Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Οι Γίγαντες δεν γονατίζουν εύκολα

gefyra mouzaki

Οι Γίγαντες δεν γονατίζουν εύκολα

Γράφει ο Δημήτριος Γιώτης

«… Οι Λαβωμένοι και ξεχασμένοι γίγαντες που ξαπλωμένοι πάνω από τις ποταμιές ενώνοντας τους ανθρώπους θα μπορούσαν να μας διηγηθούν χιλιάδες μικρές και μεγάλες ιστορίες…ίσως κάποτε να βγάλουμε τέτοια αυτιά και να αφουγκραστούμε τις ιστορίες τους πριν γκρεμιστούν από τους ίδιους τους ανθρώπους  νάνους …..».

Μιλάω για την παλαιά γέφυρα που ενώνει το Μαυρομμάτι με το Μουζάκι στον Πάμισο ποταμό [Μπλιούρη] για 84 χρόνια. Η γέφυρα κατασκευάστηκε το 1936 με υπεύθυνο μηχανικό τον Ν. Κοτρώτσιο από το Αγναντερό. Ο Κοτρώτσιος ήταν πολιτικός Μηχανικός και για αρκετά χρόνια εργαζόταν για λογαριασμό του τσιφλικά της περιοχής μας Χρηστάκη Ζωγράφο. Αυτός σχεδίασε και υλοποίησε τον πολεοδομικό σχεδιασμό με την πρωτοπόρα ρυμοτομία του χωριού μας Και του οικισμού Γ.ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ. Επίσης σχεδίασε και κατασκεύασε αρκετά σπίτια του χωριού μας τα οποία υπάρχουν και κατοικούνται ακόμη και σήμερα, όπως και το Πνευματικό μας Κέντρο [Παναίϊκο].

Στην κατασκευή της γέφυρας η οποία διήρκησε περίπου πέντε χρόνια δούλεψαν αρκετοί Μαυρομματιανοί και Μουζακιώτες εργάτες και για όσο διαρκούσαν οι εργασίες ο Σύλλογος Καραγωγέων και φορτοεκφορτωτών Μαυρομματίου που ιδρύθηκε το 1909 είχε την αποκλειστική ευθύνη της μεταφοράς των υλικών.

Άμεσα ο Δήμος Μουζακίου μαζί με τις άλλες ενέργειες για την αποκατάσταση των ζημιών που έγιναν από τον ΙΑΝΟ θα πρέπει να μεριμνήσει και για την συντήρηση της ιστορικής γέφυρας ώστε να αποδοθεί στις επόμενες γενεές σαν ένα μνημείο του τόπου μας.

Στη μία φωτογραφία πάνω στη γέφυρα το 1951 διακρίνονται δεξιά ο χωριανός μας Νίκος Πάνος [Καναδά ο οποίος  μου έδωσε την φωτογραφία] και αριστερά ο Μουζακιώτης Ηλίας Παπαδημητρίου φεύγοντας από το Γυμνάσιο.

Αφήγηση από τον Ν. Πάνο: Όταν τελείωνε η σχολική χρονιά πολλοί μαθητές από το Μουζάκι, το Μαυρομμάτι και τα άλλα χωριά μαζεύονταν πάνω στη γέφυρα και με συμβολικό τρόπο πετούσαν στο ποτάμι και έσπαγαν τα μελανοδοχεία τις πένες και τους κονδηλοφόρους. Πίσω τους  διακρίνεται  το σημείο που γινόταν το παζάρι – ζωοπάζαρο όπου γινόταν οι αγοραπωλησίες των ζώων. Όποιος πωλούσε Άλογο, Μουλάρι ή Γαϊδουράκι ο πωλητής τοποθετούσε πάνω στο σαμάρι του ζώου μία όρθια καλαμποκιά και εκεί άρχιζαν τα ευτράπελα όπως μου είπε. Επίσης για τους πιτσιρικάδες ήταν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να κόψουν πολλές φορές κρυφά, τρίχες από τις ουρές των αλόγων για να κατασκευάσουν αυρόχια [θηλιές για παγίδες πουλιών].

gefyra mouzaki 4

gefyra mouzaki 1

gefyra mouzaki 2

gefyra mouzaki 3




Total
0
Shares
Previous Article
spyroslappas syriza 656

Τελευταία ώρα ...

Next Article
astynomia peripoliko 1

Τρίκαλα: Αφαίρεσε τάματα και κομποσκοίνια από παρεκκλήσι Ιερού Ναού