Νέα μέτρα μετά την έκρηξη κρουσμάτων – Επιστρέφουν οι μάσκες παντού

astynomia elegxoi

Νέα μέτρα μετά την έκρηξη κρουσμάτων – Επιστρέφουν οι μάσκες παντού

Με τον φόβο τα κρούσματα τις επόμενες μέρες να ξεπεράσουν τις 2.500, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να επαναφέρει την καθολική χρήση μάσκες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Μάλιστα, τις τελευταίες μέρες έχει ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ μελών της επιτροπής και της κυβέρνησης για την χρήση μάσκας.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Νίκος Σύψας, τόνισε πως ουδέποτε η επιτροπή έχει δώσει το πράσινο φως για να «πετάξουν» οι πολίτες τις μάσκες με τον Άδωνι Γεωργιάδη να του απαντά ότι ήταν εισήγηση της επιτροπής.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει και εμβολιασμό στον τόπο διακοπών, αλλάζοντας τον ταχυδρομικό κώδικα στο emvolio.gov.gr με αποτέλεσμα να μπορεί να κάνει την δεύτερη δόση και στον τόπο διακοπών του.

Όπως ανέφερε χθες χαρακτηριστικά στη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, από την ιχνηλάτηση προκύπτει πως το 32% των θετικών περιστατικών κορωνοιού των τελευταίων ημερών αναφέρει συνάθροιση σε εξωτερικό χώρο. Την επιδημία σε αυτή τη φάση οδηγούν οι νέοι, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων έχει υποχωρήσει στα 27 έτη. Μάλιστα, κατά τόπους ο ηλικιακός μέσος όρος έχει πέσει ακόμη περαιτέρω, όπως στον νότιο τομέα Αττικής το 66% των κρουσμάτων είναι ηλικίας 15-24 χρόνων.

Παράλληλα, συζητείται η πρόταση για τοπικά lockdown όπου παρατηρείται μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου. Μέτρα όπως η επιστροφή του ωραρίου κυκλοφορίας τη νύχτα (εκτός από τις περιοχές που μπορεί να υπάρξει lockdown), ή η απαγόρευση ξανά της μουσικής σε εστίαση, μπαρ και καφέ, δε φαίνεται να προωθούνται και για λόγους που έχουν σχέση με τον τουρισμό.

Η κυβέρνηση εξετάζει μετακίνηση από νομό σε νομό όπως στα νησιά

Υπενθυμίζεται ότι ένα μέτρο που θα βρεθεί στο τραπέζι είναι η μετακίνηση εκτός νομού στην ηπειρωτική χώρα για τους ανεμβολίαστους. Με αυτοκίνητο, λεωφορείο ή άλλο μέσο εξετάζεται πώς θα μπορέσει να ελεγχθεί.

Η πρόταση που έχει καταθέσει από την προηγούμενη εβδομάδα η επιτροπή των λοιμωξιολόγων είναι η μετακίνηση εκτός νομού να είναι ελεύθερη για εμβολιασμένους, αλλά με rapid test για τους ανεμβολίαστους. Η κυβέρνηση το εφάρμοσε μόνο για τα νησιά (και με σχετικές αλλαγές) και καλείται, πλέον, να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη μετακίνηση στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Το μέτρο είναι, πάντως, δύσκολο στην εφαρμογή του και προϋποθέτει μπλόκα στα διόδια για τους ελέγχους αυτούς. Δεν αποκλείεται τελικά να γίνει ενεργοποίηση των ελέγχων -αρνητικό μοριακό έλεγχο προ 72 ωρών και αρνητικό rapid test προ 48ωρών- για τις μετακινήσεις των ανεμβολίαστων πολιτών με λεωφορεία και τρένα στην ηπειρωτική χώρα, όπως ισχύει από την περασμένη Δευτέρα για τις μετακινήσεις στη νησιωτική χώρα.
Total
2
Shares