Οι Απανταχού Καρδιτσιώτες και Μαυρομματιανοί τίμησαν τον Αρχιστράτηγο Γεώργιο Καραϊσκάκη


«Οι Απανταχού Καρδιτσιώτες και Μαυρομματιανοί τίμησαν με ιδιαίτερη λαμπρότητα στο Νέο Φάληρο Αττικής τον Καρδιτσιώτη Αρχιστράτηγο, Γεώργιο Καραϊσκάκη»

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και την δέουσα επισημότητα, υπό τη χοροστασία του εκπροσώπου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς, κ.κ. Σεραφείμ, Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητρόπολης, Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη κ.κ. Νήφωνος και με την παρουσία των πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών, της τοπικής αυτοδιοίκησης του Πειραιά, φορέων και σωματείων της Καρδίτσας και της Θεσσαλίας και πλήθους Καρδιτσιωτών, τιμήθηκε την περασμένη Κυριακή στο Νέο Φάληρο Αττικής ο Καρδιτσιώτης Αρχιστράτηγος, Γεώργιος Καραϊσκάκης από τον Σύλλογο των Απανταχού Καρδιτσιωτών και τον Σύλλογο των Μαυρομματιανών Καρδίτσας «Ο Καραϊσκάκης».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσε ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Πειραιά, στο Μνημείο όπου φυλάσσονται τα οστά του Μεγάλου Ήρωα του 1821, μπροστά ακριβώς από το Γήπεδο ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού Πειραιώς «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

Στη συνέχεια της εκδήλωσης, για τη ζωή και το έργο του τιμηθέντος συμπατριώτη Ήρωα μίλησε ενώπιον του πλήθους των Καρδιτσιωτών ο Αντιστράτηγος ε.α. – Γεν. Γραμματέας Δήμου Πεντέλης, Κων/νος-Πολυχρόνης Τίγκας (ο οποίος κατάγεται από την Πορτή Μουζακίου). Ο ομιλητής αναφέρθηκε συνοπτικά στη ζωή και στο σημαντικότατο έργο που προσέφερε στην Πατρίδα ο Γεώργιος Καραϊσκάκης κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Τεκμηρίωσε, επίσης, με συγκεκριμένα στοιχεία την γέννησή του στο Μαυρομμάτι Μουζακίου Καρδίτσας και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες γνωστές και άγνωστες πτυχές του βίου του. Τελειώνοντας την πολύ μεστή ομιλία του για τον «Αχιλλέα της Ρωμιοσύνης», όπως χαρακτηριστικά τον αποκάλεσε ο Κωστής Παλαμάς, αναφέρθηκε στα τελευταία λόγια του Αρχιστράτηγου πριν ξεψυχήσει «Εγώ πεθαίνω. Όμως εσείς να είστε μονιασμένοι και να βαστήξετε την πατρίδα», το οποίο αποτελεί και διαχρονικό μήνυμα για την Ελλάδα.

Εν συνεχεία, η Καρδιτσιώτισσα Πρόεδρος του τοπικού Συνδέσμου Νέου Φαλήρου, Αργυρώ Λαγκαδιανού-Κανιούρα έκανε ένα σύντομο και πολύ συγκινητικό αφιέρωμα στη μνήμη του τιμηθέντος προσώπου που αφορούσε το Μνημείο στο οποίο φυλάσσονται τα οστά του Γεωργίου Καραϊσκάκη.

Η άψογη διοργάνωση της τελετής μπροστά στο Μνημείο έδωσε την ευκαιρία στο πλήθος των Καρδιτσιωτών και των Θεσσαλών που συγκεντρώθηκε να τιμήσει τη μνήμη του Μεγάλου αυτού Ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 με τρόπο συγκινητικό. Πριν από την ανάκρουση του Εθνικού μας ύμνου από την πολυπληθή μπάντα του Δήμου Πειραιά, οι συγκεντρωθέντες κράτησαν ενός λεπτού σιγή προς τιμή του μεγάλου αυτού νεκρού. Ειδική αντιπροσωπεία του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αποτελούμενη από οπλίτες που περιφρουρούσαν το Μνημείο και Αξιωματικούς του Στρατού Ξηράς τίμησε με ιδιαίτερο και στρατιωτικό τρόπο τον Καρδιτσιώτη Αρχιστράτηγο.

Τις δέουσες τιμές στον Μεγάλο Καρδιτσιώτη Ήρωα απέδωσε και αντιπροσωπεία χορευτών του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαθυλακκιωτών Καρδίτσας «Η Αγία Μαρίνα», οι οποία ήταν ντυμένη με παραδοσιακές φορεσιές της Καρδίτσας και κρατώντας την Ελληνική Σημαία.

