Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ο νέος πτωχευτικός που παρουσιάστηκε ως «δεύτερη ευκαιρία» από τη ΝΔ

lappas spyros

Ο νέος πτωχευτικός που παρουσιάστηκε ως «δεύτερη ευκαιρία» από τη ΝΔ

Καρδίτσα 29/10/2020

Για τρείς μέρες, η Ελληνική Βουλή συζητούσε την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προς τον υπουργό οικονομικών κ. Σταικούρα, λόγω του ολέθριου νομοσχέδιο του πτωχευτικού κώδικα. Από την ονομασία του νομοσχεδίου και μόνο, με το χρυσό περιτύλιγμα ως «Δεύτερη Ευκαιρία», θέλησε να κοροϊδέψει και να αφήσει ανημέρωτο τον ελληνικό λαό για την μεγάλη ευκαιρία που του δίνεται. Μια «Δεύτερη Ευκαιρία» στον ελληνικό λαό, που παραδόξως, μόνο οι τραπεζίτες την είδαν θετικά και μόνο οι βουλευτές της ΝΔ την ψήφισαν.

Η κυβέρνηση της ΝΔ προσπάθησε να πείσει και συνεχίζει να διαδίδει με ψέματα και facenews, ότι ο νέος πτωχευτικός κώδικας είναι ΕΥΚΑΙΡΙΑ, ακριβώς γιατί φοβάται να μην αποκαλυφθεί η αντιλαϊκή, αντικοινωνική και νεοφιλελεύθερη πολιτική της.

Είναι «Δεύτερη Ευκαιρία», στο ότι για πρώτη φορά στον ελληνικό πτωχευτικό κώδικα προβλέπεται η πτώχευση φυσικών προσώπων?

Είναι «Δεύτερη Ευκαιρία», στο ότι ο ιδιώτης θα αντιμετωπίζεται σαν επιχείρηση και θα ρευστοποιείται το σύνολο της περιουσίας του? Ακόμη και η πρώτη κατοικία?

Είναι «Δεύτερη Ευκαιρία», ότι οι οικονομικά ευάλωτοι πολίτες που θα χάνουν τα σπίτια τους και θα έχουν μόνο τη δυνατότητα να το νοικιάζουν και να το επαναγοράσουν μετά από 12 χρόνια, χωρίς όμως να μετράει ούτε ένα ευρώ από όσα έδωσαν αρχικά, ούτε από τα ενοίκια τα οποία κατέβαλαν για να συνεχίσουν να μένουν σε αυτό μετά την απώλεια της ιδιοκτησίας τους?

Είναι «Δεύτερη Ευκαιρία», ότι οι οικονομικά ευάλωτοι πολίτες θα μένουν ενοικιαστές στο δικό τους σπίτι και θα τους αφαιρείται η κυριότητα?

Είναι «Δεύτερη Ευκαιρία», όταν η ιδιοκτησία των σπιτιών των ευάλωτων πολιτών περιέρχεται σε ιδιωτικό fund όπου στους 3 μήνες θα μπορούν με τις διαδικασίες της έξωσης να τελειώνουν με την πρώτη κατοικία, αν καθυστερήσουν τα ενοίκια? 

Είναι «Δεύτερη Ευκαιρία», ότι για τα επόμενα τρία χρόνια ο κάθε πολίτης που χάνει το σπίτι του θα μπαίνει σε ένα καθεστώς οικονομικής φυλακής, καθώς οι δαπάνες διαβίωσής του ορίζεται στα 610 ευρώ?

Είναι «Δεύτερη Ευκαιρία», κύριοι της ΝΔ, αφού για οποιοδήποτε εισόδημα πάνω από 610 ευρώ θα μπορεί να βάλει χέρι η τράπεζα? ΤΥΧΑΙΟ?

ΤΥΧΑΙΟ, ότι μόνο οι τραπεζίτες είδαν με θετικό μάτι το νομοσχέδιο?

ΤΥΧΑΙΟ, που οι τράπεζες θα έχουν πλέον τον τελευταίο λόγο και τα περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν με κόπο, θα αλλάζουν χέρια με ευκολία?

ΤΥΧΑΙΟ, που ο μεγάλος τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, παίζει πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες των πολιτών κουρεύοντας χαριστικά δάνεια ?

ΤΥΧΑΙΟ, που όταν παρενέβη η Δικαιοσύνη για τις χαριστικές ρυθμίσεις δανείων, η ΝΔ έδωσε αμνηστία, με νόμο, όλα τα εμπλεκόμενα τραπεζικά στελέχη, κάνοντας την απιστία αδίκημα κατ’  έγκληση. Δηλαδή για να ασκηθούν διώξεις πρέπει να στραφούν οι ίδιοι κατά του εαυτού τους?

Αλίμονο στη «Δεύτερη Ευκαιρία» του κ. Σταικούρα και της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπου στο νέο Πτωχευτικό Κώδικα, για ακόμα μία φορά, οι μικρομεσαίοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες αντιμετωπίστηκαν ως πολίτες β΄κατηγορίας τα λεγόμενα «ζόμπι» της οικονομίας.

