Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ο Γ. Κωτσός στην εκδήλωση του ΕΒΕ Καρδίτσας-Παρέμβαση για την επιχειρηματικότητα

.

Χαιρετισμός του Προέδρου της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δημάρχου Μουζακίου στην ετήσια εορταστική εκδήλωση του ΕΒΕ Καρδίτσας και δημόσια παρέμβαση για την επιχειρηματικότητα.

Γ. Κωτσός: Φορολογικός ασφαλιστικός και αναπτυξιακός απεγκλωβισμός τώρα για να «ανοίξει τα φτερά του» το Ελληνικό επιχειρείν!!!  

Στην ετήσια εορταστική εκδήλωση – κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, παρέστη ο Δήμαρχος Μουζακίου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Γιώργος Κωτσός.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ανέφερε τα εξής:

«Κύριε Πρόεδρε, αγαπητά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και του Επιμελητηρίου Καρδίτσας. Φίλες και φίλοι…

Χαίρομαι πολύ και σας ευχαριστώ από την καρδιά μου, για την πρόσκληση που μου απευθύνατε να παραστώ στην σημερινή εορταστική εκδήλωσή σας.

Νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση που βρίσκομαι σήμερα εδώ, ανάμεσά σας, διότι πιστεύω ότι είστε το πιο δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας μας.

Στη χώρα μας όλοι εσείς οι επιχειρηματίες, οι βιοτέχνες, οι έμποροι, οι καταστηματάρχες, είστε ίσως οι πιο σκληρά εργαζόμενοι πολίτες, αφού για να αντεπεξέλθετε στις αυξημένες απαιτήσεις και ανάγκες των επιχειρήσεών σας βρίσκεστε σχεδόν κάθε μέρα και σε 24ωρη βάση, σε επαγγελματική εγρήγορση!

Από την δημιουργική και επιτυχημένη δραστηριότητά σας εξαρτάται άμεσα η βιωσιμότητα της Ελληνικής οικονομίας, καθώς είναι κοινώς αποδεκτό ότι αποτελείτε βασικό αιμοδότη και αναπτυξιακό πυλώνα της!

Δυστυχώς, παρ’ ότι έχετε δοκιμαστεί περισσότερο από τη σοβούσα κρίση, τα τελευταία χρόνια η κεντρική εξουσία σας αντιμετωπίζει καθαρά με φοροεισπρακτικά κριτήρια, εφαρμόζοντας ληστρικές μεθόδους που πλήττουν καίρια όχι μόνον εσάς, αλλά ολόκληρη την Ελληνική επιχειρηματικότητα!

Το φορολογικό ζήτημα, μαζί με το ασφαλιστικό, αλλά και το δικαστικό, πρέπει γρήγορα να επιλυθούν, διαφορετικά το Ελληνικό επιχειρείν δεν πρόκειται να απεγκλωβιστεί από το σημερινό οικονομικό τέλμα.

Φορολογικό και ασφαλιστικό, απορροφούν πλέον το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων των επιχειρήσεων, με συνέπεια την εμπλοκή κάθε σχεδιασμού ανάπτυξής τους. Το δε δικαστικό ζήτημα, με τις τεράστιες καθυστερήσεις στην εκδίκαση προσφυγών αντιμετώπισης θεσμικών προβλημάτων του κλάδου, λειτουργεί αποτρεπτικά για νέες επενδύσεις. Όταν το ΣτΕ κάνει μέχρι και οκτώ χρόνια για να βγάλει μια απόφαση, ποιος σοβαρός επενδυτής θα έρθει να ιδρύσει επιχείρηση στη χώρα μας.

Αυτό το καθεστώς πρέπει να τερματιστεί άμεσα και είναι ανάγκη να αγωνιστούμε όλοι μαζί απ’ όποιο πολιτικό η συλλογικό μετερίζι βρίσκεται ο καθένας μας, για να πετύχουμε γρήγορα αποτελέσματα.