Ιδιαίτερη όμως και συγκινητική παρουσία στην εκδήλωση είχε  αντιπροσωπεία μαθητών του τοπικού Γυμνασίου Νέου Φαλήρου, το οποίο πρόσφατα ονομάστηκε «Γεώργιος Καραϊσκάκης» προς τιμή του Μεγάλου αυτού Ανδρός. Η αντιπροσωπεία των μαθητών έφερε την Ελληνική σημαία του σχολείου, ενώ επικεφαλής των μαθητών ήταν η Διευθύντρια του σχολείου, κ. Μαρία Δημουλέα, η οποία και κατέθεσε και στεφάνι στο Μνημείο.

Μετά το πέρας της επιτυχημένης εκδήλωσης, οι συνδιοργανωτές Σύλλογοι προσέφεραν στους παρευρεθέντες αναψυκτικά, καφέδες κλπ στην καφετέρια του Γηπέδου «Καραϊσκάκης», όπου όλοι οι Καρδιτσιώτες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μεταξύ τους για θέματα της ιδιαίτερης πατρίδας μας.

Παρόντες στην εκδήλωση ανάμεσα στο Καρδιτσιώτικο πλήθος ήταν ο πρ. Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Δημ. Σιούφας, ο Ευρωβουλευτής κ. Νότης Μαριάς, εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων, εκπρόσωποι των Βουλευτών Κων. Τσιάρα (Καρδίτσας) και Κων. Κατσαφάδου (Α’ Πειραιώς), ο εκπρόσωπος του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού, Ταγματάρχης Δημ. Μαλαμούσης,  ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, Γ. Δαβάκης, ο Αντιδήμαρχος Πειραιά, Στ. Γαϊτανάρας, καθώς και πλήθος εκπροσώπων Καρδιτσιώτικων, Θεσσαλικών και Πειραϊκών σωματείων.

Στεφάνια κατέθεσαν στο Μνημείο του Γεωργίου Καραϊσκάκη, εκτός των συνδιοργανωτών Συλλόγων των Απανταχού Καρδιτσιωτών και Μαυρομματιανών, ο πρ. Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Δημ. Σιούφας, ο Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος του κόμματος «Ελλάδα ο άλλος δρόμος», Ν. Μαριάς, εκπρόσωπος του κόμματος ΛΑ.Ο.Σ., ο Δήμος Πειραιά, ο εκπρόσωπος του κ. Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ξηράς, το Γυμνάσιο Νέου Φαλήρου «Γεώργιος Καραϊσκάκης», η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αργιθεάτικων Συλλόγων, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Παναρκάδων και η Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδας, ο Σύλλογος Απανταχού Μουζακιωτών «Ο Γομφεύς», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σοφαδιτών Αθήνας, ο Σύλλογος Καρδιτσιωτών Καλλιθέας, ο Σύλλογος απανταχού Μορφοβουνιωτών, ο Σύλλογος Θεσσαλών Παπάγου και Βορείων Προαστίων, η Αδελφότητα των εν Αθήναις Τσαριτσανιωτών και ο Σύνδεσμος Νέου Φαλήρου.

Έγγραφους χαιρετισμούς στην εκδήλωση απέστειλαν ο Γεν. Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Λ. Αυγενάκης, η Βουλευτής Καρδίτσας, Παν. Βράντζα, ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Κων. Γκιουλέκας, ο Βουλευτής Ηρακλείου, Β. Κεγκέρογλου, ο Δήμαρχος Μουζακίου, Γ. Κωτσός, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυρομματίου Καρδίτσας «Ο Καραϊσκάκης» και ο Σύλλογος Σοφαδιτών Μαγνησίας.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η εν λόγω εκδήλωση τιμής για τον Καρδιτσιώτη Αρχιστράτηγο Γεώργιο Καραϊσκάκη καθιερώθηκε και πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 2015 στο Νέο Φάληρο Αττικής από τους συνδιοργανωτές Συλλόγους των Απανταχού εκ του Νομού Καρδίτσας καταγομένων και των Απανταχού Μαυρομματιανών Καρδίτσας «Ο Καραϊσκάκης».

[supsystic-gallery id=42 position=center]

 [supsystic-gallery id=43 position=center]


Total
0
Shares
Previous Article

Εγκαινιάζεται η Ελεύθερη Δανειστική Βιβλιοθήκη του Δήμου Καρδίτσας

Next Article

Αποκαλυπτήρια του Μνημείου Αιώνιας Ευγνωμοσύνης και Αναγνώρισης στον Αμάραντο Καρδίτσας

Total
0
Share