Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Μήνυμα του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νομού Καρδίτσας Σπύρου Λάππα για την 28η Οκτωβρίου

Μήνυμα Πρωτοχρονιάς του Βουλευτή Καρδίτσας Σπύρου Λάππα - ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΠΠΑΣ

Μήνυμα του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νομού Καρδίτσας Σπύρου Λάππα για την 28η Οκτωβρίου

«Της ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ήλιε νοητέ και μυρσίνη συ δοξαστική/μη παρακαλώ σας μη λησμονάτε τη χώρα μου…/Κι  όσο τρώει την ύλη ο καιρός, τόσο βγαίνει πιο καθαρός ο χρησμός απ’ την όψη του: ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΝΑ ΦΟΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΡΑΧΩΝ Τ’ ΑΓΑΛΜΑΤΑ» (Οδ. Ελύτης-΄Αξιον Εστί). 

Μία ακόμα επέτειος βυθισμένη στον πόνο και την απελπισία των συνανθρώπων μας που έχουν χάσει δικούς τους ανθρώπους από την πανδημία, που συνεχίζει την άγρια επέλασή της, συντρίβοντας ανεμελιά, αβελτηρίες, καθυστερήσεις και υποτίμηση του κινδύνου για τη δημόσια υγεία, που σήμερα εκλαμβάνεται σαν το υπέρτατο δημόσιο συμφέρον που ΠΡΕΠΕΙ να προστατευθεί πάση θυσία. Είναι το πατριωτικό καθήκον του έλληνα και της Ελλάδας όταν σήκωσε ανάστημα στις δυνάμεις του φασισμού και του ναζισμού και ο λαός είπε όχι στη βία, τη βαρβαρότητα, την κατακτητική τρέλα και απληστία, στο μίσος για τον «άλλον» και τον «διαφορετικό», τον ρατσισμό και τη ξενοφοβία μέσα από την εθνική αντίσταση.

Σήμερα απαιτείται ένας νέος εγερτήριος πατριωτισμός των ελλήνων υπέρ του δημόσιου αγαθού της υγείας, της αλληλεγγύης, της συλλογικής κοινωνικής συνείδησης, της  προστασίας των αδύνατων οικονομικά και ευάλωτων υγειονομικά ομάδων πληθυσμού που απειλούνται περισσότερο από την επέλαση της πανδημίας και της οικονομικής ανασφάλειας. Ως κοινωνία και ως Άνθρωποι να κάνουμε αυτό που έλεγε ο Ν. Καζαντζάκης: «Ο μόνος τρόπος να σώσουμε τον εαυτό μας είναι να μαχόμαστε για τους άλλους».

Η χώρα μας, μικρή σε έκταση αλλά απέραντη σε χρόνο και ιστορία (Γ. Σεφέρης) αρνήθηκε υποταγή και συνδιαλλαγή, πλήρωσε αυτή και ο λαός μας σκληρό τίμημα σε νεκρούς, σε πείνα και φτώχεια, σε πλήρη καταστροφή υποδομών και εγκαταστάσεων, στο τέλος όμως πανηγύρισε τη νίκη κατά του φασισμού και του ναζισμού στη χώρα μας, στην Ευρώπη, στην Οικουμένη. Νίκη του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας, της αυτοδιάθεσης των λαών και των δικαιωμάτων παρά τις εκατόμβες στα μέτωπα μάχης και στα κρεματόρια τύπου Άουσβιτς, όμως πάντα στο τέλος ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ μένει όρθιος έτοιμος να δώσει τη ζωή του για τα ιδανικά της λευτεριάς, της ανεξαρτησίας και της ειρήνης. Και μας θυμίζει ο Ελύτης, αποτυπώνοντας τη συλλογική μας κοινωνική  συνείδηση: «Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή/Θέλει νεκρούς χιλιάδες νάναι στους Τροχούς/Θέλει κι οι ζωντανοί να δίνουν το αίμα τους..».

Ο ελληνικός λαός είναι δημοκρατικός λαός, και δεν πρέπει να αφήσει κανένα περιθώριο να ριζώσουν οι ιδέες και οι πρακτικές του ναζισμού και του φασισμού, γι αυτό χαιρετίστηκε από χιλιάδες ελλήνων η πολύ σημαντική νίκη κατά του νεοναζιστικού μορφώματος που ήρθε από τη Δικαιοσύνη, που ικανοποίησε το περί δικαίου αίσθημα του ελληνικού λαού. Αυτή η μεγάλη παρακαταθήκη μας  υποχρεώνει ως δημοκρατικούς πολίτες να συνεχίσουμε και στις σημερινές συνθήκες να αγωνιζόμαστε για τα ίδια ιδανικά, γιατί οι ιδέες του φασισμού και του ναζισμού για τη δική τους «παγκόσμια τάξη» σηκώνουν κεφάλι σε όλη την Ευρώπη και στη χώρα μας, δυστυχώς. Και για να θυμηθούμε τον Οδ. Ελύτη: «Όταν ακούς τάξη, ανθρώπινο κρέας μυρίζει». Και οι ιδέες και οι αγώνες για Ελευθερία, Δημοκρατία, Αλληλεγγύη, Αξιοπρέπεια και Ειρήνη δεν σταματούν ποτέ, δεν μπορεί να είναι αποτυπωμένες σε μουσειακά εκθέματα και παρελάσεις μόνο, αλλά ιστορική αναγκαιότητα.

Το μήνυμα της 28ης Οκτώβρη ήταν και είναι ένα: Ελευθερία πάντοτε και Δημοκρατία παντού. Τιμούμε όλους όσους αντιστάθηκαν στον ναζισμό και φασισμό και έδωσαν το αίμα τους εγγράφοντας τη θυσία τους στη συλλογική μας μνήμη με δυό στίχους του Ρίτσου: «Ετούτος ο λαός δεν γονατίζει/παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του».
Total
0
Shares