Ν.Δ. και Εργασιακό: Επιστροφή στον Μεσαίωνα

Μήνυμα Πρωτοχρονιάς του Βουλευτή Καρδίτσας Σπύρου Λάππα - ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΠΠΑΣ

Ν.Δ. και Εργασιακό: Επιστροφή στον Μεσαίωνα

Μισθόν μοχθήσαντα δίδου· μη θλίβε πένητα (=Να πληρώνεις αυτόν που δούλεψε, μη στεναχωρείς τον φτωχό. Φωκυλίδης, ~5ος αιών π.Χ., Αρχαίος Έλληνας ποιητής από τη Μίλητο). 

Από τις αρχές του 19ου αιώνα στην Αγγλία για πρώτη φορά εγκαταλείφθηκε η ατομική σύμβαση εργασίας και κατακτήθηκε η συλλογική σύμβαση εργασίας(ΣΣΕ), δηλαδή ο εργοδότης για τον μισθό και το ωράριο δεν διαπραγματεύεται ατομικά με τον εργαζόμενο αλλά με το συνδικάτο του, και έτσι αντιμετωπίστηκε σε ένα βαθμό η κυριαρχική θέση του εργοδότη επί τους εργαζομένου, που ήταν απλά υπάκουος και εκτελεστής των θελημάτων του «αφεντικού» του. Από τότε έγιναν πολλές κατακτήσεις των εργαζομένων, ιδίως με τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, και επιβλήθηκε με αγώνες και αίμα η διαδικασία των ΣΣΕ. Τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ με το όχημά της το σχέδιο Πισσαρίδη και ανάμνηση τις πολιτικές Θάτσερ  βάζει όπισθεν και μας πάει πίσω ακόμα και από τις αρχές του 19ου αιώνα. Ειδικότερα:

Η κυβέρνηση της ΝΔ από το 2019, που ανέλαβε την εξουσία, αμέσως δρομολόγησε την επίθεση στους εργαζομένους και τα δικαιώματα τους.

  • Υποβάθμισε και ακύρωσε μεγάλο μέρος της λειτουργίας τοο ΣΕΠΕ. Ανεστάλη η υποχρέωση καταχώρη
  • σης στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ των αλλαγών σχετικών με το ωράριο. Όσο δεν ισχύει η υποχρέωση δήλωσης αλλαγών οι επιθεωρητές εργασίας δεν μπορούν να κάνουν ουσιαστικό έλεγχο για το ωράριο και να επιβάλλουν κυρώσεις
  • κατήργησε τον βάσιμο λόγο απόλυσης, καθώς και τα μέτρα προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων.
  • Νομοθέτησε τη διάλυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων με την πρόβλεψη εξαίρεσης από τις αρχές της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης επιχειρήσεων χωρίς ουσιαστικό λόγο,
  • Κατάργηση του δικαιώματος προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία.
  • Θεσπίστηκε η υποχρεωτική, χωρίς συμφωνία του εργαζομένου, μεταφορά προσωπικού σε άλλη επιχειρηση του Ομίλου.
  • -Προβλέφθηκε η απασχόληση Κυριακές και Αργίες.
  • -Προβλέφθηκε η λειτουργία επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλείας (ειδική εκ περιτροπής εργασία).

Όταν 2020 εκδηλώθηκε η πανδημία, η κυβέρνηση της ΝΔ την αντιμετώπισε ως ευκαιρία αναδιάρθρωσης της οικονομίας και απορρύθμισης της αγοράς εργασίας.

– Θεσπίσθηκαν οι απλήρωτες υπερωρίες για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε καραντίνα.

– Επεκτάθηκε η υπερωριακή απασχόληση μονομερώς από τον εργοδότη, χωρίς τον έλεγχο του ΑΣΕ όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

-Μειώθηκε το Δώρο Χριστουγέννων και του Πάσχα για τους εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας με βάση υπολογισμού το επίδομα αναστολής και όχι τον μισθό τους.

– Δεν προβλέφθηκε η ρύθμιση της τηλεργασίας, που γενικεύθηκε λογω της πανδημίας και κατέστη υποχρεωτική για το 50% των εργαζομένων, με συνέπεια να εφαρμόζεται χωρίς καθορισμένους κανόνες και ωράρια, χωρίς το δικαίωμα των εργαζομένων στην αποσύνδεση και καμία πρόβλεψη για τα έξοδα τους.

– αρνήθηκε να θεσπίσει την ένταξη στα “βαρέα και ανθυγιεινά” για τους οδηγούς δικύκλου – εργαζόμενων στις ταχυμεταφορές (courier) και στις ταχυδιανομές (delivery),

-Το εισόδημα των εργαζομένων έχει μειωθεί δραματικά, η αύξηση του κατώτατου μισθού αναβάλλεται συνεχώς, καθώς και του επιδόματος ανεργίας.

– Δεν στήριξε την πραγματική οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επέλεξε την επιδότηση της ανεργίας αντί της στήριξης της εργασίας, και με τις πολιτικές της τροφοδότησε τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, της μείωσης της ζήτησης, της ανεργίας, της φτώχειας και της ανασφάλειας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ με το σχέδιο Πισσαρίδη και το νομοσχέδιο του Χαντζηδάκη θα συνεχίσει να επιβάλλει τον εργασιακό μεσαίωνα, θα συνεχίσει να στοχοποιεί το κοινωνικό κράτος. Η Ν.Δ. επιστρέφει στο παρελθόν της, στην περίοδο 2012-2014 όταν η τότε κυβέρνησή τους μείωσε ραγδαία τον κατώτατο μισθό, εφάρμοσε τον υποκατώτατο μισθό για τις νέες και τους νέους μας, περιόρισε τη λειτουργία και την προστασία των ΣΣΕ και μείωσε πολύ τους μισθούς στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Αυτές οι κινήσεις βέβαια, μείωσαν ραγδαία το εισόδημα των εργαζομένων, έφεραν μείωση της ζήτησης και της κατανάλωσης και πολλαπλασίασαν την ύφεση και την περαιτέρω καταστροφή της οικονομίας μας.

Εξάλλου, είναι ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης, που έχει δηλώσει ότι η εργασία στην Ελλάδα είναι «ακριβή» και ότι χρειάζεται η περαιτέρω ελαστικοποίηση της, ίσως και να θέλει την κατάργησή της!!!  Του θυμίζουμε την παροιμία «Έκατσε η δουλειά στην πόρτα και κυνήγησε τη φτώχεια», ή τη ρήση του γελοιογράφου Altan: «Η ανεργία των νέων αυξήθηκε.  Μα τι διάολο ρε γαμώ το, δεν γερνάνε ποτέ;»

Η μητέρα των μαχών ξεκινάει, η κοινωνία ορθώνεται, η γροθιά υψώνεται, η κραυγή ουρανομήκης θα σαρώσει τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες που εγκαθίστανται στη χώρα με τον πιο χυδαίο, άνισο και άδικο τρόπο. Η αδικία δεν γίνεται ανεκτή, γιατί εάν αυτή γίνεται κάπου και για κάποιον, η Δικαιοσύνη προσβάλλεται παντού και για όλους.

Η νύχτα θα φύγει κ. Μητσοτάκη και κ. Χαντζηδάκη!

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΠΠΑΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ν.ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Total
1
Shares