Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Πρόταση για καθιέρωση της 28ης Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Πέτρινων Γεφυριών

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΗΣ 28ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΩΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ – ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ & ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΠΕΤΡΙΝΩΝ ΓΕΦΥΡΙΩΝ

  • Η ιστορία διαβαίνει,….διαβαίνει ασφαλώς και από τα ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΑ!!!
  • Μαζί της διαβαίνουν κι αυτοί που την δημιούργησαν, την έζησαν και τελικά την έγραψαν.
  • Σιγά σιγά όμως χάνονται τα ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΑ, καταρρέουν από την αδιαφορία μας…
  • Χρέος των γενεών που ακολουθούν να την κρατούν ζωντανή και να την αναδεικνύουν.

Έτσι και για την ιστορική γέφυρα ΚΟΡΑΚΟΥ, που υπήρξε το μεγαλύτερο, επιβλητικότερο και εντυπωσιακότερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων, λίγοι απομένουν πλέον που το διάβηκαν ζωντανό.

Με αφορμή ότι η 28η Μαρτίου 1949 ήταν η ημέρα ανατίναξή της, την προσπάθεια των τελευταίων χρόνων για την ανακατασκευή της Ιστορικής Γέφυρας ΚΟΡΑΚΟΥ και αναστήλωση της ΚΟΥΛΙΑΣ καθώς και τη διάσωση της ΚΟΥΤΣΟΚΑΜΑΡΑΣ αλλά και την ανάγκη να διασωθούν ανάλογα αρχιτεκτονικά κομψοτεχνήματα της παλαιοτέρας αλλά και πρόσφατης ιστορίας μας ανά την Ελλάδα και τον κόσμο προτείνουμε την καθιέρωση της 28ης ΜΑΡΤΙΟΥ ως ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ – ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ & ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΠΕΤΡΙΝΩΝ ΓΕΦΥΡΙΩΝ!!! 

Την πρόταση απευθύνουμε για προώθηση στο ΚΕ.ΜΕ.ΠΕ.Γ., στο Συντονιστικό Κέντρο του Εθνικού Θεματικού Δικτύου τα «Πετρογέφυρα της Ελλάδας», το Τμήμα Δ΄ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του ΥΠ.Π.Ε.Θ, στο Υπουργείο Πολιτισμού, στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο φορέα, σύλλογο κλπ  ενδιαφέρεται, ώστε την ημέρα αυτή να αφιερώνουν δράσεις, προβολές και οτιδήποτε άλλο (υπουργεία, υπηρεσίες, σύλλογοι, σχολεία, δήμοι, ΚΠΕ κλπ) που σκοπό θα έχουν την ανάδειξη, τη διάσωση και διατήρησή τους.

ΑΡΓΙΘΕΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ – ΡΑΔΟΒΙΖΙΑ ΑΡΤΑΣ, 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

Οι προτείνοντες 

Ιγνάτιος Πούτος, Καθηγούμενος Ι.Μ. Δουσίκου Τρικάλων 

Ευγενία Μαγουλά, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών 

Αντώνης Κοσσυβάκης, στέλεχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 

Σπύρος Μαντάς, Πρόεδρος του  ΚΕ.ΜΕ.ΠΕ.Γ  Ελλάδος 

Θεόδωρος Χαμάκος, Πρόεδρος των Πετρογέφυρων Πελοποννήσου 

Μενέλαος Παπαδημητρίου, Δικηγόρος – Συγγραφέας & Λαογράφος 

Κώστας Γραμμένος, εκπαιδευτικός ΚΠΕ Μουζακίου – Συγγραφέας 

Χρήστος Β. Καπερώνης, Αξ-κός ε.α. ΕΛ.ΑΣ 

Νικόλαος Ζήσης, Αξ/κός Π.Α. ε.α. (πιλότος) 

Λάμπρος Ηλ. Φώτος, Επιχειρηματίας 

Μαρία Γούλα, Εκπαιδευτικός ΚΠΕ Μακρινίτσας, Πρόεδρος Εθνικού Θεματικού Δικτύου «Τα Πετρογέφυρα της Ελλάδος» 

Αργύρης Πετρονιώτης, Αρχιτέκτων, Ομότ. Καθηγητής Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης. 

Νικόλαος Παπαθανασίου, σκηνοθέτης 

Γεώργιος Χρ. Σακαρίκος, Στρατηγός ε.α – Χειρουργός Οφθαλμίατρος 

Γεώργιος Γκράσσος, Εκπαιδευτικός 

Τζούλη – Ιωάννα Νασιώκα, Πολιτικός Μηχανικός 

Ερμιόνη Βασιλού, Πρόεδρος Παραρτήματος Αντικαρκινικής Εταιρείας Καρδίτσας 

Κώστας Ν. Τσιάκαλος, Δημοσιογράφος-Ποιητής & Συγγραφέας 

Δημήτρης Π. Γρίβας, φιλόλογος

Κώστας Αναστ. Κωτής, Πολιτικός Μηχανικός 

Αναστασία Διον. Κουτή, Τοπογράφος-Μηχανικός 

Νικόλαος Δημ. Παπαρούνας, Αρχιτέκτονας 

Κωνσταντίνος Φωτάκης, συνταξιούχος εκπαιδευτικός

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΡΑΚΟΥ

(το κείμενο είναι από την εργασία μας στην 1η Επιστημονική Ημερίδα το 2010 στις Πηγές Άρτας και από το διαδίκτυο)

Στην ιστορία της ΓΕΦΥΡΑΣ του ΚΟΡΑΚΟΥ αποτυπώνονται τα σημάδια της ταραγμένης πορείας της στο χρόνο, των ηρωϊκών κατορθωμάτων αγωνιστών για την απελευθέρωση, αλλά και των κατά καιρούς διχασμών και ιδεολογικών αντιπαραθέσεων στην σύγχρονη Ελληνική Ιστορία.

