Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ο Μενέλαος Παπαδημητρίου στη γιορτή μoυσικής

menelaos papadimitriou

 

Ο Μενέλαος Παπαδημητρίου -δικηγόρος, ποιητής, συγγραφέας, λαογράφος, ιστορικός ερευνητής- θα απαγγείλει το ποίημά του «Ο ΑΧΕΛΩΟΣ» στη γέφυρα Πετρωτού

menelaos papadimitriou 1Μενέλαος Παπαδημητρίου του Νικολάου και της Αικατερίνης: Δικηγόρος Αθηνών παρ΄Αρείω Πάγω και Συμβουλίου της Επικρατείας – Νομικός Σύμβουλος του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας Αττικής.

Είναι ποιητής, συγγραφέας, λαογράφος, ιστορικός ερευνητής, άνθρωπος της Παράδοσης και του Λαϊκού Πολιτισμού, εραστής της φύσης και των πετρογέφυρων!!!

Γεννήθηκε στο Ανθηρό Αργιθέας Καρδίτσας το 1953.

Αποφοίτησε από το Δ’ Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών.

Το 1971 εισήλθε από τους πρώτους στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έλαβε μέρος στους φοιτητικούς αγώνες (γεγονότα της Νομικής το 1972 και του Πολυτεχνείου το 1973).

Αρθρογραφεί στον Αργιθεάτικο, στο Θεσσαλικό και Αθηναϊκό Τύπο και είναι συντάκτης του Ανθηριώτικου Ταχυδρόμου από το 1982 που κυκλοφόρησε ως και σήμερα.

Ενεργό μέλος Συλλόγων της Αργιθέας απανταχού της Ελλάδας και Ομοσπονδιών της Θεσσαλίας.

Είναι μέλος του Συλλόγου των Φίλων της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Διετέλεσε μέλος του Δ. Σ. του Ιστορικού – Εκκλησιαστικού και Λαογραφικού Μουσείου Ανθηρού.

Διετέλεσε Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος, Γενικός Γραμματέας, Ταμίας, Έφορος Δημοσίων Σχέσεων και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Ανθηριωτών Αθήνας από το 1980 και ύστερα. Είναι δε μέλος του Συλλόγου Αργιθεατών Αθήνας από το 1970 προσφέροντας συνεχώς και αδιαλείπτως της υπηρεσίες του στο Αργιθεάτικο Κίνημα και αγωνιζόμενος για την ανάδειξη των προβλημάτων της Αργιθέας και την επίλυσή τους.

Ως πολύπλευρη και καταξιωμένη προσωπικότητα γενικά αλλά και ειδικά στον Αργιθεάτικο χώρο εξελέγη δύο φορές ως Πρόεδρος των Παναργιθεάτικων Συνεδρίων και διηύθυνε με επιτυχία τις εργασίες τους, άλλες δε τρείς φορές ως Αντιπρόεδρος αυτών. Σημειωτέον ότι υπήρξε Σύνεδρος ή και μέλος του Προεδρείου σε όλα τα Παναργιθεάτικα Συνέδρια.

Συμμετείχε επίσης ως εισηγητής σε σημαντικές εκδηλώσεις πνευματικού περιεχομένου για την Αργιθέα (Λεοντίτο – Σπύρος Μελετζής και Αργιθέα, Ιστορικό Συνέδριο, Θεσσαλία και απελευθέρωση για τα 130 χρόνια, Αργιθέα και Ραδοβύζια στις επαναστάσεις του 1854 και μετά, Μονή Σέλτσου Τόπος αυτοθυσίας για την Ελευθερία, Γέφυρα Κοράκου και ανακατασκευή της, Αργιθεάτικη Παραδοσιακή Διατροφή κ.α.).