Σε ότι αφορά στο νομό Καρδίτσας, οφείλω να επισημάνω ότι έχει ενισχυθεί σημαντικά η συνεργατική επιχειρηματική δράση κι’ αυτό είναι ένα φαινόμενο πολύ ενθαρρυντικό για το μέλλον.

Η κοινή ενεργοποίηση τοπικών κεφαλαίων, στα πρότυπα των επιτυχημένων πρότζεκτ της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας και της Ενεργειακής Εταιρείας Καρδίτσας, σε συνδυασμό με την επίλυση από πλευράς κεντρικής εξουσίας των σοβαρών ζητημάτων που έθιξα, θεωρώ ότι τα επόμενα χρόνια μπορεί να λειτουργήσει ενισχυτικά στην προσπάθεια αναζωογόνησης της επιχειρηματικότητας στο Νομό μας και να έχει ευεργετικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία.

Εύχομαι σε όλους σας καλή χρονιά, με δημιουργικότητα και πίστη στις τεράστιες δυνατότητες σας για ένα καλύτερο αύριο».

ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Με αφορμή της εκδήλωση του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, ο κ. Κωτσός προχώρησε και σε δημόσια παρέμβαση για την σημερινή κατάσταση και τις μελλοντικές προοπτικές της επιχειρηματικότητας στον τόπο μας, επισημαίνοντας τα παρακάτω:

«Η σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή που επέβαλλαν στην Ελλάδα οι δανειστές από το 2010 μέχρι σήμερα, προκάλεσε ριζικές μεταβολές στην ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων, οι οποίοι εξαναγκάστηκαν σε δραστική μείωση των δαπανών διαβίωσης στα απολύτως απαραίτητα. Παράλληλα, λειτούργησε αποτρεπτικά σε επενδύσεις εγχώριων και διεθνών οικονομικών δυνάμεων, καθώς η δραματική πτώση της κατανάλωσης και η υπερφορολόγηση του ιδιωτικού τομέα, αύξησαν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα το επιχειρηματικό ρίσκο!

Όταν η αγορά βρίσκεται σε «ελεύθερη πτώση» και μοναδικό μέλημα του κράτους είναι η συγκέντρωση χρημάτων από κάθε έλληνα πολίτη, εργαζόμενο, επιχειρηματία, η ελεύθερο επαγγελματία, επόμενο είναι τα «λουκέτα» να πολλαπλασιάζονται, οι θέσεις εργασίας να χάνονται και πολλοί άνθρωποι, μαζί τους και οι υποψήφιοι επενδυτές, να επιλέγουν άλλα πεδία άσκησης δραστηριότητας στο εξωτερικό!

Αυτή την πολύ δυσάρεστη κατάσταση κανείς μας δεν μπορεί πλέον να την ανέχεται! Πρέπει οπωσδήποτε να δοθεί ένα τέλος και γρήγορα μάλιστα!

Ιδιαίτερα εμείς που ασχολούμαστε χρόνια με τα κοινά, είμαστε υποχρεωμένοι να καταθέσουμε προτάσεις για τη νέα πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η Πατρίδα στο Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γίγνεσθαι. Περισσότερο απ’ όλα όμως, οι πολίτες περιμένουν να αναλάβουμε πολιτικές πρωτοβουλίες, λέγοντας την αλήθεια για τη «συνταγή» της πολυπόθητης ανάκαμψης.

Αυτή κατά την άποψή μου δεν είναι άλλη από την ενίσχυση της υγιούς μικρής και μεγάλης επιχειρηματικότητας σε τομείς όπου ο τόπος μας διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Επιπλέον, απαιτείται η εγκαθίδρυση ενός δίκαιου, σταθερού φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος προκειμένου να καταστεί η Ελλάδα ισχυρός πόλος έλξης νέων επενδύσεων!