Η Γέφυρα ανατινάχθηκε στις 28 Μαρτίου 1949 από άνδρες του Δημοκρατικού Στρατού, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την επίθεση που δέχονταν από τον Τακτικό Στρατό.

Έζησε για 435 χρόνια αντέχοντας σε σεισμούς και τις μανιασμένες κατεβασιές του Αχελώου, μέχρι που έπεσε κι αυτή θύμα του Εμφυλίου.

Στα πόδια του Φέλλου Πετρωτού (Λιασκόβου) Αργιθέας Καρδίτσας, στο συνοικισμό Συκιάς στη θέση Πυργάκι ή Σκαλούλα κοντά στα Ξερικούλια και στα πόδια του Κοκκινόλακου των Πηγών (Βρεσθενίτσας) Άρτας (Φράξος-πλαγιά Τσολάκη), όπου ο Αχελώος ή Άσπρος ή Ασπροπόταμος χωρίζει τους δυο νομούς, χτίστηκε το 1514-1515 η περίφημη μονότοξη πέτρινη καμάρα «Η Γέφυρα του Κοράκου» ή «το Κορακογιοφύρι» ή ποιητικά «του Κόρακα το διόφυρο» ή «του Άσπρου το γιοφύρι».

Το ιστορικό γεφύρι χτίστηκε από το Μητροπολίτη των γεφυριών Βησσαρίωνα το Β΄μητροπολίτη Λάρισας που δεν τον ενδιέφερε η υστεροφημία για αυτό και δεν έβαλε το όνομά του ως χορηγός παρά την ονόμασε «του Κοράκου» λόγω του ύψους της και «επειδή την ημέρα των εγκαινίων σταθείς εις το μέσον της γέφυρας και ερωτών: “πώς με βλέπετε;” οι μαστόροι του απήντησαν: “σαν κόρακα”, αυτός τους είπε: “ε, τότε γέφυρα του Κοράκου να είναι το όνομά της”».

Οι περιοχές Αργιθέας και Τετραφυλλίας και γενικότερα οι νομοί Καρδίτσας – Άρτας, αν και συνορεύουν, αποκόπηκαν ως το 1961, οπότε και κατασκευάσθηκε η σημερινή αμαξογέφυρα.

Η θρυλική Γέφυρα ΚΟΡΑΚΟΥ ήταν κτισμένη πάνω στον άξονα της αρχαίας οδού Τρίκκης-Γόμφων-Αργιθέας-Αμβρακίας και είχε μεγάλη στρατηγική και εμπορική σημασία.

Ήταν η μεγαλύτερη μονότοξη γέφυρα των Βαλκανίων, καθώς το άνοιγμα στην βάσης της ήταν 48 μέτρα, το μεγαλύτερο ύψος της 26, το πλάτος της 2,30 ενώ η απόσταση από την μία άκρη έως την άλλη ήταν 80 μέτρα.

Λέγεται μάλιστα ότι ειδικά τις μέρες της βαρυχειμωνιάς, το πέρασμα της γέφυρας προκαλούσε φόβο και δέος.

Οι ηλικιωμένοι της περιοχής θυμούνται ότι, σε πολλές περιπτώσεις, όσοι είχαν υψοφοβία τους έδεναν τα μάτια για να την διαβούν.

Τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί επιστημονικές ημερίδες Διαδημοτικού -Διανομαρχιακού – Διαπεριφερειακού επιπέδου(Θεσσαλίας και Ηπείρου), με θέμα την προώθηση του ζητήματος για την ανακατασκευή του γεφυριού.

Έχει δε ξεχωριστή σημασία, το γεγονός ότι την όλη προσπάθεια την έχει αναλάβει αμιγώς η κοινωνία της περιοχής εκπροσωπούμενη από τους φορείς και τους συλλόγους οι οποίοι και οργάνωσαν και οργανώνουν ημερίδες, δημόσιες συναντήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εξέδωσαν βιβλία, ενημερωτικά και εκπαιδευτικά έντυπα, γυρίσθηκε ντοκυμαντέρ.

Το σημαντικό είναι η έναρξη μιας νέας συνεργασίας & πρωτοβουλίας  – χάρη στη βοήθεια συμπατριώτη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση – στην οποία συμμετέχουν ευρωπαϊκοί θεσμοί και διεθνώς αναγνωρισμένες προσωπικότητες στα πολιτιστικά θέματα, οι οποίες και ζητούν με δηλώσεις τους την ανακατασκευή της Ιστορικής Γέφυρας Κοράκου.

Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε ένα ευρωπαϊκό κίνημα για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κοιλάδας του Αχελώου και την ανάπτυξη της περιοχής.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι η προσπάθειά μας αυτή αγκαλιάστηκε και από το ΕΜΠ και συντάσσεται σχετική προμελέτη – διπλωματική εργασία (Ελισάβετ Βιντζηλαίου και Χρήστος Γιαννέλος Καθηγητές ΕΜΠ και οι πολιτικοί μηχανικοί Ιούλιος Τσέλιος και Γεώργιος Χούσος).

8cda70e10efee998e10ea2b1bb24e3bc

e7a784811b42507fc638d2cbbd85f0b3

f98fdc73550245ee91dfeed5fb9b38db




Total
0
Shares
Previous Article

Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων: «Με δύναμη από την Κηφισιά»

Next Article

Από σήμερα οι αιτήσεις για την πρόσληψη υδρονομέων στο Δήμο Μουζακίου

Related Posts