Παρουσίαση του βιβλίου της Τασούλας Τσιλιμένη «Το κουμπί και άλλες ιστορίες»

 

Αυτή την Τετάρτη 5/12 η παρουσίαση του βιβλίου της Τασούλας Τσιλιμένη «Το κουμπί και άλλες ιστορίες» στην Καρδίτσα

Το βιβλίο της Τασούλας Τσιλιμένη «Το κουμπί και άλλες ιστορίες» θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει το κοινό της Καρδίτσας αυτή την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018 στο πλαίσιο σχετικής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 19:00 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «ΆΡΝΗ» (Καραϊσκάκη 4, Καρδίτσα).

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τις Εκδόσεις Καστανιώτη και το βιβλιοπωλείο «Βασιλάκος», με τη συνεργασία της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας και του Λαογραφικού-Μουσικοχορευτικού Συλλόγου «Θεσσαλικό Χοροστάσι».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Μηνάς Βιντιάδης, συγγραφέας, δημοσιογράφος, Παναγιώτης Νάνος, συγγραφέας, ποιητής, Μανώλης Στεργιόπουλος, Πρόεδρος Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων. Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι: Βάσω Μακρή, ηθοποιός, Παύλος Βησσαρίου, σκηνοθέτης, ηθοποιός.

Πρόκειται για μια σειρά διηγημάτων που καθηλώνουν τον αναγνώστη. Εικόνες ζωής, χαμηλόφωνες αλλά και υπαινικτικές, με ένα βλέμμα νοσταλγικό και καταγγελτικό για όσα έγιναν και όσα δεν πρόλαβαν να γίνουν. Η απώλεια, ως διαρκές στοιχείο αυτού του βιβλίου, διατρέχει ιστορίες που μαρτυρούν την ομορφιά, την παρουσία των αψύχων αλλά και των ζωντανών, τα όνειρα και την παιδικότητα ως μεδούλι της ζωής. Τα πρόσωπα δεν απεκδύονται τους ρόλους που η ζωή τούς όρισε. Κορίτσια που ασφυκτιούν στον κόσμο των ενηλίκων, σώματα σπαρμένα στις πλαγιές του Ολύμπου, μωρά που εξαφανίζονται σε πυκνές αντάρες, άνθρωποι που κοιτούν από κορνίζες ή από το βυθό της λίμνης και απαιτούν την αλήθεια τους. Δραματοποιημένες αφηγήσεις που υφαίνουν με λεπτές αποχρώσεις και διεισδυτικό βλέμμα τα «θέλω» των διαφορετικών σε ηλικία χαρακτήρων και επιχειρούν να ισορροπήσουν τον πεζογραφικό λόγο με την ποιητικότητα των εικόνων και τον μαγικό ρεαλισμό.

Αυτό το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο θα έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν οι Καρδιτσιώτες την ερχόμενη Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου, όπως επίσης και να γνωρίσουν από κοντά τη συγγραφέα και να συνομιλήσουν μαζί της.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η Τασούλα Τσιλιμένη είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο οποίο διδάσκει θέματα Παιδικής-Εφηβικής Λογοτεχνίας, Αφήγηση και Μυθοπλασία-Δημιουργική Γραφή κειμένων βραχείας φόρμας. Έχει διδάξει σε μεταπτυχιακά προγράμματα της ημεδαπής και της αλλοδαπής. Μελέτες της έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα έγκριτα περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους. Είναι διευθύντρια του ηλεκτρονικού περιοδικού Κείμενα για τη μελέτη της Παιδικής Λογοτεχνίας (www.keimena.ece.uth.gr) και μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Διαδρομές. Ασχολείται επίσης με την κριτική βιβλίων. Εκτός από άρθρα, μελετήματα και βιβλία για τη θεωρία και τη διδακτική της Παιδικής Λογοτεχνίας, γράφει λογοτεχνικά βιβλία για παιδιά. Διηγήματα και μικρές ιστορίες της έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και σε έντυπα, όπως το ηλεκτρονικό περιοδικό Ο Αναγνώστης, η εφημερίδα Ελευθερία και άλλα. Βιβλία της έχουν μπει στη βραχεία λίστα του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, ενώ το βιβλίο της Ο κύριος Μπου έχει τιμηθεί με το Βραβείο Εικονογράφησης του ίδιου φορέα.

ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣTotal
0
Shares