Είναι τώρα όσο ποτέ αναγκαία η λήψη της μεγάλης απόφασης από την κεντρική εξουσία, να δώσει τα ηνία της ανάπτυξης στην ιδιωτική πρωτοβουλία, θεσπίζοντας ισχυρά και στοχευμένα κίνητρα δράσης που θα ξαναζωντανέψουν την οικονομία μας.

Πιστεύω ακράδαντα ότι η αφύπνιση του αθάνατου «ελληνικού δαιμονίου» και το «άνοιγμα» άπλετου πεδίου για να ξεδιπλώσει τις σπάνιες ικανότητές του, μπορεί να απελευθερώσει απίστευτες δυνάμεις που θα οδηγήσουν την χώρα άμεσα στην έξοδο από την κρίση!

Ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η γεωργία, η κτηνοτροφία, ο αγροδιατροφικός τομέας, η μεταποίηση, η ενέργεια (ΑΠΕ), οι νέες τεχνολογίες, η καινοτομία, είναι τομείς όπου η Ελλάδα μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο, αρκεί να υπάρξει ένα τεχνοκρατικά αξιόπιστο, Εθνικό Σχέδιο Επιχειρηματικής Δράσης και Ανάπτυξης.

Βασικός πυλώνας αυτού του Εθνικού Σχεδίου μπορεί να είναι η θέσπιση κινήτρων για υλοποίηση νέων επενδύσεων στην ελληνική περιφέρεια ανάλογα με το αντικείμενό τους! Διότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα!

Στο Νομό Καρδίτσας έχουμε την πανέμορφη Λίμνη Πλαστήρα, τα ιστορικά Άγραφα, τα γραφικά χωριά της Αργιθέας, τη νεαρή Λίμνη Σμοκόβου, έναν απέραντο έφορο κάμπο και υψηλής ποιότητας προϊόντα ζωικής, αλλά και φυτικής παραγωγής που με ειδική επεξεργασία μεταποίηση και προώθηση, μπορούν να κατακτήσουν τις παγκόσμιες αγορές!

Ιδού λοιπόν ένα ευρύ πεδίο για πλούσια επιχειρηματική δράση με θεαματικά αποτελέσματα!

Καθοριστικό ρόλο σε αυτή την καινούργια προσπάθεια θα πρέπει να έχουν οι τοπικοί φορείς και ειδικά τα Επιμελητήρια, καθώς βρίσκονται σε άμεση επαφή με τις τοπικές κοινωνίες και τις επιχειρήσεις και γνωρίζουν από «πρώτο χέρι» τα προβλήματα, τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους.

Εύχομαι σύντομα να επέλθει η προσδοκώμενη πια από όλους τους Έλληνες πολιτική αλλαγή που θα κάνει την κεντρική εξουσία να εμπιστευτεί περισσότερο την ελληνική επιχειρηματικότητα και τις μεγάλες δυνατότητές της. Να αναθεωρήσει την ιδιαίτερα καχύποπτη στάση που κρατά το τελευταίο διάστημα απέναντι στους μικρούς, η μεγάλους εκφραστές της και να ξεκινήσει μαζί τους μια νέα εποχή δυναμικών συνεργειών, με στόχο το κοινό όφελος και τη γρήγορη ανάκαμψη της χώρας».




Total
0
Shares
Previous Article

Αίτημα κήρυξης περιοχών του Δήμου Σοφάδων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Next Article

Όλα έτοιμα για την έναρξη του 34ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας

Related Posts

stavrosis Iisous
Διαβάστε περισσότερα

Το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Μουζακίου

Το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Μουζακίου ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΩΝ…
kanalia kopsimo kladiwn plateia
Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρώθηκαν δύο αιτήματα της Προέδρου Καναλίων μετά από άμεση ανταπόκριση του Αντιδημάρχου κ.Κώστα Σκρέτα

Ολοκληρώθηκαν δύο αιτήματα της Προέδρου Καναλίων μετά από άμεση ανταπόκριση του Αντιδημάρχου κ.Κώστα Σκρέτα Απομάκρυνση ξερών κλαδιών από…