθρα που αφορούν στην ενίσχυση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), στον εκσυγχρονισμό του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) και στην ενίσχυση των ΑΕΙ, είχαν μεγάλη αποδοχή από τους Βουλευτές.

Καθυστέρηση στην ψηφοφορία

Η ηλεκτρονική ψηφοφορία των Βουλευτών ξεκίνησε περί τις 21.30 και ολοκληρώθηκε περί τις 11.15 το βράδυ, μιας και το κόμμα της ΠΛΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ δια της Προέδρου του κας Ζωής Κωνσταντοπούλου και 2 μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, παραμένοντας στην αίθουσα του Κοινοβουλίου διάβαζαν μία προς μία τις 205 διατάξεις του σχεδίου νόμου προκειμένου να αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν.

Αμέσως μετά ξεκίνησε η διαδικασία της καταμέτρησης των ψήφων για τα 205 άρθρα του νομοσχεδίου (είχαμε και 70 επιστολικές ψήφους στο Προεδρείο) και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας περί τα μεσάνυχτα.

Ονομαστική ψηφοφορία

Διενέργεια ψηφοφορίας με ονομαστική κλήση, επί της αρχής και επί των άρθρων στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, “Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων και άλλες διατάξεις” είχαν ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ (επί της αρχής και επί των άρθρων 130 έως και το 155), το ΚΚΕ και η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (επί των άρθρων που αφορούν στα Δημόσια Πανεπιστήμια).

Τι ανέφερε ο Υπουργός ΠΑΙΘΑ Κ. Πιερρακάκης πριν την έναρξη της ψηφοφορίας

Πριν την έναρξη της ονομαστικής ψηφοφορίας ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κος Κυριάκος Πιερρακάκης έλαβε το λόγο και είπε:

“Συζητάμε επί ενός νομοσχεδίου που έχει ιστορικά χαρακτηριστικά. Σταχυολογώ πάρα πολύ γρήγορα. Η ψηφοφορία είναι ονομαστική στα άρθρα. Έχουμε όλη την δυνατότητα να δείξουμε αν θα καταψηφίσετε τα άρθρα που αποτελούν πρόταση των πρυτάνεων; Ιδού η Ρόδος… Σας καλούμε να τα υιοθετήσετε. Πρόταση των πρυτάνεων ήταν. Μια συζήτηση ένα αίτημα δεκαετιών, σήμερα γίνεται πραγματικότητα. Μετά από δεκαετίες συζήτησης γίνεται νόμος του κράτους αυτή η μεγάλη ιστορική αλλαγή. Σας καλώ να την ψηφίσουμε όλοι μαζί»

Νομοτεχνικές βελτιώσεις

Στο νομοσχέδιο κατατέθηκαν συνολικά ενενήντα τέσσερις (94) νομοτεχνικές βελτιώσεις.

Πηγή: www.especial.gr




Total
0
Shares
Previous Article
Trakter fysi

Έναρξη του Εθνικού Προγράμματος Ελέγχου Υπολειμμάτων

Next Article
karnavali Sofadwn palia fotografia 1

Με το 2ο Παιδικό Φεστιβάλ συνεχίζει τις αποκριάτικες εκδηλώσεις του ο Μορφωτικός Σύλλογος Σοφάδων

Related Posts

stavrosis Iisous
Διαβάστε περισσότερα

Το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Μουζακίου

Το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Μουζακίου ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΩΝ…
kanalia kopsimo kladiwn plateia
Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρώθηκαν δύο αιτήματα της Προέδρου Καναλίων μετά από άμεση ανταπόκριση του Αντιδημάρχου κ.Κώστα Σκρέτα

Ολοκληρώθηκαν δύο αιτήματα της Προέδρου Καναλίων μετά από άμεση ανταπόκριση του Αντιδημάρχου κ.Κώστα Σκρέτα Απομάκρυνση ξερών κλαδιών από…