Εξέδωσε το 2006 στην Αθήνα την ποιητική του Συλλογή «ΟΔΟΣ ΑΝΘΗΡΟΥ – ΟΔΟΣ ΑΡΓΙΘΕΑΣ» καθώς και τα «ΑΝΘΗΡΙΩΤΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ» με ποίηση του Ανθηριώτη Κώστα Ευαγγέλου. Οι τίτλοι και μόνο και στα δυο βιβλία τα λένε όλα για τον τόπο μας. Αποδείχνουν τη λατρεία του για την ιδιαίτερη Πατρίδα.

Ποιητική Γεωγραφία της Αργιθέας αποκλήθηκε το Οδός Ανθηρού – Οδός Αργιθέας.

Το 2010 επίσης με τον καθηγητή ΚΩΣΤΑ ΓΡΑΜΜΕΝΟ εξέδωσαν το λαογραφικό βιβλίο «ΑΡΓΙΘΕΑ: ΑΡΓΙΘΕΑΤΙΣΣΑ και ΠΑΡΑΔΟΣΗ» αφού προηγουμένως είχαν συμμετάσχει σε συνέδριο του Κέντρου «ΑΠΟΛΛΩΝ» με θέμα ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ.

Για το ποιητικό του έργο έγραψαν πολλοί άνθρωποι των γραμμάτων κριτικές. Μεταξύ αυτών και οι συμπατριώτες του Δημήτρης Κ. Τσιούμας, Κώστας Κάρκος, Απόστολος Γκαγκάς, Κώστας Γραμμένος, Αθ. Καρανάσιος, Γιάννης Καπούλας, Παναγιώτης Σαλαγιάννης, Δημήτρης Γρίβας κ.α.

Μάλιστα δε για το ποιητικό του έργο τιμήθηκε σε ειδική εκδήλωση από το Σύλλογο Αιτωλοακαρνάνων Επιστημόνων «Ο ΠΑΤΡΟΚΟΣΜΑΣ».

Συνεργάσθηκε με το συγγραφέα Ηλία Μπαλάνο στην έκδοση του ιστορικού έργου «Το Ανθηρό Καρδίτσης (Μπουκοβίτσα) και η περιοχή της Αργιθέας».

Σημαντικό επίσης το ιστορικό και φωτογραφικό του Αρχείο για την Αργιθέα, με σπάνιο υλικό και ντοκουμέντα.

Από δε το φωτογραφικό του αρχείο πολλά θέματα στολίζουν θεματικά βιβλία, ημερολόγια καθώς και το διαδίκτυο διαφημίζοντας την Αργιθέα και τα Ραδοβίζια, την Κοιλάδα του Αχελώου!!!

Συνεργάσθηκε με εκδότες αξιόλογων περιοδικών για τη διαφήμιση της Αργιθέας (π.χ. ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ).

Ως δικηγόρος παρέσχει δωρεάν τις υπηρεσίες του στις πρώην Κοινότητες και σήμερα στους Δήμους, στους Ιερούς Ναούς και Μονές της ευρύτερης περιοχής.

Σημαντική η ιστορική του έρευνα για τις τελευταίες μέρες του ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ στην Αργιθέα (άρθρα του από κοινού με τον δημοσιογράφο Ηλία Προβόπουλο δημοσιεύθηκαν το 1995 και 1997 στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και το Μάϊο του 2009 στην ΙΣΤΟΡΙΑ του ΕΘΝΟΥΣ). Μάλιστα δε και ποιήματά του συμπεριλήφθηκαν στην κοινή έκδοση των Κοινοτήτων Δομνίστας Ευρυτανίας και Μεσούντας Αρτας που εκδόθηκε με επιμέλεια του Ηλία Προβόπουλου και του Ευρυτάνα Κώστα Παπαδόπουλου.

Ασχολείται με την πολιτιστική κληρονομιά, τη διάσωση και διάδοση του τραγουδιού καθώς και των εθίμων και παραδόσεων της Αργιθέας.

