Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Οδοιπορικό μαθητών του Γυμνασίου Μουζακίου στην Ανατ. Πελοπόννησο

 

Πριν από λίγες ημέρες μια ομάδα 41 μαθητών και μαθητριών του Γυμνασίου Μουζακίου στα πλαίσια υλοποίησης του πολιτιστικού προγράμματος «Κάστρα και καστροπολιτείες» άνοιξαν μια πόρτα στην ιστορία πραγματοποιώντας ένα από τα ωραιότερα ταξίδια των μέχρι τώρα μαθητικών τους χρόνων.

Στόχος ήταν μια εκπαιδευτική εκδρομή της οποίας τα οφέλη θα αποτελέσουν εργαλεία ευαισθητοποίησης σε ότι αφορά στο πολιτιστικό και θρησκευτικό γίγνεσθαι.

Δεν είναι σχήμα λόγου, ούτε μεταφορική φράση, είναι πραγματικότητα τα σπουδαία πολιτιστικά κέντρα της Αν. Πελοποννήσου, που κατέχουν σημαντική θέση στην ιστορία της Ελλάδας. Μυστικισμός, φυσική ομορφιά, ιερότητα, αυθεντικότητα είναι οι δικοί μας χαρακτηρισμοί που πηγάζουν από τις εντυπώσεις των καθηγητών και των μαθητών.

Πρώτος μας σταθμός στο ταξίδι της ιστορίας το Ναύπλιο, η επίσημη πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, έδρα του πρώτου κυβερνήτη και θεμελιωτή του Ελληνικού κράτους Ιωάννη Καποδίστρια και το περίφημο ενετικό κάστρο Παλαμήδι που δεσπόζει μεγαλοπρεπές πάνω από την ιστορική πόλη. Πρόκειται για το μεγαλύτερο και καλύτερα διατηρημένο φρουριακό συγκρότημα της Ενετοκρατίας που αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα της βενετσιάνικης οχυρωματικής αρχιτεκτονικής. Όμως μας αφήνει μια πικρή γεύση το αντίκρισμα τον τόπο όπου φυλακίστηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης από το καθεστώς της Αντιβασιλείας ως «ανταμοιβή» για τις υπηρεσίες που πρόσφερε στον αγώνα για την απελευθέρωση.

Επόμενος προορισμός του ταξιδιού μας στα μονοπάτια της ιστορίας οι εντυπωσιακές καστροπολιτείες της Μονεμβασιάς και του Μυστρά με ενδιάμεση στάση στο πνευματικό στολίδι του όρους Πάρνωνα, το Μοναστήρι της Παναγίας της Μαλεβής με σκοπό οι μαθητές μας να αποκομίσουν τα οφέλη μιας πραγματικά βιωματικής εμπειρίας η οποία θα τους συνοδεύει ως «κιβωτός» εν μέσω των σύγχρονων κατακλυσμιαίων καταστάσεων λειτουργώντας ως γυμναστήριο πνευματικής ζωής.

Δεύτερος σταθμός η καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς το «πέτρινο καράβι» του Ρίτσου, το σταυροδρόμι των πολιτισμών ανά τους αιώνες. Βυζαντινοί, Φράγκοι, Ενετοί και Οθωμανοί έχουν αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της κυριαρχίας τους σε αυτόν τον βράχο.

Μπαίνοντας στο κάστρο από την μοναδική είσοδο – «μόνη έμβαση» απ’ όπου και το όνομα της πόλης, Μονεμβασία, ξεκινά το ταξίδι στο παρελθόν, από τον 6ο αιώνα που κατοικήθηκε το κάστρο μέχρι και σήμερα.

Εντυπωσιακή ήταν η ατμόσφαιρα που δημιουργούσαν τα διάσπαρτα μνημεία του παρελθόντος, οι εκκλησίες, τα στενά λιθόστρωτα δρομάκια δίνοντας έτσι την εντύπωση μιας πόλης φανταστικής που η πάροδος του χρόνου δεν την άγγιξε, κάνοντας έτσι τον σπουδαίο Έλληνα ποιητή Γ. Ρίτσο να γράψει:

« … Κυρά Μονοβασιά μου, πέτρινο καράβι μου

χιλιάδες οι φλόκοι σου, και τα πανιά σου

κι όλο ασάλευτη μένεις να με αρμενίζεις μες την οικουμένη … »

«Τρίστοιχα Γ»

Τερματικός σταθμός του οδοιπορικού της ιστορίας η Βυζαντινή καστροπολιτεία του Μυστρά, μια συνέχεια θα λέγαμε της καστροπολιτείας της Μονεμβασιάς αλλά με τίτλο «Βαδίζοντας στην σκιά του Βυζαντίου» κτίσματα εντυπωσιακά, καλοδιατηρημένες Βυζαντινές εκκλησίες, παλάτια, σπίτια, γεφυράκια και κάστρο, αφηγώντας την ιστορία μιας πολιτείας που γνώρισε σπουδαία ακμή ως πρωτεύουσα του Βυζαντινού δεσποτάτου του Μορέως. Ο Μυστράς μοιάζει με πόλη φάντασμα που κόπηκε ξαφνικά το νήμα της ζωής της και έχει μείνει όπως ήταν στο παρελθόν.

Συγκίνηση, δέος, θαυμασμός είναι μερικά από τα συναισθήματα που κατέκλυσαν όλους μας, όταν ήρθαμε σε επαφή με τα λαμπρά σύμβολα της ιστορίας και της θρησκείας μας.

Κλείνοντας λοιπόν, επισημαίνουμε ότι ένα ταξίδι αρχίζει όταν τελειώνει, γιατί ένα τέτοιο τετραήμερο ήταν γεμάτο όχι μόνο από γνώσεις, αλλά και από εμπειρίες. Μέσα από τέτοιου είδους δραστηριότητες προάγεται η βιωματική μάθηση, ο πραγματικός σκοπός του σχολείου και το άνοιγμα στην κοινωνία.

Εκπαιδευτικοί και μαθητές του Γυμνασίου Μουζακίου

1ogymnasiomouzakiou1

1ogymnasiomouzakiou2

1ogymnasiomouzakiou3

1ogymnasiomouzakiou4




Total
0
Shares
Previous Article

Συγχαρητήρια του Δημάρχου Καρδίτσας στην ομάδα του Α.Σ.Κ.

Next Article

«Γιορτή ποδηλάτου 2018» στα Τρίκαλα!

Related Posts

Ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας - Εμπορικός Σύλλογος Καρδίτσας: Κάλεσμα σε συνάντηση για το φορολογικό - Εμπορικός Σύλλογος Καρδίτσας: Κάλεσμα στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας (Τετάρτη 8/3/2023) - Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο στον Εμπορικό Σύλλογο Καρδίσας
Διαβάστε περισσότερα

Συνάντηση-ενημέρωση του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας με τον Δήμαρχο κ. Τσιάκο Βασίλειο και την Αντιδήμαρχο κα. Όλγα Μακρή

Συνάντηση-ενημέρωση του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας με τον Δήμαρχο κ. Τσιάκο Βασίλειο και την Αντιδήμαρχο κα. Όλγα Μακρή Την…