Αλίμονο σε εκείνους, που έβαλαν υποθήκη το σπίτι τους για να εξασφαλίσουν ένα δάνειο, καθώς θα δούμε να «βγαίνουν στο σφυρί» ακόμα και πρώτες κατοικίες.

Για να τελειώνουμε με την επικίνδυνη πολιτική γλώσσα της ΝΔ, τα παραμύθια και τα ψέματά της, που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα για το τερατούργημα του πτωχευτικού κώδικα, και για την αποκατάσταση της αλήθειας, ακόμα μία φορά, τονίζουμε:

  1. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε ποτέ απροστάτευτη την πρώτη κατοικία. Ούτε ένα λαικό νοικοκυριό ως πρώτη κατοικία δεν οδηγήθηκε σε πλειστηριασμό παρά μόνο όσοι φέσωσαν τις επιχειρήσεις τους και ζούσαν πλουσιοπάροχα με τα λεφτά στο εξωτερικό, με βίλες και με κότερα.

Η αλήθεια είναι ΜΙΑ: Πλειστηριασμοί στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ: 25.000. Πλειστηριασμοί σε 15 μήνες διακυβέρνησης ΝΔ: 20.000. Το τελευταίο εξάμηνο κοινοποιούνται σωρηδόν προγράμματα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και μάλιστα εκβιαστικά προς τους δανειολήπτες για να ρυθμίσουν με τους όρους που θέλει το fund, ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται και τέτοιοι πλειστηριασμοί.

  1. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφίσει για το 2019 μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά και είχε διασφαλίσει επιπλέον μειώσεις 20% για το 2020. Ενώ η ΝΔ διατηρεί το κεκτημένο του ΣΥΡΙΖΑ για μειώσεις ως 30% για χαμηλές και μεσαίες ιδιοκτησίες από το 2019, αλλά επιλέγει να ελαφρύνει τις ιδιοκτησίες άνω του 1 εκατ. ευρώ μεμειώσεις 10%.
  2. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν διόγκωσε το ιδιωτικό χρέος, αλλά απεναντίας, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις τράπεζες μειώθηκαν κατά 22 δισ. Ήταν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που για 40 χρόνια φούσκωσαν το ιδιωτικό χρέος και αύξησαν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Ήταν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που φέρανε το PSI και κουρέψανε ασφαλιστικά ταμεία και ομολογιούχους. Πιο πριν έφτιαξαν τη φούσκα των δομημένων ομολόγων. Τη φούσκα των στεγαστικών δανείων. Των καταναλωτικών δανείων. Αυτοί άφησαν άδεια ταμεία και μια χώρα χρεοκοπημένη.
  3. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από το 2015, εφάρμοσε την αποποινικοποίηση της μη καταβολής Χρεών προς το Δημόσιο για ποσό μέχρι 100.000. Kαι πάλι η ΝΔ, που τώρα φέρνει ξανά τους πολίτες αντιμέτωπους με ποινές φυλάκισης, ποινικοποιώντας τη φτώχεια.
  4. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άφησε θωρακισμένη την ελληνική οικονομία με το μαξιλάρι ρευστότητας 37 δις. ευρώ και εξαιτίας αυτού  δεν υπάρχει σήμερα ολοκληρωτική οικονομική και κοινωνική καταστροφή από την πανδημία.

Δυστυχώς όμως, πολύ σύντομα θα δούμε τις αρνητικές συνέπειες του νέου Πτωχευτικού Κώδικα και όποιοι θεωρούν, ότι δίνει ανάσα στην ελληνική κοινωνία, δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των τραπεζών, δεν δημιουργεί νέο κύμα νεόπτωχων και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, είναι βαθιά νυχτωμένοι.

Και δυστυχώς το θέατρο του παραλόγου έχει και συνέχεια. Ήδη από σήμερα συζητιέται στη βουλή νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που συμπληρώνει το έκτρωμα του πτωχευτικού και μαζί θα αποτελέσουν τον κοινωνικό Αρμαγεδώνα, που θα βιώσει σύντομα η ελληνική κοινωνία και οικονομία. Έπονται και τα επόμενα!

ΣΠΥΡΙΔΩΝ Ε. ΛΑΠΠΑΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.




Total
0
Shares
Previous Article
tempi rithmiseis

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Κοιλάδα των Τεμπών

Next Article
Δελτίο Ενημέρωσης θετικών κρουσμάτων Covid 19 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Δελτίο Ενημέρωσης θετικών κρουσμάτων Covid 19 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Related Posts

xorodia koimisis theotokou mouzakiou
Διαβάστε περισσότερα

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Μουσική εκδήλωση “Πορεία προς το πάθος” την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Μουσική εκδήλωση “Πορεία προς το πάθος” την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 Η εκδήλωση…
dei podilatikos giros ellados 2024
Διαβάστε περισσότερα

Για τρίτη διαδοχική χρονιά η ΔΕΗ μεγάλος χορηγός και ονοματοδότης του εθνικού ποδηλατικού Γύρου που αναβαθμίζεται διαρκώς

Θεσσαλονίκη – Αθήνα και Καρδίτσα οι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι της ΔΕΗ για ενημέρωση του κοινού σχετικά με την ηλεκτρονική υποβοήθηση, με κληρώσεις και δώρο ένα e-bike