Μαζί με το Λευτέρη Κάμπα από το 1976 κατέγραψαν τραγούδια του τόπου από παραδοσιακούς οργανοπαίχτες και τραγουδιστές. Επίσης με τους Λευτέρη Κάμπα και Θανάση Καραγιώργο και με συντονίστρια την Αριέττα Παλιατσάρα μέσω της ΕΡΑ 3 προέβησαν το καλοκαίρι του 2005 σε 13 ημίωρες εκπομπές για την Αργιθέα καθώς και σε μία ωριαία απευθείας εκπομπή αφιερωμένη στον Παγκόσμιο Ελληνισμό με θέμα την ξενιτειά και τα τραγούδια. Τον Μάϊο δε του 2007 από το 2ο Πρόγραμμα με τη Φεβρωνία Ρεβύνθη παρουσίασαν ωριαία εκπομπή πάλι για την Αργιθέα που ακούσθηκε σε όλο τον κόσμο.

Επίσης σε κοινή επιμέλεια με το Λευτέρη Κάμπα εκδόθηκε από το Σύλλογο Αργιθεατών Αθήνας το CD «Εννιά χιλιάδες πρόβατα» καθώς και το CD «Γυναίκες που χορεύετε» με το Χρυσόστομο Καζιακούρα.

Σε δυο σπουδαίες εκδηλώσεις, ΤΑ ΑΓΡΑΦΙΩΤΙΚΑ, που έγιναν από κοινού με τους Απεράντιους Ευρυτανίας, τους Αγραφιώτες και τους Αργιθεάτες (80 χωριά) στην Αθήνα στο κινηματοθέατρο ΠΑΛΑΣ το 1994 και στο γήπεδο του ΣΠΟΡΤΙΓΚ το 1996 ήταν ο συντονιστής και παρουσιαστής, μάλιστα δε στο Σπόρτιγκ έλαβε κι ο ίδιος μέρος στην αναπαράσταση του εθίμου του γάμου (ξούρισμα γαμπρού – στόλισμα νύφης).

Το σπίτι του στο χωριό είναι ένα μικρό λαογραφικό μουσείο.

Για την προσφορά του στην Αργιθέα, στα γράμματα και στον πολιτισμό τιμήθηκε από Συλλόγους τους Χωριού του, από τους Συλλόγους Αργιθεατών Θεσσαλονίκης, Καρδίτσας, Μουζακίου καθώς και από το Σύλλογο Αργιθεατών ΤΟΡΟΝΤΟ ΚΑΝΑΔΑ «ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ».

Στις Εθνικές Εκλογές του 2015 ως Δικαστικός Αντιπρόσωπος στην Καλή Κώμη Αργιθέας προσήλθε και διεξήγαγε αυτές με την παραδοσιακή Αργιθεάτικη φορεσιά, γεγονός που προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση στο Πανελλήνιο!!!

Ο πρώτος οραματιστής για την Ανακατασκευή της θρυλικής Γέφυρας Κοράκου στον Αχελώο!!!

Με τον καθηγητή Κώστα Γραμμένο, οι δυο τους, ξεκίνησαν το Δεκέμβριο του 2009 επίσημα την προσπάθεια αυτή με κοινή πρόταση στην ημερίδα Πετρογέφυρων στο ΚΠΕ Μακρυνίτσας (έγινε ομόφωνα δεκτή) και στη συνέχεια σε συνεργασία με την Αδελφότητα Πηγών Άρτας (Νίκος Μπαλάς, Λάμπρος Φώτος, Χρήστος Καπερώνης κ.α.) και των Δήμων Αργιθέας Καρδίτσας και Τετραφυλλίας Άρτας διοργανώθηκε η 1η Επιστημονική Ημερίδα στις Πηγές 23.8.2010 για την Ανακατασκευή της, μια προσπάθεια που πήρε φωτιά και η υπόθεση αυτή απασχολεί το Πανελλήνιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόσφατα και με τη βοήθεια του εκ Μεγαλόχαρης Άρτας και στελέχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αντώνη Κοσσυβάκη ο Υπουργός κ. Χρήστος Σπίρτζης πήγε στα απομεινάρια της Γέφυρας, στην Κοιλάδα του Αχελώου, όπου εξάγγειλε την απόφασή της Κυβέρνησης και στη συνέχεια ακολούθησε το Φεβρουάριο 2019 η υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης.

