Παρέμβαση Σιμορέλη στο Kontra για το Ασφαλιστικό


Προσκεκλημένος στην εκπομπή «Χώρα εν Καμίνω» του Πάνου Παναγιωτόπουλου στο Κόντρα, ο βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σιμορέλης σχολίασε την πολιτική επικαιρότητα σε συζήτηση με κύριο θέμα το φλέγον ζήτημα του ασφαλιστικού.

Tο ασφαλιστικό σημείωσε ότι αποτελεί μία δύσκολη εξίσωση που κανείς δεν άγγιξε στο παρελθόν. Με τον υψηλό αριθμό ανεργίας και ανασφάλιστης εργασίας και τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, αλλά κυρίως έπειτα από τα μεγάλα σκάνδαλα και τις λανθασμένες πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, όπως το χρηματιστήριο, τα δομημένα ομόλογα και το PSI, καταλήξαμε σε μία κατάσταση που αν την αφήσουμε ανεξέλεγκτη θα τιναχτεί το σύστημα στον αέρα. Όσοι κυβερνούσαν σαράντα χρόνια, είδαν που οδηγούσε και δεν έκαναν τίποτα. Ο ελληνικός λαός τους έκρινε και θα τους κρίνει και η ιστορία.

Χρέος δικό μας, της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α, είναι να αγγίξει ουσιαστικά το ασφαλιστικό και να το αναδιαμορφώσει με τον δικαιότερο εφικτό τρόπο, ώστε οι τωρινοί, αλλά και οι μελλοντικοί, ασφαλισμένοι να λαμβάνουν τις ασφαλιστικές τους παροχές.

Χαρακτηριστικά τόνισε ότι το μόνο που είδαμε από τη προηγούμενες κυβερνήσεις είναι ένας νόμος που δεν εφαρμόστηκε ποτέ και 11 μειώσεις. Για πρώτη φορά η κυβέρνηση εξετάζει μια ριζική αναμόρφωση, αντιμετωπίζοντας το θέμα ενιαία, εστιάζοντας στην προστασία των χαμηλότερων εισοδημάτων, δηλαδή εκείνων που δέχτηκαν το ισχυρότερο πλήγμα τα περασμένα χρόνια της κρίσης. Αυτή τη στιγμή θα περιμέναμε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης περισσότερες προτάσεις.

Ορθά η συζήτηση επικεντρώθηκε στους μικρομεσαίους επαγγελματίες, ένα ζήτημα που το συζητήθηκε εκτενώς στην κοινοβουλευτική ομάδα. Η συνάντηση του αρμόδιου υπουργού με τους φορείς και οι πιέσεις που ασκούνται είναι απαραίτητα στοιχεία για να βρεθεί λύση προς το καλύτερο.

Μερικές από τις μεταρρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι η καθιέρωση της εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ που ισούται με το 60% του μέσου εισοδήματος και λειτουργεί ως ασπίδα κατά της φτώχειας και προστασία των μακροχρόνια ανέργων. Τη δικαιούνται όλοι (αρκεί να έχουν 15 χρόνια ένσημα), χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και χρηματοδοτείται από τη φορολογία και όχι τις εισφορές. Η εθνική σύνταξη δεν είναι η κατώτατη σύνταξη γιατί σε αυτή προστίθεται πάντα το αναλογικό κομμάτι της σύνταξης. Λαμβάνεται μέριμνα ώστε το τελικό άθροισμα να οδηγεί σε πολύ ενισχυμένα ποσοστά αναπλήρωσης του εισοδήματος των χαμηλόμισθων (της τάξης του 80%).Το δημόσιο εγγυάται τόσο την εθνική σύνταξη, όσο και το αναλογικό μέρος της σύνταξης που αντιστοιχεί στις εισφορές των εργαζομένων.

Με τη ρήτρα ανάπτυξης, θα αυξάνεται με τη μεταβολή του ΑΕΠ και του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Ας μην ξεχνάμε ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είχαν θεσμοθετήσει χαμηλότερη βασική σύνταξη στα 360 ευρώ με διαφορετικά κριτήρια.

Επιπλέον, δημιουργείται ένα ταμείο με ενιαίους και δίκαιους κανόνες τόσο για τις εισφορές όσο και για τις παροχές, για τον ιδιωτικό και για τον δημόσιο τομέα, με υποδιοικήσεις για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Ο ΟΓΑ και το ΝΑΤ παραμένουν αυτοτελή νομικά πρόσωπα για τις μη συνταξιοδοτικές τους αρμοδιότητες. Αξιοποιείται η περιουσία των ταμείων με την ίδρυση ειδικών εταιρειών διαχείρισης κινητής και ακίνητης περιουσίας. Καταπολεμάται η εισφοροδιαφυγή με είσπραξη των εισφορών στην πηγή και ενισχύονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί με το προσωπικό που απελευθερώνεται με την ενοποίηση των ταμείων. Οι εισφορές υπέρ τρίτων θα χρησιμοποιηθούν ως γενικοί κοινωνικοί πόροι του ασφαλιστικού συστήματος για τη δημιουργία αποθεματικού, ενώ το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ καταργούσαν όλες τις εισφορές υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τέλος, είναι προφανές ότι το πρόβλημα στο ασφαλιστικό δεν το ξεκίνησε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α, αλλά έχει την ευθύνη να το λύσει με δικαιότερο εφικτό τρόπο.


Total
0
Shares
Previous Article

ΣΥΡΙΖΑ: Οι εκβιασμοί της El Dorado δε θα περάσουν

Next Article

ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ: 5 θάνατοι από τη γρίπη και 35 σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ

Total
0
Share