Για την υπόθεση της Ανακατασκευής της Γέφυρας Κοράκου (και όχι μόνο) ο Μενέλαος Παπαδημητρίου ορίσθηκε Πρόεδρος της Διανομαρχιακής Επιτροπής Καρδίτσας – Άρτας και τιμήθηκε από την Αδελφότητα Πηγών Άρτας σε εκδήλωση στο ΣΚΟΥΦΑ Άρτας.

Το 2018 με τον Καθηγητή του ΚΠΕ Μουζακίου ΚΩΣΤΑ ΓΡΑΜΜΕΝΟ υπέγραψαν και κατέθεσαν στο ΚΠΕ Μακρυνίτσας κοινή πρότασή τους για την καθιέρωση της 28ης Μαρτίου κάθε έτους (ημέρα ανατίναξης της Γέφυρας Κοράκου) ως Πανελλήνιας και Ευρωπαϊκής Ημέρας Πετρογέφυρων η οποία αναδιαμορφωθείσα και ως Παγκόσμια Ημέρα έγινε ομόφωνα δεκτή, υπεγράφη και από άλλους φορείς και προσωπικότητες και υπεβλήθη δεόντως για καθιέρωσή της από το ΚΠΕ Μακρυνίτσας!!!

Τον Απρίλιο του 2019 προσκλήθηκε στην Πάτρα από το Σύλλογο Κυριών Πατρών και μίλησε με θέμα: «Τα Πετρογέφυρα στη ζωή μας – Ανακατασκευή της Γέφυρας Κοράκου στην Κοιλάδα του Αχελώου».

Στην εκδήλωση του 2ημέρου της Ευρωπαϊκής Γιορτής Μουσικής 2019 στην Κοιλάδα Αχελώου με συντονίστρια την Παρθενία Χαρίτου και με τους Κώστα Π. Τσιάκαλο, Αντώνη Κοσσυβάκη, Χρήστο Καπερώνη και τον ίδιο αποτελούν τα Μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής.

Συμμετέχει δε στην έναρξη των εκδηλώσεων στη Γέφυρα Πετρωτού και προσωπικά απαγγέλλοντας το ποίημά του «Ο ΑΧΕΛΩΟΣ»!!!

Το Mouzakinews.gr είναι υποστηρικτής επικοινωνίας των εκδηλώσεων αυτών.




Total
0
Shares
Previous Article
52ος Καραϊσκάκειος Δρόμος - Προκήρυξη

52ος Καραϊσκάκειος Δρόμος - Προκήρυξη

Next Article
dimos karditsas

Δήμος Καρδίτσας: Κάλεσμα συμμετοχής τοπικών μουσικών σχημάτων

Related Posts

Ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας - Εμπορικός Σύλλογος Καρδίτσας: Κάλεσμα σε συνάντηση για το φορολογικό - Εμπορικός Σύλλογος Καρδίτσας: Κάλεσμα στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας (Τετάρτη 8/3/2023) - Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο στον Εμπορικό Σύλλογο Καρδίσας
Διαβάστε περισσότερα

Συνάντηση-ενημέρωση του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας με τον Δήμαρχο κ. Τσιάκο Βασίλειο και την Αντιδήμαρχο κα. Όλγα Μακρή

Συνάντηση-ενημέρωση του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας με τον Δήμαρχο κ. Τσιάκο Βασίλειο και την Αντιδήμαρχο κα. Όλγα Μακρή Την…